Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Justitie luisterde vele honderden gesprekken van Martien R. af

Justitie luisterde vele honderden gesprekken van Martien R. af

DEN BOSCH (ANP) - Justitie heeft vanaf maart 2018 anderhalf jaar lang met afluisterapparatuur gesprekken meegeluisterd in het ‘kantoor’ van Martien R. uit Oss. Liefst 860 gesprekken die in het schuurtje werden gevoerd zijn woordelijk uitgeschreven door de recherche. Dat bleek maandag bij het begin van de omvangrijke rechtszaak tegen Martien R. en zijn vermeende criminele familieleden in de rechtbank in Den Bosch.

De afgeluisterde gesprekken vormen de basis van alle verdenkingen tegen Martien R. en zijn veertien medeverdachten. Zij vormen in de ogen van het Openbaar Ministerie een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in drugs en wapens.

Concreet verdenkt justitie de verdachten van de import van 1561 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen in augustus 2018. Ook een tweede cocaïnetransport van 315 kilo in maart 2019 wordt aan Martien R. toegeschreven. Verder wordt de verdachten verweten dat ze zich bezighielden met witwassen en het bezit van wapens.

Wapens

Bij het uitluisteren van de gesprekken in het schuurtje werd ook een aantal keer gehoord dat wapens werden afgevuurd en getest, zo werd maandag duidelijk. De wapens werden uiteindelijk ook gevonden tijdens Operatie Alfa, op 13 november 2019. Op die dag hielden 400 agenten zich bezig met het onderzoek op het kamp van R. Het was de grootste politieactie die de Brabantse politie ooit uitvoerde.

Over de uitwerking van de gesprekken is veel discussie. De verdachten en de verdediging oordelen dat een deel - mede door het plat Brabants - verkeerd is vertaald. Volgens de advocaat van Anjo R., een jongere broer van Martien, zijn er zelfs grove fouten gemaakt bij het uitwerken van de gesprekken. Als voorbeeld noemt hij dat er volgens de politie "Oh die wapens toch ook" wordt gezegd. "Mijn cliënt zegt daar ‘maar dan doe ik m dadelijk wel in die laatste hè’. Ik heb geen idee hoe de verbalisanten aan die vertaling komen", aldus advocaat Frank van Gaal.

Volgens justitie klopt de uitwerking in de kern wel.

Voor het strafproces zijn de komende maanden 25 zittingsdagen uitgetrokken.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

9 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

12 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

14 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

15 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

16 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

18 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

21 uur geleden