
Johnson heeft absolute meerderheid binnen
LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Inmiddels staat de partij op 364 van de 650 zetels in het Britse parlement. Van één kiesdistrict is de uitslag nog niet bekend, maar dat gaat van oudsher naar de Conservatieven.
Het doel van Johnson is daarmee bereikt. De premier wilde vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen die zijn partij verloor in 2017. Die wil hij gebruiken om zijn brexitdeal met de EU snel goedgekeurd te krijgen door het parlement. Dan zou de brexit eind januari kunnen plaatsvinden.
Volgens Johnson heeft hij met deze uitslag een "krachtig mandaat" gekregen om de brexit te realiseren, wat hem betreft voor eind januari.
Overgangsperiode
De absolute meerderheid betekent niet dat het Verenigd Koninkrijk zich direct helemaal losmaakt van de EU. Er moet ook nog worden onderhandeld over de toekomstige handelsrelatie. Daarom is afgesproken dat de Britten zich tijdens een overgangsperiode na de brexit aan EU-regels blijven houden. Veel blijft dan bij het oude.
Die overgangsperiode duurt tot eind 2020 en kan in principe worden verlengd. Johnson heeft echter beloofd dat niet te zullen doen. Daardoor blijft er maar weinig tijd over voor de complexe onderhandelingen over de toekomstige relatie met de EU. Gesprekken over handelsakkoorden kunnen jaren in beslag nemen. Dat roept de vraag op wat Johnson doet als het niet lukt tijdig een deal te sluiten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionaal openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien, maar zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
17 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
13 uur geleden