Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

John Brosens schreef roman over Vlissingse verzetsdaden

John Brosens schreef roman over Vlissingse verzetsdaden

VLISSINGEN - Hoewel er al jaren verhalen de ronde deden in Vlissingen is het Vlissings verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderbelicht onderwerp geweest. Schrijver John Brosens heeft daar verandering in gebracht. In zijn roman ‘Partizanen aan de Schelde’ diept hij voor het eerst het ware verhaal over de verzetsdaden van kaashandelaar Willem Poppe en koster Frans van Sabben die een sleutelrol speelden in het Vlissings verzet.

John Brosens is geboren en getogen Vlissinger maar woont er al jaren niet meer. Door de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen is hij vorig jaar gevraagd om de verhalen die over het Vlissings verzet de ronde deden te onderzoeken en te verwerken in een boek. Al gauw bleek dat de verhalen die uit mondelinge overlevering werden verteld in de loop der jaren steeds mooier zijn geworden en steeds verder van de waarheid zijn komen te staan.

Onderzoek
Brosens klopte als eerste aan bij het gemeentearchief, toen nog in de Hellebardierstraat. “Daar kon ik onder meer de politieverslagen inzien en zo was ik in staat om een tijdlijn te maken. Willem Poppe heeft in 1956 zijn verhaal opgeschreven, maar vrij bescheiden en daarbij was de oorlog toen al jaren voorbij en lag het niet meer vers in het geheugen. Maar bij het NIOD in Amsterdam vond ik een uitgebreid verslag dat burgemeester Van Woelderen al in 1945 heeft opgesteld. Van Woelderen blijkt een coördinerende rol in het verzet te hebben gehad en stond rechtstreeks in contact met Londen.”

De nabestaanden van Poppe en Van Sabben heeft Brosens uiteraard ook gesproken. “Maar er is na de oorlog niet erg veel meer gepraat over hetgeen ze in die jaren hebben gedaan. Pa sprak er nooit over, kreeg ik te horen. Blijkbaar gold ook na de oorlog dat er niet over gesproken moest worden.” Toch waren de gesprekken met de zoons van Poppe en Van Sabben waardevol. “Ze hebben me veel over hun vaders kunnen vertellen en zodoende heb ik er echte mensen van vlees en bloed van kunnen maken.”

Verraad
Tijdens het onderzoek voor zijn boek stuitte Brosens op verrassingen. “Wat me het meest heeft verbaasd is dat ik ontdekte dat NSB-burgmeester Callenfels door verraad beschikte over een lijst met twintig namen van Vlissingers die bij het verzet zaten. Het wonderlijke daarvan is dat hij daar niets mee gedaan heeft. Hij had ze allemaal kunnen laten oppakken maar koos ervoor dat niet te doen, dus zo ‘slecht’ was hij misschien ook weer niet.”

Narrative fiction
Als vorm voor zijn boek koos Brosens voor ‘narrative fiction’, een vertellende stijl. “Hiervoor schreef ik een boek over Engelandvaarder en verzetsheld Pieter Doulein. Toen ontdekte ik deze vorm. Het maakt het verhaal veel levendiger. Ik kreeg daar positieve reacties op dus dat heb ik nu weer zo gedaan. Het is een vorm die mij bevalt en goed ligt. De hoofdrolspelers vertellen als het ware zelf het verhaal.”

Presentatie
Brosens en zijn uitgever hadden gehoopt op een grootse presentatie van ‘Partizanen aan de Schelde’. Maar door de coronamaatregelen zat er niet meer in dan een bescheiden signeersessie op afspraak bij boekhandel ‘t Spui. “Als alles weer een beetje normaal is dan kunnen we misschien nog iets doen; een lezing met lichtbeelden bijvoorbeeld. Dat komt er nog wel aan, hopelijk in november, dat zou een mooi moment zijn.”

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Waterschap start onderhoud aan Zeeuwse waterschapswegen

Waterschap Scheldestromen start deze week met het jaarlijkse onderhoud aan waterschapswegen in Zeeland. Eerst vinden er kleinschalige asfaltreparaties plaats. Daarna volgen grotere onderhoudswerkzaamheden. Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, bij andere wegen kan de afsluiting oplopen tot enkele weken. Na het onderhoud voldoen de wegen weer aan de eisen van veiligheid en doorstroming.

21 uur geleden
Juridische stappen tegen nieuwbouw Britannia

VLISSINGEN - De nieuwbouw van Grand Hotel Britannia zou wel eens flinke vertraging op kunnen lopen. Eerder al lieten bezorgde Vlissingers de gemeente weten niet gelukkig te zijn met de bouwplannen zoals die nu voorliggen. Krachten hebben zich gebundeld en er is inmiddels een stichting in oprichting die er geen gras over wil laten groeien en bezwaar gaat aantekenen bij de gemeente. 

6 dagen geleden
‘Je kunt zowel de stilte opzoeken als de drukte ‘

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

6 dagen geleden
Buiten gymmen in stijl Koningsdag bij VTV

VLISSINGEN - Noodgedwongen sporten de leden van de Vlissingse Turn Vereniging nog steeds buiten. Dat is weliswaar behelpen maar met veel creativiteit weten de trainers en trainsters het toch leuk te maken voor de leden. 

1 week geleden
Frits Barend: ‘Mijn tweede naam Jelle draag ik met trots’

Met de Joodse uitdrukking ‘Zolang wij ze blijven herdenken, blijven ze leven. Pas als we niet meer aan ze denken, zijn ze er ook echt niet meer’ in zijn achterhoofd houdt Frits Barend (74) op 4 mei in Vlissingen een voor iedereen te volgen lezing over discriminatie, racisme en antisemitisme (Jodenhaat) in het bijzonder. “Ik ben dankbaar dat ik hierover mag spreken”, zegt de Joodse journalist en presentator. “Dat doe ik als eerbetoon aan Jelle en Jeltje. Ik leef dankzij hen.”

1 week geleden
Man (22) veroorzaakt ongeval met letsel op de Paul Krugerstraat door alcoholgebruik, rijbewijs ingenomen

VLISSINGEN - De politie heeft gistermiddag iemand meegenomen naar het politiebureau na het veroorzaken van een ongeval met letsel op de Paul Krugerstraat. De man in kwestie bleek te veel alcohol gedronken te hebben. Zijn rijbewijs is door de politie ingenomen.Een 22-jarige man reed gisteren rond 17:15 uur achterop een 17-jarige scooterrijdster uit Vlissingen. Dat gebeurde op de Paul Krugerstraat. Het meisje kwam ten val en is met onbekende verwondingen door de ambulancedienst naar het ziekenhuis gebracht.De man werd door de politie meegenomen naar het bureau om daar een blaastest te doen. De man moest vervolgens bij de politie een blaastest doen en hieruit bleek dat hij te veel alcohol op had. Zijn rijbewijs is hierop ingenomen.De beide voertuigen liepen bij het ongeluk schade op. Een bergingsbedrijf werd ingeschakeld om de auto op te halen. De scooter is opgehaald door bekenden van het slachtoffer. Vanwege het ongeluk was de Paul Krugerstraat enige tijd afgesloten tussen de Industrieweg en de kruising bij de Keersluisbrug.

1 week geleden
NS-station is opgeknapt en heeft nieuw zitmeubilair

VLISSINGEN - Het NS-station in Vlissingen heeft een opknapbeurt ondergaan. De stationshal is opnieuw geschilderd en op de perrons is nieuw zitmeubilair geplaatst. Ook het parkeerterrein naast het station is aangepakt.

1 week geleden