Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

John Verweij duikt in de geschiedenis

John Verweij duikt in de geschiedenis

THOLEN - De 64-jarige John Verweij houdt er wel een hele bijzondere hobby op na. Iedere avond is hij namelijk bezig met stamboomonderzoek. Vele families heeft hij hierdoor nog eens extra op de kaart gezet.

John is geboren en getogen in Delft. Op zijn veertigste begon hij met stamboomonderzoek naar zijn eigen familie. Omdat hij meerdere familieleden niet kende, begon hij een zoektocht naar de verhalen achter de namen. Dit onderzoek vond hij zo interessant dat hij daarna nog meerdere stamboomonderzoeken deed voor verschillende families. “Ik deed stamboomonderzoeken naar verschillende families. Ik had mij toen al voorgenomen om er een verhaal van te maken maar het is er nooit van gekomen. Het zijn soms hele bijzondere verhalen. Zo kwam ik er eens achter bij een onderzoek dat een tante eigenlijk geen volledig biologische tante was. Die verhalen maken het extra interessant”, vertelt John.

In 2012 kwam John de liefde van zijn leven tegen, een lid van de familie Bout uit Tholen. Hij was meteen erg geïnteresseerd in de tak van de familie. “Ik kwam erachter dat deze familie al vier eeuwen op dezelfde plaats woonde, dat hoor je eigenlijk nooit meer. Ik ben toen verder de familiegeschiedenis ingedoken en was verrast dat er zoveel terug te vinden was.”

Inmiddels is John bij de derde generatie maar er zijn er maar liefst elf: ”Het onderzoek zal nooit afgerond worden doordat er generatie op generatie blijft komen en elk antwoord levert weer tien nieuwe vragen op.” Dat is deels ook hetgeen waardoor hij zijn hobby ook zo uitdagend blijft vinden. Iedere avond is John er wel mee bezig en buiten dat brengt hij ook nog veel tijd door in de archieven. “Je wilt graag de stamboom afmaken voor zover dat kan. Je zoekt onder andere naar datums. Oudere datums zijn te vinden, maar info van nu zoeken is lastiger door de privacywet.”

John heeft buiten zijn stamboomonderzoeken geen andere hobby’s al is hij wel bestuurslid van de Heemkundekring Stad en Lande van Tholen. Door het stamboomonderzoek kwam hij daar terecht en toen men een bestuurslid zocht, hoefde John daar dan ook niet lang over na te denken. John zijn stamboomonderzoek naar de familie Bout is op zijn zachts gezegd, zeer indrukwekkend te noemen. Toch zal John het nooit publiceren al kan wel ieder lid van de Bout familie die geïnteresseerd is het onderzoek zo bij hem opvragen. Verweij zal dan ook door blijven gaan met zijn onderzoek. “Sowieso is Tholen geschiedkundig een interessante plek op de grens van protestant en katholiek”, aldus John.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Tholen

Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

16 uur geleden
Nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding

GOES - Emergis Preventie begint donderdag 29 oktober met een nieuwe lotgenotengroep voor nabestaanden van mensen die overlijden door zelfdoding.

16 uur geleden
'Je mist het spontane bij café draaien'

KAPELLE - Na een ongekende leegte van elf weken niets, waren Angelique en Jurgen Schneider van hotel café restaurant De Zwaan in Kapelle vanzelfsprekend blij dat zij de deuren weer konden openen. “Gelukkig was het toen meteen hartstikke druk”, blikt Angelique terug op de zomer.Angelique is niet negatief over de zomer, maar de coronamaatregelen beperken ondernemers wel. “Aan de bar is het soms een gedoe met de anderhalve meter, want mensen zijn sociale wezens. En als iemand slecht in zijn vel zit, geef ik graag een schouderklopje. Dat mag nu niet, en dat vind ik jammer. Je mist het spontane bij café draaien.” Gelukkig beschikt De Zwaan over een groot terras. Daar streken deze zomer veel Nederlandse gasten neer en in het bijzonder fietsliefhebbers. “We hadden op den duur zelfs extra snoeren nodig om alle elektrische fietsen te kunnen opladen! Maar die gasten waren hartstikke leuk en het hielp ons door de zomer heen. Want in het weekeinde dat het eigenlijk Kapelse Dag zou zijn, was het erg stilletjes.”Feesten

1 dag geleden
Provincie in gesprek met reizigers over slim vervoer

MIDDELBURG - De provincie wil van inwoners horen hoe Zeeland goed bereikbaar kan blijven.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Oesterseizoen op feestelijke wijze afgetrapt

YERSEKE - Het oesterseizoen is donderdag op feestelijke wijze afgetrapt in Yerseke.

1 dag geleden
Roompot-medewerkers doen voor derde keer mee aan World Cleanop Day

GOES - Medewerkers van Roompot Vakanties en vakantiegasten helpen zaterdag met het opruimen van rommel op de parken en rondom het hoofdkantoor in Goes.

1 dag geleden