
Jonge ziekenhuismedewerkers haken af, zien oudere collega's
UTRECHT (ANP) - Jonge mensen die beginnen in de ziekenhuiszorg haken af, zien oudere collega's die donderdag hun werk neerleggen voor een betere cao. Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een relatie, of juist jonge kinderen heeft, moet te veel van zijn of haar eigen leven opofferen om in het ziekenhuis te kunnen werken.
Personeel doet donderdag alsof het een zondag is, wat betekent dat alleen spoedeisende zorg doorgaat. Daarmee eisen ze betere afspraken over loon, vergoedingen en het rooster.
"Alle jonge mensen verlaten na twee jaar weer de zorg", stelt verpleegkundige en FNV-lid Marian Sijl (64) van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ten eerste vanwege het salaris, dat achterblijft bij beroepen van vergelijkbaar niveau in andere sectoren. Maar misschien wel belangrijker: "Het werk heeft enorme impact op je sociale leven." Soms moeten medewerkers volgens Sijl drie weekenddiensten in de maand werken, als gevolg van personeelstekorten. In app-groepen met collega's wordt elke dag wel gevraagd of iemand kan invallen. "Je wordt constant geconfronteerd met je werk."
Zwaar
Voor Sijl zelf, die getrouwd is en geen kinderen meer thuis heeft, is dat al vermoeiend. Maar vooral jonge mensen, die nog heel andere dingen willen meemaken in hun eigen tijd, is het zwaar, zegt ze. "Jonge mensen die nog een partner zoeken bijvoorbeeld, zie je afhaken."
Er wordt een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van medewerkers, merkt ook operatie-assistente in het ziekenhuis Elkerliek in Helmond Joan van Zon (53). Zij ziet collega's vertrekken uit het vaste team en als zzp'er beginnen in de zorg. Zelfstandigen kunnen meer eisen stellen, zoals niet werken tijdens feestdagen, en ze hebben meer zeggenschap over hun werktijden. "De lastige diensten moeten dus ingevuld worden door het overgebleven vaste personeel." Ook Van Zon is FNV-lid en mede-organisator van de actie in haar ziekenhuis donderdag.
Weekenden vrijhouden
Nog een voorbeeld: Van Zon moet zeker twee weekenden per maand tijd vrijhouden voor zogenoemde 'beschikbaarheidsdiensten'. Dat betekent dat ze twaalf uur lang paraat staat voor het geval er een spoedoperatie nodig is. Ze moet binnen 20 minuten op haar werk kunnen zijn en tijdens zo'n dienst boodschappen doen of een wijntje drinken is er dus niet bij. De vergoeding: 2 euro per uur als ze niet wordt gebeld. Alleen de uren die ze werkt, krijgt ze normaal uitbetaald. "Ik zit vaak maar te hopen dat ik word opgeroepen, want dan is het tenminste nog een beetje zinvol."
Dit alles moet anders en vooral beter geregeld worden, vindt ook de 53-jarige verpleegkundige en FNV-lid Jurgen Bohlken van het Medisch Centrum Leeuwarden. Het lastige, vindt hij: "Ziekenhuispersoneel kan nooit écht hard actievoeren." Een stakingsdag als deze moet aan allerlei voorwaarden voldoen om de veiligheid voor patiënten te garanderen. Sowieso zijn verpleegkundigen volgens hem terughoudend als het gaat om staken. "Ze vinden het al snel zielig voor de patiënt. Terwijl ik denk: er is straks geen personeel meer over voor operaties, dat is pas zielig voor de patiënt."
Meer uit Gezond
BRUSSEL (ANP/RTR) - De EU en de VS hebben afgesproken intensiever te onderhandelen over een mogelijke handelsovereenkomst, zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) voorafgaand aan de bijeenkomst van EU-handelsministers. Šefčovič zei te hebben gebeld met de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick hierover. Hij verwacht Lutnick binnenkort in Brussel voor besprekingen.
1 dag geledenMECHELEN (ANP) - Biotechnoloog Galapagos komt terug op een in januari aangekondigde splitsing van het bedrijf. De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming meldt de splitsing te heroverwegen "naar aanleiding van ontwikkelingen in regelgeving en de markt". Om dit proces in goede banen te leiden stelt Galapagos een nieuwe topman aan in de persoon van Henry Gosebruch. Hij volgt Paul Stoffels op, die eerder al had aangekondigd met pensioen te gaan.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna 40 procent van 12- tot en met 16-jarigen die vapen zegt daaraan verslaafd te zijn, aldus onderzoekers van Motivaction in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer een derde van hen vapet dagelijks. Ook heeft 1 op de 10 van alle 12-jarigen al eens gevaped. Het kabinet start een campagne om ouders bewust te maken van de gevaren van vapen.
4 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 week geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 week geleden