
Justitie Filipijnen onderzoekt duizenden moorden in drugsoorlog
MANILL (ANP/RTR) - Het Filipijnse ministerie van Justitie gaat onderzoek doen naar duizenden moorden in het land tijdens de oorlog tegen drugscriminaliteit van president Rodrigo Duterte. Het grote onderzoek volgt op het bekijken van 52 moordzaken die wijzen op machtsmisbruik van de politie.
De eerste uitkomsten van Justitie wijzen erop dat het verhaal van de politie dat alle gedode mensen drugsdealers waren die zich verzetten tegen hun arrestatie niet klopt. "Als we de tijd en de middelen hebben, gaan we nog duizenden zaken onderzoeken", aldus de minister.
Het ministerie zegt dat veel van de slachtoffers geen wapen bij zich hadden of dat het niet was gebruikt, terwijl de politie zei dat dit wel het geval was en dat er daarom op de slachtoffers was geschoten. Ook ontbreken er veel medische gegevens en politierapporten van de zaken. Het onderzoek kan uiteindelijk leiden tot rechtszaken, aldus het ministerie.
Het is voor het eerst dat een overheidsorganisatie in de Filipijnen toegeeft dat er dingen fout zijn gegaan tijdens de bloedige oorlog tegen drugs van Duterte. Internationaal is er veel kritiek op de Filipijnen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag doet onderzoek naar de jarenlange strijd tegen drugsdealers en gebruikers waarbij duizenden mensen zijn gedood zonder proces. Het hof behandelt in principe alleen zaken die in het betrokken land zelf niet kunnen worden onderzocht. De Filipijnen zijn sinds 2019 geen lid meer van het ICC en weigeren samenwerking met het hof.
Meer uit Buitenland
NEW YORK (ANP/AFP) - VN-chef António Guterres van de Verenigde Naties heeft de waarschuwingsschoten die Israëlische militairen losten bij een bezoek van diplomaten aan de Westelijke Jordaanoever "onacceptabel" genoemd. Volgens Guterres is het duidelijk dat er nooit op diplomaten mag worden gevuurd die hun werk doen.
45 minuten geledenGENEVE (ANP/RTR) - De hulpgoederen die deze week naar de Gazastrook zijn gebracht, zijn nog niet verdeeld. Een woordvoerder van de Verenigde Naties zegt dat dit komt doordat Israël de VN alleen toegang geeft via een onveilige route.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - NAVO-baas Mark Rutte voelt "brede steun" voor wat de NAVO-bondgenoten op de top volgende maand in Den Haag moeten bereiken. "En dat is aanzienlijk meer uitgeven aan defensie en aan alles wat met defensie te maken heeft", zei Rutte op een persconferentie na een ontmoeting met premier Dick Schoof. "Ik denk dat we er zullen komen."
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn ontmoeting met zijn Zuid-Afrikaanse ambtgenoot Cyril Ramaphosa video's getoond over vermeende genocide in Zuid-Afrika. Witte inwoners zouden daardoor worden getroffen. Deze beweringen zijn niet bewezen.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Bijna 50.000 Oekraïners zijn aan de grenzen van Oekraïne gearresteerd bij pogingen het land te ontvluchten, vooral naar Roemenië en Hongarije. Sinds de invoering van de krijgswet in 2022 mogen de meeste mannen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar het land niet uit, omdat ze oproepbaar moeten zijn voor militaire dienst.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron komt na een speciaal overleg over de bedreiging "van de nationale samenhang" door moslimgroepen met maatregelen tegen de politieke islam. Deze moeten activiteiten van met name de Moslimbroederschap tegengaan, maar hoe ze er precies uit komen te zien, is nog niet duidelijk.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP/AFP) - Het Israëlische hooggerechtshof stelt dat de regering de baas van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet niet had mogen ontslaan. Die beslissing was volgens de rechters in strijd met de wet.
3 uur geleden