Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jubilerende Visspecialisten kopen eerste vaatje Hollandse Nieuwe

Jubilerende Visspecialisten kopen eerste vaatje Hollandse Nieuwe

MIDDELBURG -  Bij de jaarlijkse veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft Adriaan van Moort, van viskiosk ‘t Beste Maatje in Middelburg, samen met collega’s uit heel Nederland het winnende bod uitgebracht. De meer dan 500 Nederlandse Visspecialisten van de Vereniging Nederlandse Visspecialisten (VNV), die dit jaar 40 jaar bestaat, leverden met het recordbedrag van 113.500 euro een bijdrage aan een belangrijk goede doel: het werk van de stichting Ambulancewens.

Visspecialisten vormen een bijzondere groep in de wereld van versspecialisten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld slagerijen en groentezaken heeft de Nederlandse visspecialist nog altijd een marktaandeel van meer dan 50%. “Dit hebben ze te danken aan hun professionalisering en ontwikkeling in de afgelopen decennia”, vertelt Janneke Keuning, directeur van de Vereniging Nederlandse Visspecialisten. “De visboer van weleer die vooral met verse vis werkte, is inmiddels een brede speciaalzaak waar naast haring en gebakken vis ook heel veel maaltijdgerechten en vissnacks verkrijgbaar zijn. Viswinkels zijn soms bijna een delicatessenzaak. De ambulante specialist heeft in bijna alle gevallen zijn kraam vervangen door een prachtige winkel op wielen.”

Ambulancewens
De visspecialisten doneren met het winnende bod geld aan de stichting Ambulancewens. Deze vervult sinds 2007 de laatste wensen van terminale patiënten. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar rijdt medisch geschoold personeel op vrijwillige basis met ernstig zieke mensen naar wenslocaties in Nederland en daarbuiten.

Noorwegen
Zoals veel mensen nu wel weten heeft de naam van deze vis weinig van doen met de landen waar hij wordt gevangen. Dat gebeurt namelijk in Noorwegen, Denemarken en Schotland. De haring wordt zo genoemd omdat hij op de Hollandse manier wordt gekaakt, gezouten en schoongemaakt. Adriaan van Moort, die behalve vishandelaar in Zeeland ook voorzitter is van de VNV, bezocht Noorwegen vorige week om zich te laten informeren over de hoge kwaliteit van de geleverde vis. Met die kwaliteit zit het ook dit jaar wel goed, volgens van Moort, met een vetpercentage van rond de 22 procent.

Meer uit Middelburg

Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

21 uur geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

2 dagen geleden
Gemeente Veere stelt nieuwe verordening voor om leegstand woningen aan te pakken

DOMBURG - Gemeente Veere staat voor een groeiende vraag naar woningen en vindt het onwenselijk dat panden zonder geldige reden langdurig leegstaan. Om dit aan te pakken en effectieve maatregelen te kunnen nemen, wordt de invoering van een leegstandsverordening voorgesteld.

3 dagen geleden
1000ste inschrijving Middelburg Ontmoet

MIDDELBURG De 1000ste inschrijving op het online community platform Middelburg Ontmoet is een feit. Om dit te vieren kreeg de 1000ste inwoner gistermiddag een taart van wethouder Willemien Treurniet.

3 dagen geleden
Gemeente Middelburg stelt grafrechten voor KNIL-militairen vrij tot en met 2050

MIDDELBURG - Het college van gemeente Middelburg heeft besloten de grafrechten voor KNIL-militairen vrij te stellen tot en met 2050. In 2021 was het 70 jaar geleden dat de eerste KNIL-militairen en hun gezinnen aankwamen in Nederland. In het kader hiervan zijn destijds aan de gemeente Middelburg de eerste vragen gesteld vanuit de Molukse wijkraad over hoe de gemeente omgaat met de graven van KNIL-militairen. Er zijn in 2023 en 2024 ambtelijk en bestuurlijk meerdere gesprekken geweest met de Molukse wijkraad over de invulling van een regeling om de grafrechten vrij te stellen. 

3 dagen geleden
Westkapelle 800 jaar presenteert een uniek fotoboek van de optocht in 2023

WESTKAPELLE - Op 13 mei 2023 was heel Westkapelle op de been voor de optocht van 800 jaar stadsrechten Westkapelle. Een prachtige dag, waarop het feestjaar op mooie wijze werd geopend. 

3 dagen geleden
Wethouder Tuk wordt kernwethouder Meliskerke

DOMBURG - Wethouder Tuk gaat kernwethouder worden van Meliskerke. Hiermee neemt wethouder Tuk het kernwethouderschap voor Meliskerke over van wethouder De Jonge.

4 dagen geleden