
Jos Hugense maakt het liefste van niets iets
Jos Hugense heeft met zijn bedrijf Meatless een innovatief bedrijf in vegetarische producten opgebouwd. Wat drijft hem, waar ligt hij wakker van, heeft hij nog dromen op zakelijk gebied en eet hij zelf nog wel eens een stukje vlees? Wij bespreken het met hem aan de keukentafel.
U hebt een bedrijf in vegetarische producten in Goes. Hoe bent u daarmee begonnen?
“Ik kom uit een slagersfamilie. Mijn vader had een slagerij in Domburg. Mijn broers en ik zijn later een een vleesverwerkingsbedrijf begonnen in Goes. Dat liep goed, maar in 1998 kwam de gekkekoeienziekte. Dat was een enorme klap, maar we zagen dat nog als een bedrijfsrisico. Een paar jaar later kwam er echter een tweede golf en toen kwam de varkenspest er nog eens bovenop. ‘Dat gaan we niet elke twee jaar doen’, zei ik toen. We maakten kort daarna kennis met een techniek voor vegetarische producten. In 2005 hebben we de gok gewaagd en zijn vegetarische producten gaan produceren, eerst nog in onze vleeswarenfabriek. Daar was niet iedereen zo blij mee. Toen er hiernaast een pand vrijkwam, hebben we daar met hulp van een investeerder een complete productielijn ingericht. In 2007 hebben we de vleeswarenfabriek verkocht en ben me toen volledig gaan richten op Meatless. Het was echt pionieren”
Vonden de mensen om u heen de switch naar Meatless niet vreemd?
“De eerste vijf jaar waren best moeilijk. Er waren toen nog nauwelijks vegetarische producten op de markt en de discussie over het consumeren van vlees werd nog niet echt gevoerd. Iedereen vond het maar gek dat ik met plantjes aan de haal ging. Wij zagen het perspectief voor vlees echter slinken en hebben toen deze fundamentele keuze gemaakt. Dat was risicovol, maar het is goed uitgepakt.”
Heeft de coronacrisis invloed op uw bedrijf gehad?
“Een klein beetje. Het is niet te vergelijken met de problemen die andere ondernemers hebben. Voedsel gaat sowieso door. Wij hebben onze fabriek niet dicht moeten doen vanwege besmettingen, maar klanten van ons in bijvoorbeeld Spanje wel. Daar waren ze weken dicht. Dat merk je dan natuurlijk. Het grootste effect zag ik echter in de innovatie. Dat is ontzettend belangrijk in de vegetarische sector. Mensen op research and development-afdelingen kunnen niet thuiswerken, maar moesten dat wel. Daardoor kwamen grote projecten stil te liggen. Alles stond on hold. Pas in juli zijn deze projecten weer op gang gekomen.”
Is het werk ook voor u veranderd?
“Ik stond in maart, toen de crisis losbarstte, op het punt om naar Kuala Lumpur te vliegen. Dat heb ik maar niet meer gedaan. Ik moest diezelfde week ook nog naar London. Dat wilde ik aanvankelijk nog wel doen, maar ging uiteindelijk ook niet meer door. Daarna heb ik maanden nog nauwelijks gereisd. Het was echt een pas op de plaats.”
Blijft dat zo of is straks alles weer bij het oude?
“We zullen meer gaan videobellen. Daarin zijn we inmiddels allemaal geoefend. Niet alles lukt met videocalls, zeker niet in de voedselindustrie. Af en toe moet je zaken proeven. Technische en logistieke zaken kun je echter goed afhandelen door te bellen, al is het soms lastig als je te maken met een slechte verbinding, kinderen die tekeningen willen laten zien en blaffende honden op de achtergrond. Dan werkt het minder.”
U bent 61. Hoe ziet u de toekomst? Denk u al aan opvolging?
“Ik heb nog geen idee. Voorlopig bouwen we rustig door. We groeien elk jaar fors, zo’n vijftien tot twintig procent per jaar.”
Heeft u nog wel dromen op zakelijk gebied?
“We zijn vrij nuchter in Zeeland, noem het maar degelijk. Zolang we blijven groeien zoals we nu doen, ben ik tevreden. We hebben een prachtig bedrijf. Volgend jaar willen de vriescapaciteit verdubbelen en we denken alweer na over een volgende stap. Wat moet je nog meer willen? Ik zie die houding meer in deze omgeving. De ondernemers hier willen geld verdienen en groeien op een verstandige manier.”
Zijn er zaken waar u wakker van kunt liggen?
“Nu niet, maar toen we nog in het vlees zaten wel. Als je met BSE te maken krijgt, terwijl je 40 tot 45 man in dienst hebt, dan zorgt dat voor spanningen. Wij verloren toen tachtig procent van onze omzet. Toen we met Meatless begonnen, heb ik wel eens gedacht: ‘Er moet iets gaan gebeuren, anders komt het niet goed’, maar dat ging vrij snel voorbij. De laatste tien jaar heb ik weinig zorgen gehad. Natuurlijk kijk ik wel met enige zorg naar de economie nu. Ik denk dat er nog het nodige moet komen.”
Wat zijn de minder leuke kanten aan uw werk?
“Als je groeit, moet je meer gaan organiseren, rapporteren en verantwoorden. Daar heb ik vaak minder zin in. Het liefste maak ik van niets iets. Daar krijg ik energie van. Ik vind het ontzettend leuk om nieuwe klanten te bezoeken, snel te schakelen en nieuwe dingen te verzinnen. Het administratieve werk geeft me minder plezier.”
'Ik kom uit een familie waar veel vlees werd gegeten'
Eet u nog wel eens een stukje vlees?
“Ja. Ik ga er wel veel bewuster mee om, maar ik kom uit een slagersfamilie waar veel vlees werd gegeten. Zelf ben ik een liefhebber van vleeswaren. Bij het avondeten hoeft er niet altijd vlees te zijn. Ik eet tegenwoordig ook veel vegetarische producten en vind dat lekker. Ik weet ook wat goed is en wat niet, omdat ik zelf in de business zit. De laatste jaren zijn er grote stappen gezet op het gebied van kwaliteit. De komende jaren gaat dat door. Bij snacks, bijvoorbeeld een loempia, merk je over een paar jaar niet meer dat er geen vlees in zit.”
Met wie zou u zelf aan de keukentafel willen zitten?
“Paul Fentener van Vlissingen. Ik heb er bewondering voor hoe hij naar de wereld keek als ondernemer. Je kunt ecoloog zijn en tegen alles aan schoppen, maar dat is best makkelijk als je verder geen verantwoordelijkheden hebt. Hij leidde een groot familiebedrijf, maar was ook erg bezig met het klimaat en ideologisch. Dat vind ik knap.”[n]
Meer uit Beveland
WISSENKERKE - GlasDraad is donderdag 11 september officieel gestart met de glasvezelcampagne in de gemeente Noord-Beveland. Inwoners kunnen zich tot en met 15 december aanmelden voor een glasvezelaansluiting in hun woning. De komst van glasvezel betekent volgens de gemeente een belangrijke stap richting snel en stabiel internet voor inwoners en ondernemers in de dorpen en het buitengebied.
13 uur geledenWISSENKERKE - Burgemeester Meeuwisse heeft woensdag een felicitatiebezoek gebracht aan het echtpaar Koole - Van Dalen uit Wissenkerke. Het paar vierde die dag hun 60-jarig huwelijksjubileum.
14 uur geledenGOES - Bij Montessorischool de Basis in Goes is donderdag de eerste peuter-kleutergroep van Zeeland officieel geopend. De school werkt hiervoor samen met kinderopvangorganisatie Kibeo. De groep biedt plek aan de oudste peuters en jongste kleuters, die twee vaste ochtenden per week samenkomen om te spelen, leren en zich sociaal te ontwikkelen.
16 uur geledenBORSELE - De Provincie Zeeland heeft een nieuwe internationale partner gevonden om de nucleaire kennisinfrastructuur te versterken. Ontario Tech University uit Oshawa, Canada, en de provincie tekenden een intentieovereenkomst om samen te werken op het gebied van nucleair onderwijs en onderzoek.
18 uur geledenGOES - Een man is woensdag 10 september met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht na een medische noodsituatie in Goes.
19 uur geledenWOLPHAARTSDIJK - De gemeente Goes verplaatst de ondergrondse afvalcontainers aan het Wolfertsplein naar de Hoofdstraat, tegenover Boon's supermarkt. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten om het plantsoen bij het Wolfertsplein opnieuw in te richten en tegemoet te komen aan bewoners die al langer klachten hebben over de huidige locatie.
1 dag geledenVLISSINGEN/KLOETINGE - Twee Vlissingers, een man uit Kloetinge en een Kapelse vrouw zijn dinsdagavond aangehouden bij de politie-inval in een woning aan de Aagje Dekenstraat in Vlissingen. Ze worden verdacht van handel en bezit van drugs en het voorhanden hebben van een vuurwapen. Ook is er een drugslab gevonden in een woning.
1 dag geleden