
Jonge dokters ervaren meer burn-outklachten dan ooit
UTRECHT (ANP) - Een kwart van de jonge dokters zegt burn-outklachten te ervaren, en dat percentage was niet eerder zo hoog. Dat meldt belangenorganisatie De Jonge Specialist (DJS) op basis van eigen onderzoek. Daarbij werden gegevens geanalyseerd van ruim 1550 mensen die in de geneeskunde zijn afgestudeerd en die al dan niet met een vervolgopleiding zijn begonnen, plus arts-onderzoekers. In 2020 ondervond nog 14 procent van deze groep, die globaal tussen de 25 en 35 jaar oud is, dergelijke signalen van overspanning.
De Jonge Specialist is bang dat hoge werk- en regeldruk de toestroom van jonge collega's doet afnemen, wat de kwaliteit en het aanbod van zorg zou doen verminderen. De arbeidsomstandigheden moeten daarom beter worden, zegt DJS-voorzitter Anne Koppelaar. "Daarom roepen we alle ziekenhuisbesturen, vakgroepen, opleiders en ook het ministerie van VWS op om zich in te zetten voor het behoud van deze enthousiaste jonge dokters, waarbij de aandacht ligt op de werk-privé balans en preventie van burn-out en uitval door te werken aan de arbeidsomstandigheden."
"Dit betekent onder andere overwerk verminderen en zorgen voor juiste compensatie, de werkdruk verminderen door bij uitval tijdig vervanging te regelen, pauzes faciliteren en zorgen voor meer persoonlijke begeleiding", vervolgt Koppelaar. "Daarnaast lopen jonge artsen aan tegen de hoge administratielasten en een gebrek aan autonomie. Ook daar moet naar worden gekeken."
Ongewenst gedrag
DJS maakt uit het nieuwe onderzoek ook op dat bijna een derde van de jonge artsen te maken heeft met ongewenst gedrag. Intimidatie door bezoekers of patiënten (55 procent) wordt door deze groep het vaakst genoemd, gevolgd door intimidatie door collega’s of leidinggevenden (28 procent) en ongewenste seksuele aandacht door bezoekers of patiënten (27 procent).
Werkgever van artsen in opleiding SBOH stelde vorige week al dat dringend onderzocht moet worden hoe het komt dat er niet genoeg geneeskundestudenten kiezen voor een artsenberoep buiten het ziekenhuis. Juist nu er meer aangestuurd wordt op zorg buiten het ziekenhuis, onder meer in het nieuwe Integraal Zorgakkoord, noemde SBOH deze ontwikkeling extra alarmerend.
Deze organisatie vreest een "ernstig tekort" aan artsen die bereid zijn elders dan in een ziekenhuis aan de slag te gaan en die huisarts, specialist ouderengeneeskunde (in bijvoorbeeld een verpleegtehuis) en jeugdarts willen worden. "De verwachting is dat de werkdruk en wachttijden voor zorg buiten het ziekenhuis nog verder toenemen", zei SBOH.
Meer uit Gezond
BILTHOVEN (ANP) - Ruim een kwart meer mensen hebben vorig jaar de diagnose hiv gekregen bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD'en. In totaal ging het om 178 diagnoses, tegen 141 in 2023, blijkt uit een overzicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
4 dagen geledenBILTHOVEN (ANP) - Het mazelenvirus gaat nog steeds op diverse plekken in Nederland rond, maar de clusters zijn niet aan elkaar verbonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het virus "per cluster duidelijk verschilt". Dat betekent dat het virus "steeds op een andere manier in Nederland terechtkomt".
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vroege opsporing van ziekten en voorstadia heeft voordelen, maar de sterke toename van medische tests kan ook schadelijke gevolgen hebben. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) waarschuwt voor "onderbelichte" nadelen in een rapport getiteld 'Iedereen bijna ziek'. De boodschap aan regering en parlement is: verleg de focus van het vroeg opsporen van steeds meer ziekten naar het "écht voorkomen" ervan.
6 dagen geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet dit jaar geen inspecteurs in specifiek voor Koningsdag. Normaal gesproken gaan inspecteurs van de autoriteit tijdens de feestelijkheden de straat op om te controleren of voedselverkopers zich aan de hygiëneregels houden. Maar vanuit het ministerie van Volksgezondheid is er minder budget beschikbaar voor toezicht op voedselveiligheid, aldus de NVWA, waardoor "scherpe keuzes" gemaakt moeten worden.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een speciaal meldpunt heeft in de afgelopen maand 88 meldingen gekregen over bijwerkingen van een koperspiraaltje. Dat is bedoeld om een zwangerschap te voorkomen, maar zeker 47 vrouwen zijn toch zwanger geworden, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat beheert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI).
1 week geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een obesitaspil waar beleggers reikhalzend naar uitkeken. Volgens financieel persbureau Bloomberg is dit een fikse tegenvaller voor Pfizer als het gaat om zijn pogingen te concurreren met de populaire afslankprikken van branchegenoten Novo Nordisk en Eli Lilly.
1 week geledenGENÈVE (ANP/AFP) - Lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben na drie jaar overleg een principeakkoord bereikt over een pandemieverdrag. Een van de voorzitters van de onderhandelingsgroep heeft dat gezegd tegen persbureau AFP.
1 week geleden