
Johnson wil onderzoek naar rol politie bij wake vermoorde vrouw
LONDEN (ANP) - De Britse premier Boris Johnson heeft zondagavond beloofd dat er onderzoek gedaan wordt naar de rol die de Londense politie gespeeld heeft tijdens de wake voor een vermoorde vrouw. Tijdens de wake voor de vermoorde Sarah Everard kwamen zaterdagavond honderden mensen bijeen, wat in strijd is met de coronaregels. De politie trad vervolgens hardhandig op, wat leidde tot opstootjes tussen de politie en enkele deelnemers aan de wake.
Op videobeelden en foto's op sociale media is te zien hoe politiemannen actievoerders in bedwang houden en in de boeien slaan. Vier mensen werden opgepakt vanwege overtreding van coronaregels en verstoring van de openbare orde. Vanuit de politiek zijn er afkeurende reacties op hoe de politie de wake aanpakte. "Net als iedereen die het gezien heeft maak ik me grote zorgen over de beelden van Clapham Common op zaterdagavond", zei Johnson, verwijzend naar het park in Zuid-Londen waar de wake plaatsvond. Burgemeester van Londen Sadiq Khan noemt de scènes "onaanvaardbaar".
Volgens de Londense politie was handhaving noodzakelijk. "Herhaaldelijk hebben we de aanwezigen gevraagd de wetten na te leven en te vertrekken. Jammer genoeg begon een kleine minderheid tegen de agenten te scanderen, te duwen en met spullen te gooien", aldus assistent-commissaris Helen Ball.
De organisatie achter de wake, Reclaim These Streets, is boos op de agenten "die vrouwen fysiek mishandelen, tijdens een wake tegen geweld door mannen". Johnson zei op maandag met een speciale taskforce van justitie bijeen te komen om geweld tegen vrouwen te bespreken.
Sarah Everard verdween op 3 maart toen ze te voet op weg was in haar woonplaats Londen. Eerder deze week is haar lichaam gevonden en is de 48-jarige agent Wayne Couzens opgepakt als hoofdverdachte. Een 30-jarige vrouw, vermoedelijk zijn echtgenote, werd aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om de deportatie van Venezolanen voorlopig stil te leggen. Advocaten hadden daarom gevraagd omdat ze uitgezet dreigden te worden zonder dat daar de juiste juridische stappen voor waren gezet.
8 minuten geledenWASHINGTON (ANP) - De Salvadoraanse man Kilmar Abrego Garcia zit inmiddels niet meer in de zwaarbewaakte gevangenis CECOT in El Salvador. Dat maakte de Amerikaanse senator Chris Van Hollen bekend. Abrego Garcia werd onterecht uit de Verenigde Staten gedeporteerd. Van Hollen had donderdag een ontmoeting met hem.
4 uur geledenKINSHASA (ANP) - Minstens 148 mensen zijn om het leven gekomen in de Democratische Republiek Congo nadat een houten motorboot in brand vloog en kapseisde. Dit meldden media vrijdag op basis van lokale functionarissen.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zouden bereid zijn de Russische annexatie van de Krim te erkennen als onderdeel van een breder vredesakkoord tussen Moskou en Kyiv. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten trekken de helft van hun troepen terug uit Syrië, waar een nieuwe regering aan de macht is na de verdrijving vorig jaar van dictator Bashar al-Assad. De komende maanden gaat het aantal militairen van ongeveer 2000 naar minder dan duizend, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - Harvey Weinstein mag tijdens het komende strafproces tegen hem in een ziekenhuis verblijven. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald nadat het juridische team van Weinstein daartoe had verzocht. Vakblad Variety schrijft dat de in ongenade gevallen Hollywood-filmproducent inmiddels is overgeplaatst van een gevangenis naar een ziekenhuis in New York.
9 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De leider van de Duitse Groenen, Franziska Brantner, heeft kritiek geuit op bepaalde protestleuzen bij de traditionele paasmarsen van de vredesbeweging. Ze uitte haar bezorgdheid over de standpunten tegen wapenleveranties aan Oekraïne.
9 uur geleden