Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Junior Company, het nieuwe praktijkvak voor vmbo basis leerlingen

Junior Company, het nieuwe praktijkvak voor vmbo basis leerlingen

MIDDELBURG - Vmbo basis leerlingen van de onderbouw zijn dit schooljaar bij Nehalennia locatie Kruisweg gestart met een nieuw vak: Junior Company. Ondernemende vaardigheden, samenwerken en zelfstandig leren d.m.v. verschillende projecten staan centraal. Op dinsdag 6 december wordt het eerste deel afgesloten met de door de leerlingen georganiseerde foodtruckfestival ‘Around the World’.

Het eerste thema van het nieuwe vak is Around the world, een wereld vol culturen. De leerlingen hebben de opdracht gekregen zelf een Foodtruckfestival te organiseren op 6 december. In de pauzes voor de leerlingen en ’s avonds voor de ouders. De leerlingen hebben zelf recepten gekozen en maken hapjes met lekkernijen van verschillende landen bij de afdeling Foodlab. Ook bouwen ze zelf de foodtrucks bij de afdeling Techniek. Bij Dienstverlening hebben ze de uitnodigingen gemaakt en bij Kunst zijn ze aan de slag gegaan met traditionele klederdracht passende bij verschillende culturen en kleden ze het evenement aan.

Leerlingen leren veel van deze lesvorm
Docent Marjolein van Elsacker: “we merken echt dat de leerlingen veel leren van deze lesvorm. Ze zijn allemaal met een doel bezig iets moois neer te zetten en werken veel samen. We zetten de leerlingen in hun kracht om hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast leren we ze meer bewust te zijn van hun omgeving en maatschappelijk betrokken te zijn door een goed doel te koppelen aan dit project.” Leerling Lieke Janssen: “de lessen van Junior Company zijn erg afwisselend en er is veel ruimte voor onze eigen ideeën. Fijn dat ik me kan inzetten voor de Voedselbank, er zijn veel mensen zonder eten en ik hoop dat we deze mensen op deze manier een fijne kerst kunnen bezorgen.” Naast de foodtrucks gemaakt en voorzien van lekkernijen van de leerlingen zijn ook externe foodtrucks van de partij. Catermaat, IJsfiets Walcheren en collega’s maken wat en gaan dit verkopen.

Opbrengst naar goede doel
Leerlingen bewust maken van het feit dat eten kopen niet voor iedereen mogelijk is, vindt Nehalennia belangrijk. De opbrengst van het foodtruckfestival gaat daarom naar Voedselbank Walcheren. De Voedselbank heeft een gastles gegeven dat heeft bijgedragen aan het bewustzijn van de leerlingen. Maandag 12 december gaan ze de cheque van de opbrengst overhandigen aan Voedselbank Walcheren.

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

57 minuten geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

2 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

5 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

5 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

5 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

6 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

6 uur geleden