Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Joke Smallegange presenteert ‘De Heerlijkheid Nisse en haar Heren’

Joke Smallegange presenteert ‘De Heerlijkheid Nisse en haar Heren’

NISSE - De Ambachtsheer van Nisse heeft een eerste exemplaar uitgereikt gekregen van ‘De Heerlijkheid Nisse en haar Heren’. Dit boekje van Joke Smallegange uit Nisse gaat onder meer over zijn familiehistorie. “Nisse is een heel oud plekje met een lange geschiedenis”, weet Smallegange, die zich graag verdiept in vroeger tijden. “Over de Ambachtsheren van het geslacht Van Borselen is veel geschreven, maar over die van de familie Verschoor niet. Dat ligt nu vast in dit boekje.”

In de 17e en 18e eeuw, toen het land nog geen centrale overheid kende, hadden Ambachtsheren en -vrouwen de rol en zeggenschap vergelijkbaar met die van de burgemeester nu. “Je kon een Ambachtsheerlijkheid, een stuk land, kopen en dan mocht je jezelf Ambachtsheer of -Vrouwe noemen”, legt Smallegange uit. “Je had dan het recht om bijvoorbeeld belasting te innen en tol te heffen, maar ook om recht te spreken.” Een Ambachtsheer had ook de functie van beschermheer. “Als er iets was, ging je naar de Ambachtsheer toe.” De titel ging over op volgende generaties.

Ambachtsheerlijkheid Nisse ontstond al eerder. “Nisse had van 1250 tot 1600 nauwe banden met het geslacht Van Borselen. Deze heren waren heel rijk en invloedrijk. Ze lieten in Nisse een jachtslot bouwen en kwamen hier ‘s winters jagen. De Poel was een nat gebied, met veel waterwild.” Welvarende mensen kochten meerdere heerlijkheden voor een hoger aanzien. “Per heerlijkheid kon je een klein torentje op de kerktoren zetten en dan was het van ‘hoeveel torentjes heb jij?’”

Begaan

Dat Nisse zo’n “grote kerk heeft voor zo’n klein dorpje” is ook aan de Van Borselens te danken, verklaart Smallegange. “Het kerkgebouw moest voldoen aan hun stand en daarom lieten ze er een sjiek, groot koor aanzetten. Dat is het deel van de kerk met de hoge ramen.” Na de Reformatie werd deze Spaansgezinde, katholieke familie verbannen naar Schotland en kwam het slot leeg te staan. “Het is daarna overgenomen door de familie Van der Nisse, waarvan één van de vrouwen later trouwde met een meneer Van Schoor(e). Zo werd de familienaam Verschoor van der Nisse. Sinds ongeveer 1609 heeft Nisse nog steeds een Ambachtsheer uit dit geslacht, nu bekend als Verschoor van Nisse. Dat is nu de heer De Groot uit Den Haag, die de titel van zijn moeder heeft geërfd na haar overlijden. Tegenwoordig is het slechts nog een titel, maar mevrouw Verschoor was behoorlijk begaan met Nisse en ondersteunde bijvoorbeeld de kerkgemeente.”

Met de vorming van een centraal bestuur voor Nederland, verloor het ambt van Ambachtsheer haar rechtsgeldigheid. Waar het jachtslot in Nisse ooit stond, ligt nu een boomgaard. De zoon van Ambachtsvrouwe Verschoor wilde de titel oorspronkelijk niet overnemen, vertelt Smallegange. “De historie is hem wel dierbaar, maar hij laat zich er niet op voorstaan.” Toen Smallegange oude informatie over het geslacht Verschoor, zoals het familiewapen, in handen kreeg, lichtte ze de zoon in. “Hij vond dat toch leuk en kwam kijken.” Smallegange besloot zich in historie te verdiepen en dat resulteerde in dit boekje. “Daaraan heeft meneer De Groot financieel bijgedragen.”

Expositie

De overhandiging vond plaats in de Mariakerk in Nisse, met een expositie rondom het thema. Die is iedere zaterdag, behalve 27 augustus, gratis toegankelijk van 13.30 tot 16.30 uur tot en met Open Monumentendag. Dat is op zondag 11 september en dan is de Mariakerk ook open. Het boekje ligt in de kerk te koop.

Meer uit Beveland

Weerbericht: Heet weekeinde voor de boeg

Nederland gaat een hoogzomerse week tegemoet en daarbij zal er regionaal sprake zijn van een hittegolf. 

15 uur geleden
Mevrouw Van Poelje uit Colijnsplaat is honderd jaar

COLIJNSPLAAT - Mevrouw C.C. van Poelje-Sanders uit Colijnsplaat vierde zaterdag haar honderdste verjaardag.

15 uur geleden
Boekenmarkt in Zierikzee gaat na drie jaar weer door

Reizende boekhandel Louis Tinner organiseert op zaterdag 13 augustus een gezellige boekenmarkt op het Havenplein in Zierikzee. Hartje centrum, tussen de winkels en terrassen van Zierikzee, treft u daar boekverkopers uit het hele land met een gevarieerd aanbod aan tweedehands boeken. Van betaalbare lectuur voor de vakantie tot mooie aanwinsten voor uw collectie.

18 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Zwart Sluisje?

Dit is ‘m dan: het Zwart Sluisje waar 96,5 procent van de Goesenaren nog nooit van gehoord heeft. Gelegen aan de parallelweg van de ’s-Heer Hendrikskinderendijk, net buiten de bebouwde kom. Het speelde een poosje verstoppertje, maar een maand geleden is het ontdaan van braam en klimop. Nu kunnen we het er ’s over hebben. En naar kijken.

1 dag geleden
540 kilo afval opgeruimd van Zeeuwse stranden

BEVELAND - Deze week was de laatste Zeeuwse etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. In totaal is er in vijf dagen tijd 540 kilo afval van de Zeeuwse Noordzeestranden gehaald door 212 vrijwilligers. 

2 dagen geleden
Lisa Streppel: ‘Uiteindelijk heeft het me alleen maar sterker gemaakt’

MIDDELBURG- Ze is nog maar 24, maar Lisa Streppel, beter bekend als DJ Lisa Louise, weet wat ze wil: een carrière in de muziek, als DJ (stijl: Afro Urban) en als organisator van events. De positie van vrouwelijke DJ’s heeft haar speciale aandacht. Die zijn namelijk schaars, in de dance-wereld.

2 dagen geleden
Erica van Leeuwen toont graag hoe mooi het in en om Goes is

KLOETINGE - Erica van Leeuwen-de Bruijn uit Kloetinge fotografeert graag en vooral het weer blijft haar fascineren. Daardoor komen haar beelden regelmatig langs in de Bode, maar ook bij weerberichten op televisie. “Ik vind het leuk om reacties op foto’s te krijgen. En het is mooie promotie voor Goes en omgeving toch?”

3 dagen geleden