Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Joos Sinke is een man van de visserij

Joos Sinke is een man van de visserij

YERSEKE - Joos Sinke (86) is geboren en getogen Yersenaar. Hij heeft het dorp de afgelopen eeuw zien veranderen. Door zijn kennis van het verleden is hij een graag geziene vrijwilliger in het Oosterscheldemuseum in zijn dorp. Daar kan hij, als één van de weinigen, de gezichten op oude foto's en ansichten een naam geven en de verhalen achter de beelden vertellen. Net als veel van zijn familieleden was Joos werkzaam in de visserij.

"Bij ons thuis hadden ze een oesterbedrijf en na de lagere school begon ik daar op 15-jarige leeftijd te werken", vertelt Joos. "Ik weet nog dat in die tijd een Mulo werd opgericht en dat mijn vader zei: als ze genoeg leerlingen hebben, kun jij gaan werken." En zo ging het. "Eigenlijk was er geen keuze. Daar vond je ook niks van; je deed het gewoon. Ik was de oudste en mijn broers en zussen gingen wat anders doen. Ik heb altijd met mijn vader samengewerkt; oesters sorteren en varen met de oesterkotter. Mossels zijn een massaproduct, maar aan oesters zit veel meer werk. Alles moest met de hand, stuk voor stuk. In die loodsen staan viel niet mee, maar varen op de Oosterschelde was heel mooi werk."

Champignons

De strenge vorst zorgde er in 1963 voor dat het bedrijf van Sinke noodgedwongen moest stoppen. "Ik was toen dertig en alles vroor dood. In Yerseke zijn toen uiteindelijk maar tien bedrijven doorgegaan en wij zijn, net zoals de meesten, gestopt. Ik ging champignons kweken en dat heb ik twintig jaar gedaan. Veel oud-oesterkwekers gingen in de champignons, maar voor velen bleek de overgang van de zee naar een donkere koelcel te groot. Van alle champignonkwekers is er nog maar één over."

Ook bij Joos bleef de zee trekken. "Toen ik de kans kreeg om bij een oestermaatschappij te gaan werken, heb ik die met beide handen aangegrepen. Ik ging drie dagen per week werken als chauffeur. Het bedrijf deed in oesters en kreeften en die bracht ik naar de klant. Dat vond ik prachtig. Het waren niet zulke grote vrachten, want het waren dure producten en ik kwam door heel België." Joos vertelt dat hij dit werk vijftien jaar gedaan heeft, tot hij op 65-jarige leeftijd met pensioen ging.

Museum

Joos werkt nu met veel plezier twee dagen in de week in het Oosterscheldemuseum in Yerseke. "Mede door mijn achtergrond in de visserij ben ik hier werkzaam. Ik kijk wat en wie ik herken op oude foto's. In het museum hangt ook een foto van mijn familie met één van de eerste auto's die mossels vervoerden. Dit was het begin van de export op grotere schaal."

Soms staat Joos er versteld van dat sommige dingen nog maar kort geleden lijken en veel mensen het niet kennen. "Ik heb het allemaal meegemaakt. Ik ben geboren in de visserij en dan ga je daarin mee en ken je het van kinds af aan." Daarbij heeft Joos gelukkig een goed geheugen. "Ik weet vaak nog precies wie de mensen op de foto's zijn en wat ze deden. Ik vind dat heel leuk, want voor mij is het een stukje herkenning. Er komen ook mensen in het museum die een praatje willen maken over vroeger."

Het museum beschikt over veel beeldmateriaal dat regelmatig aangevuld wordt, bijvoorbeeld na iemands overlijden. Er ligt dan ook nog genoeg werk voor Joos en hij hoopt het nog lang te kunnen doen.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Hulpdiensten oefenen ongeval bij sluizen Hansweert

HANSWEERT - Het sluizencomplex bij Hansweert was maandag het decor voor een grote, multidisciplinaire oefening van de hulpdiensten. De brandweer, ambulancedienst, politie en Rijkswaterstaat namen deel aan een complex scenario in een van de, op dit moment in onderhoud zijnde, sluiskolken.

11 uur geleden
PvdA Kapelle en D66 Kapelle roepen provincie op vaste buslijn Wemeldinge te behouden

WEMELDINGE - De provincie Zeeland heeft in haar vernieuwde aanbestedingsplan voor het busvervoer in Zeeland nog steeds de huidige lijn door Wemeldinge geschrapt. Daartegen komen PvdA Kapelle en D66 Kapelle in opstand.

14 uur geleden
Feestelijk diner voor klanten Voedselbank dankzij rotary

GOES - Bij de Goederenloods Goes genoten 100 klanten van Voedselbank de Bevelanden, 70 volwassenen en 30 kinderen, donderdag van een feestelijk diner. Rotary clubs Goes de Bevelanden en Goes-Reimerswaal organiseerden dit diner in samenwerking met de Voedselbank. 

16 uur geleden
'Geen grote overtredingen' geconstateerd bij controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - Donderdag voerde de gemeente Reimerswaal een controle uit in de buitengebieden van Reimerswaal samen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland (RUD), waterschap Scheldestromen, Staatsbosbeheer en politie Zeeland-West-Brabant. Er zijn volgens de gemeente geen grote overtredingen geconstateerd.

1 dag geleden
Songs of Grace houdt zondagmiddag sing inn in Kapelle

KAPELLE - De band Songs of Grace houdt vanmiddag (zondag) vanaf 16.00 uur een gratis toegankelijke sing inn in de hervormde kerk in Kapelle.

2 dagen geleden
Knalfeest op Koningsdag bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle

KAPELLE - Bij Restaurant Café De Zwaan in Kapelle is het altijd gezellig. Ze hebben een mix van oud en nieuw, dus het voelt vertrouwd én modern.

3 dagen geleden
Bizar ongeval: 15-jarige crasht auto en eindigt ondersteboven in Yerseke

YERSEKE - De auto die gisteren over de kop vloog in Yerseke werd door een 15-jarige jongen bestuurd. De puber raakte niet gewond bij het ongeval.

3 dagen geleden