Johnson & Johnson schikt met New York over pijnstillercrisis
NEW YORK (ANP) - Farmaceut Johnson & Johnson heeft een schikking getroffen met de staat New York in een zaak over het aanwakkeren van de opioïde-crisis. Het bedrijf, verbonden aan het Nederlandse Janssen, betaalt 220 miljoen euro (263 miljoen dollar) aan de staat New York en twee districten in die staat.
Opioïden zijn zware, morfineachtige pijnstillers zoals oxycodon en tramadol, die in het verleden in de VS zeer gemakkelijk werden voorgeschreven. Het land kent daardoor miljoenen verslaafden. Ook is de sterfte door deze middelen hoog.
Met de schikking voorkomt Johnson & Johnson een rechtszaak over het aanjagen van de medicijnencrisis. In de schikking is overeengekomen dat J&J stopt met het verkopen van pijnstillers in de hele Verenigde Staten. Met de regeling erkent de farmaceut geen schuld voor de vele Amerikanen die verslaafd zijn geraakt.
Overdosissen
J&J heeft nog een beroep lopen tegen de beslissing van een rechter in Oklahoma om die staat 465 miljoen dollar te betalen vanwege "onder valse voorwendselen aanprijzen van opioïde producten".
Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC zijn tussen 1999 en 2019 bijna een half miljoen mensen aan een overdosis van deze pijnstillers gestorven.
Duizenden rechtsvorderingen
Grote Amerikaanse farmaceuten en leveranciers van medicijnen, waaronder AmerisourceBergen, Cardinal Health Inc en McKesson, hebben voorgesteld om gezamenlijk 26 miljard dollar te besteden aan duizenden rechtsvorderingen die met de pijnstillercrisis samenhangen.
Dinsdag staan onder meer leveranciers van opioïden en andere farmaceuten, zoals AbbVie en Teva Pharmaceutical Industries, terecht in New York. Dat is een van de vele zaken die dit jaar op de rol staan.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Ubisoft is donderdag gekelderd op de aandelenbeurs in Parijs. Beleggers waren niet te spreken over de jaarresultaten van de gameontwikkelaar, die het afgelopen jaar te maken had met verschillende tegenslagen. Ook de nieuwe game Assassin's Creed Shadows, gelanceerd aan het einde van het gebroken boekjaar, wist het tij voor het Franse bedrijf niet te keren. Het aandeel zakte ruim 18 procent.
21 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft nog geen hinder ondervonden van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Dat zei de Poolse handelsminister Michael Baranowski na afloop van de bijeenkomst van EU-handelsministers.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemiddelde loonstijging in nieuwe cao's was vorige maand 3,7 procent. Daarmee kwam het percentage in april voor het eerst in ruim tweeënhalf jaar onder de 4 procent uit. Werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaardenadviseur van Nederlandse werkgevers, constateert dat het erop lijkt dat de gemiddelde loonafspraak "eindelijk" weer een dalende trend vertoont.
1 uur geledenZWAAGDIJK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse importheffingen hebben Chinese leveranciers ertoe aangezet betere deals aan te bieden aan Europese retailers, merkt de eigenaar van discountketen Action. Volgens topman Simon Borrows van het Britse moederconcern 3i hebben de handelsspanningen Europa tot een nog belangrijkere markt gemaakt voor Chinese fabrikanten.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - Foot Locker schoot donderdag zo'n 83 procent omhoog op de aandelenbeurzen in New York. De sportschoenenketen, die in Nederland ook tientallen winkels heeft, wordt overgenomen door branchegenoot Dick's Sporting Goods (min 12,4 procent). Dick's, dat zo'n 800 grote sportwinkels in Amerikaanse voorsteden heeft, betaalt omgerekend 2,1 miljard euro voor Foot Locker. Beide sportketens hebben last van de handelsoorlog van president Donald Trump. Veel van de producten die ze verkopen van merken als Adidas en Nike worden in China en Vietnam gemaakt.
2 uur geledenBRASSCHAAT (ANP) - Belgische makelaars zien de laatste maanden een flinke toename van Nederlandse woningzoekenden die net over de grens op zoek zijn naar een huur- of koopwoning. "Huurders vanwege de krapte op de Nederlandse huurmarkt. Kopers omwille van het prijsverschil", zegt makelaar Stijn Adams van de Belgische makelaarsorganisatie De Boer & Partners. Deze organisatie is met zestien kantoren een van de grotere spelers op de Belgische vastgoedmarkt.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn afgelopen maand nauwelijks gestegen, wat erop wijst dat consumenten hun uitgaven hebben teruggeschroefd vanwege zorgen over stijgende prijzen als gevolg van invoerheffingen. De waarde van de detailhandelsverkopen, niet gecorrigeerd voor inflatie, steeg met 0,1 procent na een stijging van 1,7 procent in maart, zo bleek donderdag uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Handel.
3 uur geleden