Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juridische stappen tegen nieuwbouw Britannia

Juridische stappen tegen nieuwbouw Britannia

VLISSINGEN - De nieuwbouw van Grand Hotel Britannia zou wel eens flinke vertraging op kunnen lopen. Eerder al lieten bezorgde Vlissingers de gemeente weten niet gelukkig te zijn met de bouwplannen zoals die nu voorliggen. Krachten hebben zich gebundeld en er is inmiddels een stichting in oprichting die er geen gras over wil laten groeien en bezwaar gaat aantekenen bij de gemeente. 

DOOR JOEP BREMMERS

Architect Jan Oostveen uit Vlissingen heeft geen goed woord over voor het ontwerp van het nieuwe hotel Britannia. Het is niet gebruikelijk dat architecten openlijk kritiek op elkaars ontwerpen hebben. “Maar hier moest ik als architect toch iets tegen ondernemen”, vertelt Oostveen. “Het ontwerp zoals het nu voorligt sluit op geen enkele wijze aan bij de omgeving en sluit ook niet aan op de visie die de gemeente eerder voor dit deel van de boulevard heeft ontwikkeld. Als dit plan wordt uitgevoerd is dat eeuwig zonde voor het beeld van de boulevard.” Eerder al konden inwoners van Vlissingen hun zienswijze over de geplande nieuwbouw van het hotel kenbaar maken. Samen met boulevardbewoner Ron Davidse schreef Oostveen een doorwrochte brief aan het gemeentebestuur waarin ze haarfijn uitleggen waarom het volgens hen een vergissing van formaat zou zijn als het huidige plan wordt gerealiseerd. “Het is niet zo dat wij tegen de bouw van een hotel zijn,” verduidelijkt Davidse. “In tegendeel. We juichen het toe maar het moet wel passen in de gevelwand.”

Onafhankelijk
Wethouder De Jonge heeft reeds aangekondigd dat de discussie over mooi of lelijk niet opnieuw gevoerd gaat worden. “De gemeente heeft al jaren geen welstandscommissie meer,” vertelt Oostveen. “Er is nu een ambtelijk team dat de plannen moet toetsen aan de regels. Maar, met alle respect, die zijn daar absoluut niet op toegespitst en al helemaal niet onafhankelijk.” Oostveen zou liever zien dat er een onafhankelijke commissie van deskundigen in het leven wordt geroepen die de plannen gaat toetsen. “Het ambtelijk team heeft de bezwaren die door verschillende partijen zijn ingebracht verworpen. Dit is niet de manier waarop zo’n belangrijke beslissing voor de stad genomen moet worden.”

Voorziening
Oostveen en Davidse gaan nu hun krachten bundelen met de ‘Initiatiefgroep Britannia met menselijke maat’ die bestaat uit verontruste buurtbewoners die vrezen dat als de plannen doorgaan ze te maken krijgen met windoverlast, parkeerproblemen en verlies van zonuren in hun buurt. “We zijn nu samen bezig met de oprichting van een stichting,” verklapt Davidse. “We hebben al een advocaat gevonden die gespecialiseerd is in dit soort kwesties en gaan een bezwaarprocedure starten. En we vragen bij de rechter meteen om een voorziening zodat er in ieder geval niet kan worden begonnen met de bouw.” Een van de zaken die volgens Davidse en Oostveen kwestieus is, is het bestemmingsplan. “Dat dateert al van 1998 en zou eigenlijk na tien jaar moeten worden herzien. Bovendien is dat bestemmingsplan in strijd met de eigen Boulevardvisie die de gemeente heeft opgesteld.” Volgens architect Oostveen zou het allemaal veel beter kunnen. “Met dezelfde volumes zou je daar iets prachtigs kunnen realiseren waarbij het unieke karakter van de boulevard behouden blijft.”

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 2 weken geleden
Ten eerste moet deze man eens met zijn tijd meegaan, ten tweede moet hij eens denken aan de economische toekomst van Vlissingen, ten derde moet hij eens denken hoeveel werk er komt voor de Zeeuwen, en Zeeuwse jeugd, zo kan ik, nog wel even doorgaan. maar deze man en de mensen wonen misschien al jaren op de boulevard en zouden trots moeten zijn dat zo'n VERPAUWERD gebouw, eindelijk eens een nieuw gezicht krijgt met een hele frisse uitstraling.

Meer uit Vlissingen

IJsje voor eindexamenscholieren

De bijna 4000 Zeeuwse scholieren die dit jaar eindexamen doen, ontvangen als succeswens een ijsje van de provincie Zeeland. 

15 uur geleden
Scheldeloodsenkoor viert vijftigjarig bestaan met boek

VLISSINGEN - Al vijftig jaar trekt het Scheldeloodsenkoor al shanty-zingend de wereld rond. Tijd voor een groot feest, zou je denken, maar dat zat er vanwege de coronapandemie niet in. In besloten kring is het boek ‘Koor op koers. Het Scheldeloodsenkoor een halve eeuw zingend de wereld rond’. Het oudste shantykoor van Nederland wil in augustus volgend jaar nog eens uitgebreid stil staan bij het jubileum.

15 uur geleden
Jongen gewond bij schietpartij Souburg, vijf jongens gearresteerd

OOST-SOUBURG - De politie heeft 5 jongens gearresteerd voor de schietpartij in Oost-Souburg maandag. Hierbij raakte een jongen gewond.

16 uur geleden
‘Je ziet ook ineens mensen van vroeger terugkomen’

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

18 uur geleden
Schietpartij in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In de Iepenstraat in Oost-Souburg heeft vanmiddag op klaarlichte dag een schietpartij plaatsgevonden.

1 dag geleden
Splinterpartij Vlissings Belang gaat op in POV

VLISSINGEN - Splinterpartij Vlissings Belang gaat in zijn geheel op in de POV (Perspectief Op Vlissingen). Dat melden de beide partijen.

1 dag geleden
ZRTI: 40 jaar ervaring in radiotherapie

VLISSINGEN – Het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) biedt mensen met kanker hoogwaardige radiotherapie (bestraling) en persoonlijke aandacht in een aangename omgeving. Het ZRTI is gevestigd in Vlissingen en Roosendaal en behandelt jaarlijks zo’n 2000 mensen met kanker.  De locatie Vlissingen viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. 

3 dagen geleden