Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Juridische stappen tegen nieuwbouw Britannia

Juridische stappen tegen nieuwbouw Britannia

VLISSINGEN - De nieuwbouw van Grand Hotel Britannia zou wel eens flinke vertraging op kunnen lopen. Eerder al lieten bezorgde Vlissingers de gemeente weten niet gelukkig te zijn met de bouwplannen zoals die nu voorliggen. Krachten hebben zich gebundeld en er is inmiddels een stichting in oprichting die er geen gras over wil laten groeien en bezwaar gaat aantekenen bij de gemeente. 

DOOR JOEP BREMMERS

Architect Jan Oostveen uit Vlissingen heeft geen goed woord over voor het ontwerp van het nieuwe hotel Britannia. Het is niet gebruikelijk dat architecten openlijk kritiek op elkaars ontwerpen hebben. “Maar hier moest ik als architect toch iets tegen ondernemen”, vertelt Oostveen. “Het ontwerp zoals het nu voorligt sluit op geen enkele wijze aan bij de omgeving en sluit ook niet aan op de visie die de gemeente eerder voor dit deel van de boulevard heeft ontwikkeld. Als dit plan wordt uitgevoerd is dat eeuwig zonde voor het beeld van de boulevard.” Eerder al konden inwoners van Vlissingen hun zienswijze over de geplande nieuwbouw van het hotel kenbaar maken. Samen met boulevardbewoner Ron Davidse schreef Oostveen een doorwrochte brief aan het gemeentebestuur waarin ze haarfijn uitleggen waarom het volgens hen een vergissing van formaat zou zijn als het huidige plan wordt gerealiseerd. “Het is niet zo dat wij tegen de bouw van een hotel zijn,” verduidelijkt Davidse. “In tegendeel. We juichen het toe maar het moet wel passen in de gevelwand.”

Onafhankelijk
Wethouder De Jonge heeft reeds aangekondigd dat de discussie over mooi of lelijk niet opnieuw gevoerd gaat worden. “De gemeente heeft al jaren geen welstandscommissie meer,” vertelt Oostveen. “Er is nu een ambtelijk team dat de plannen moet toetsen aan de regels. Maar, met alle respect, die zijn daar absoluut niet op toegespitst en al helemaal niet onafhankelijk.” Oostveen zou liever zien dat er een onafhankelijke commissie van deskundigen in het leven wordt geroepen die de plannen gaat toetsen. “Het ambtelijk team heeft de bezwaren die door verschillende partijen zijn ingebracht verworpen. Dit is niet de manier waarop zo’n belangrijke beslissing voor de stad genomen moet worden.”

Voorziening
Oostveen en Davidse gaan nu hun krachten bundelen met de ‘Initiatiefgroep Britannia met menselijke maat’ die bestaat uit verontruste buurtbewoners die vrezen dat als de plannen doorgaan ze te maken krijgen met windoverlast, parkeerproblemen en verlies van zonuren in hun buurt. “We zijn nu samen bezig met de oprichting van een stichting,” verklapt Davidse. “We hebben al een advocaat gevonden die gespecialiseerd is in dit soort kwesties en gaan een bezwaarprocedure starten. En we vragen bij de rechter meteen om een voorziening zodat er in ieder geval niet kan worden begonnen met de bouw.” Een van de zaken die volgens Davidse en Oostveen kwestieus is, is het bestemmingsplan. “Dat dateert al van 1998 en zou eigenlijk na tien jaar moeten worden herzien. Bovendien is dat bestemmingsplan in strijd met de eigen Boulevardvisie die de gemeente heeft opgesteld.” Volgens architect Oostveen zou het allemaal veel beter kunnen. “Met dezelfde volumes zou je daar iets prachtigs kunnen realiseren waarbij het unieke karakter van de boulevard behouden blijft.”

Meer uit Vlissingen

Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in Vlissingse haven

VLISSINGEN - In de haven van Vlissingen werd afgelopen zaterdagmiddag, 30 september, een grote drugsvangst gedaan. Er werd maar liefst 380 kilo cocaïne in beslag genomen, verdeeld over twee verschillende locaties: aan boeien op zee en in een loods op het havengebied.

1 dag geleden
Gewonde motorongeluk A58 Vlissingen is 31-jarige man uit Zwartewaal

VLISSINGEN – De motorrijder die gisterenavond ernstig gewond raakte bij een ongeval op de A58 bij Oost-Souburg is een 31-jarige man uit Zwartewaal.

1 dag geleden
Zeeuwse winnaars Kunstbende naar landelijke finale

Op zaterdag 30 september 2023 vindt het Kunstbende Young Creators Festival (de landelijke finale van Kunstbende) plaats in de Kromhouthal in Amsterdam. Ruim 150 jonge makers van 13 t/m 19 jaar strijden om een prachtig talentontwikkelingstraject en een plek op een mainstage.

4 dagen geleden
Dierenasiel Walcheren viert 12,5 jarig bestaan met open dag

VLISSINGEN - Het Dierenasiel Walcheren bestaat 12,5 jaar en viert dat met een open dag op 4 oktober, dierendag. Momenteel wonen er in het dierenasiel zo’n veertig katten en acht honden. “Maar acht honden valt heel erg mee,” weet beroepskracht Simone van Randwijk. “Meestal zijn dat er meer.”

4 dagen geleden
Gemeente neemt proef met doneerringen

VLISSINGEN - De gemeente begint met een proef om doneerringen te plaatsen in de binnenstad. De eerste doneerringen worden al geplaatst. In de doneerringen kunnen lege blikjes en flesjes worden geplaatst die door anderen kunnen worden meegenomen om in te leveren voor het statiegeld. De doneerringen komen er op initiatief van de fracties van SGP, SP en GroenLinks, die daar in juli een motie over hebben ingediend.

5 dagen geleden
Southern rock van Black Bottle Riot in de Piek

VLISSINGEN -  Zaterdag 30 september klinkt er weer eens southern rock in concertzaal de Piek in Vlissingen. HetNijmeegse viertal Black Bottle Riot speelt vurige rootsrock in de traditie van The AllmanBrothers Band, Tom Petty & the Heartbreakers en zelfs een scheutje Thin Lizzy.

5 dagen geleden
Politie onderzoekt overlijden in woning Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - In een woning in Oost-Souburg is woensdagmiddag een stoffelijk overschot gevonden in een rijtjeshuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

5 dagen geleden