
Jongeren: toegang seksuele gezondheidszorg schiet ernstig tekort
DEN HAAG (ANP) - Het stijgende aantal soa's en het dalende gebruik van anticonceptiemiddelen baart jongerenorganisaties zorgen. Ze vrezen dat de situatie nog verder zal verslechteren als het kabinet bezuinigingen op preventie en soa-poli's doorvoert. De organisaties vinden dat de toegang tot seksuele gezondheidszorg nu al "ernstig tekortschiet".
In een manifest dat ze dinsdag aanbieden aan Tweede Kamerleden, wijzen de jongeren "toenemende misinformatie" aan als een belangrijk achterliggend probleem. Ze willen dat de politiek ingrijpt en doen daartoe diverse voorstellen. Zo pleiten ze voor meer capaciteit bij de centra voor seksuele gezondheid van de GGD'en, zodat jongeren daar eerder en vaker terechtkunnen met problemen van seksuele aard. Ook is het volgens hen tijd om na jaren weer een landelijke publiekscampagne op te tuigen over condoomgebruik.
Onder de organisaties die het pleidooi steunen, zijn de jongerenorganisaties van drie van de vier coalitiepartijen: JOVD, Jong Sociaal Contract en Jong BBB. Ook het CDJA, DWARS en de Jonge Democraten doen mee, net als de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en scholierenclub LAKS.
Foutieve informatie
Uit onderzoek van expertisecentrum Rutgers bleek eerder dit jaar dat grofweg de helft van de ondervraagden die als laatste seksuele ervaring een onenightstand hadden, geen condoom had gebruikt. CBS-cijfers maken duidelijk dat ook het gebruik van de pil daalt, al staat daar een toename van het spiraalgebruik tegenover.
De toename van het aantal soa's ligt recentelijk vooral aan de toegenomen verspreiding van gonorroe. Deze geslachtsziekte veroorzaakt onder meer ontstekingen aan keel, baarmoederhals, eileiders, bijbal en endeldarm.
Desinformatie tegengaan is volgens de jongeren ook hard nodig. CDJA-voorzitter Kevin Klinkspoor stelt dat in de gemeente Westland, waar hij gemeenteraadslid is, een spreekuur over seksualiteit en veilige seks werd afgeschaft doordat foutieve informatie werd rondgebazuind. "Dit soort situaties is te voorkomen door goede voorlichting. Daar roepen we met al deze organisaties ook toe op." Het onderwijs zou daar eveneens meer aandacht aan moeten besteden, vinden de jongerenorganisaties.
Meer uit Gezond
MECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
3 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 dagen geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
5 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geleden