Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

Just Eat Takeaway schrapt 1700 banen VK, vooral bezorgers

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat ongeveer 1700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo'n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf, dat zijn organisatie zo wil "vereenvoudigen".

Het Britse Just Eat had in zes steden eigen bezorgers in dienst. Daarmee probeerde de dienst zich te onderscheiden van andere bedrijven in de zogeheten 'gig economy', zoals taxidiensten als Uber, andere maaltijdbezorgers als Deliveroo en flitsbezorgers van boodschappen. Die huren formeel zelfstandige ondernemers in voor hun taxi- of bezorgdiensten.

Maar nu verklaart Just Eat Takeaway ook af te willen van zijn bezorgdienst met "workers", een status voor werkenden in het Verenigd Koninkrijk die meer rechten hebben dan freelancers maar minder dan werknemers. In een verklaring stelt het bedrijf een "gelijk speelveld" nodig te hebben om daarmee door te kunnen gaan, en door de concurrentie met Deliveroo is die er niet.

Geen impact bezorgers Thuisbezorgd.nl

De beslissing in het Verenigd Koninkrijk heeft geen impact op de banen van de duizenden bezorgers die de Nederlandse dochteronderneming Thuisbezorgd.nl zelf in dienst heeft. "Hoewel we ook hier een gelijk speelveld missen, is het op basis van uitspraken van rechters duidelijk dat een bezorger volgens de wet in Nederland een werknemer is", legt een woordvoerster uit.

Onder andere Deliveroo kreeg in Nederland van de hoogste rechter te horen dat het bezorgers als werknemers moet behandelen. Het Britse bedrijf trok zich eind vorig jaar terug van de Nederlandse markt.

Meer uit Financieel

Miljoenen weg bij beleggers die uitgingen van koersdaling Philips

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers die op een koersdaling van Philips hebben gewed, het zogeheten 'short' gaan, verliezen maandag tientallen miljoenen euro's doordat het aandeel van het zorgtechnologiebedrijf op de grootste dagwinst ooit afkoerst. "De grootste reden om short te gaan was de slaapapneu-affaire, maar die is nu afgelopen", zegt analist en strateeg Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Cardano.

7 minuten geleden
Tesla flink hoger op Wall Street na bezoek Musk aan China

NEW YORK (ANP) - Tesla behoorde maandag tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Berichten over een verrassingsbezoek van topman Elon Musk aan China zorgden voor optimisme bij beleggers. Musk wist tijdens het bezoek enkele belangrijke obstakels uit de weg te ruimen voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in China. Ook gaat de fabrikant van elektrische auto's samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's. Het aandeel werd daarop 11 procent hoger gezet.

34 minuten geleden
Brussel onderwerpt besturingssysteem iPads aan strenge regels

BRUSSEL (ANP) - Ook het besturingssysteem voor tablets van Apple valt voortaan onder de strengste regels van de Europese Wet op de Digitale Markten (DMA). De Europese Commissie heeft beslist dat het systeem als een poortwachter beschouwd moet worden voor diensten van anderen. De EU mag door die typering strenger controleren, omdat er anders risico is dat grote en machtige bedrijven hun marktpositie misbruiken.

1 uur geleden
Schiphol en ministerie wachten massaclaim af

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft "kennisgenomen van de berichtgeving, en wacht verdere ontwikkelingen af" over de massaclaim tegen de Staat over Schiphol, laat een woordvoerder weten. Een groep omwonenden en belangenorganisaties van de luchthaven bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor, werd maandag bekend.

1 uur geleden
Te weinig laadpunten stekkerauto's in EU, zegt autobranche

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto's om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto's is de afgelopen jaren veel harder gegroeid dan de installatie van laadpalen. Daarom moeten er tot 2030 jaarlijks acht keer zoveel laadpunten bijkomen, volgens de brancheclub.

2 uur geleden
Toezichthouder VS gaat handsfree techniek Ford onderzoeken

DEARBORN (ANP/RTR) - De Amerikaanse verkeerstoezichthouder National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) gaat onderzoek doen naar de handsfree rijtechnologie BlueCruise van Ford Motor. Twee incidenten waarbij auto's van het type Ford Mustang Mach-E botsten met stilstaande voertuigen, waren de aanleiding voor het onderzoek.

2 uur geleden
Advocaat: schikking Philips kan ook in Nederland betekenis hebben

AMERSFOORT (ANP) - De schikking van Philips van 1,1 miljard dollar voor Amerikanen die schade zeggen te hebben van apparaten van dit bedrijf tegen apneu, kan ook in Nederland van betekenis worden. Philips ziet immers "dat er iets goed mis is gegaan", zegt de Nederlandse advocaat Mark de Hek van SAP Letseladvocaten. De regeling kan daardoor eventueel in het voordeel werken van de meer dan duizend door De Hek vertegenwoordigde Nederlanders die ook klachten door deze apparatuur melden of bezorgd zijn over de mogelijke gevolgen van het gebruik.

3 uur geleden