
Joos Sinke is een man van de visserij
YERSEKE - Joos Sinke (86) is geboren en getogen Yersenaar. Hij heeft het dorp de afgelopen eeuw zien veranderen. Door zijn kennis van het verleden is hij een graag geziene vrijwilliger in het Oosterscheldemuseum in zijn dorp. Daar kan hij, als één van de weinigen, de gezichten op oude foto's en ansichten een naam geven en de verhalen achter de beelden vertellen. Net als veel van zijn familieleden was Joos werkzaam in de visserij.
"Bij ons thuis hadden ze een oesterbedrijf en na de lagere school begon ik daar op 15-jarige leeftijd te werken", vertelt Joos. "Ik weet nog dat in die tijd een Mulo werd opgericht en dat mijn vader zei: als ze genoeg leerlingen hebben, kun jij gaan werken." En zo ging het. "Eigenlijk was er geen keuze. Daar vond je ook niks van; je deed het gewoon. Ik was de oudste en mijn broers en zussen gingen wat anders doen. Ik heb altijd met mijn vader samengewerkt; oesters sorteren en varen met de oesterkotter. Mossels zijn een massaproduct, maar aan oesters zit veel meer werk. Alles moest met de hand, stuk voor stuk. In die loodsen staan viel niet mee, maar varen op de Oosterschelde was heel mooi werk."
Champignons
De strenge vorst zorgde er in 1963 voor dat het bedrijf van Sinke noodgedwongen moest stoppen. "Ik was toen dertig en alles vroor dood. In Yerseke zijn toen uiteindelijk maar tien bedrijven doorgegaan en wij zijn, net zoals de meesten, gestopt. Ik ging champignons kweken en dat heb ik twintig jaar gedaan. Veel oud-oesterkwekers gingen in de champignons, maar voor velen bleek de overgang van de zee naar een donkere koelcel te groot. Van alle champignonkwekers is er nog maar één over."
Ook bij Joos bleef de zee trekken. "Toen ik de kans kreeg om bij een oestermaatschappij te gaan werken, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik ging drie dagen per week werken als chauffeur. Het bedrijf deed in oesters en kreeften en die bracht ik naar de klant. Dat vond ik prachtig. Het waren niet zulke grote vrachten, want het waren dure producten en ik kwam door heel België." Joos vertelt dat hij dit werk vijftien jaar gedaan heeft, tot hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging.
Museum
Joos werkt nu met veel plezier twee dagen in de week in het Oosterscheldemuseum in Yerseke. "Mede door mijn achtergrond in de visserij ben ik hier werkzaam. Ik kijk wat en wie ik herken op oude foto's. In het museum hangt ook een foto van mijn familie met één van de eerste auto's die mossels vervoerden. Dit was het begin van de export op grotere schaal."
Soms staat Joos er versteld van dat sommige dingen nog maar kort geleden lijken en veel mensen het niet kennen. "Ik heb het allemaal meegemaakt. Ik ben geboren in de visserij en dan ga je daarin mee en ken je het van kinds af aan." Daarbij heeft Joos gelukkig een goed geheugen. "Ik weet vaak nog precies wie de mensen op de foto's zijn en wat ze deden. Ik vind dat heel leuk, want voor mij is het een stukje herkenning. Er komen ook mensen in het museum die een praatje willen maken over vroeger."
Het museum beschikt over veel beeldmateriaal dat regelmatig aangevuld wordt, bijvoorbeeld na iemands overlijden. Er ligt dan ook nog genoeg werk voor Joos en hij hoopt het nog lang te kunnen doen.
BIJDRAGE JESSICA ROVERS
Meer uit Reimerswaal
YERSEKE - Tijdens de feestelijke opening is ook een bijzonder monument onthuld ter ere van de 313 schippers en redders die tijdens de Watersnoodramp met gevaar voor eigen leven vele mensen wisten te redden. Het monument is een initiatief van Anneke Jumelet-Vette, die met haar boek 'Het water is kwaad' het verhaal van deze helden verzamelde en een blijvende herinnering wilde creëren.
1 uur geledenYERSEKE - Na jaren van plannen, ontwerpen en bouwen is de vernieuwde jachthaven van Yerseke officieel geopend. Op vrijdag 27 juni werd het project feestelijk afgerond en werd de haven geopend vanaf een boot, door wethouder Martien van Overloop en Jan Huijbers van aannemer Van den Herik-Sliedrecht.
3 uur geledenDe dag dat ik voor het eerst naar school ging, herinner ik me nog als dedag van gisteren. Samen met mijn moeder wandelde ik naar het gebouwtjeaan de Tulpstraat in Goes.Amper een kilometer van ons huis, maar voor een ventje van vier wasdat een hele tippel.Ik was zenuwachtig en het viel mijn moeder zwaar om afscheid te nemenvan haar kind, ook al was dat maar voor een halve dag.Zo bleef ze nog minutenlang voor het raam staan, om te kijkenof ik in het lokaal mijn plaats aan een tafeltje had gevonden.Het eerste jaar kreeg ik les van juffrouw Boonman, een vriendelijk mensbij wie ik me gelijk op mijn gemak voelde. Haar collega, zuster Manja,was echter uit heel ander hout gesneden. Die beschikte over een kortlontje, voor haar kwamen orde en discipline op de eerste plaats, en wienaast de pot pieste hoefde op geen enkel mededogen te rekenen.Ik herinner me nog die ene keer toen ze razend en tierend terugkwam uithet jongenstoilet, waar ze een plasje naast de pot had ontdekt en vanons wilde weten wie dat op zijn geweten had. Omdat een reactie uitbleef,gooide ze het over een andere boeg. Wij werden één voor één uit hetlokaal gehaald en naar de plek des onheils geleid. Toen het mijn beurt was, deed ik het bijna in mijn broek van angst. In het toiletaangekomen, trok ze aan mijn oor en vroeg, met de vinger gericht op hetplasje, of ik 'dat had gedaan'. Onschuldig, maar verlamd door angst gafik maar toe dat ik de dader was.Misschien heeft deze schuldbekentenis me voor verder onheil bespaard. Ikkwam er in elk geval met een lichte straf van af. Er volgde geenpublieke veroordeling, zoals ik wel eens had meegemaakt toen een andereovertreder gedwongen werd zijn schuld te bekennen ten overstaan van dehele klas. Mijn 'zaak' werd, zogezegd, in de doofpot gestopt.Een vervelend incident weliswaar, toch had ik zeker geen hekel aanschool. Thuis was alles natuurlijk leuker. Daar kon je tenslotte vrijwelalles doen waar je zin in had. Zoals op zolder spelen met de velespeelgoedautootjes van Matchbox en Dinky Toys. Of zo maar lekkerravotten in de tuin.
18 uur geledenKAPELLE - Op woensdag 9 juli 2025 organiseert Bibliotheek Kapelle een leuke bordspellenmiddag voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen ze gratis meedoen aan allerlei leuke spellen.
1 dag geledenREIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.
1 dag geledenREIMERSWAAL - De gemeenteraad van Reimerswaal heeft de Kadernota goedgekeurd voor de komende jaren. In 2026 en 2027 lijkt de gemeente het financieel goed te doen: er blijft dan geld over. Maar vanaf 2028 krijgt Reimerswaal minder geld van de overheid. Dat betekent dat er daarna waarschijnlijk bezuinigd moet worden.
1 dag geledenKAPELLE - De politie onderzoekt een woninginbraak aan de Cederlaan in Kapelle en roept getuigen op zich te melden. De inbraak vond zaterdag rond 12.25 uur plaats. Volgens de politie is de woning met geweld betreden.
2 dagen geleden