Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

John Brosens schreef roman over Vlissingse verzetsdaden

John Brosens schreef roman over Vlissingse verzetsdaden

VLISSINGEN - Hoewel er al jaren verhalen de ronde deden in Vlissingen is het Vlissings verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog een onderbelicht onderwerp geweest. Schrijver John Brosens heeft daar verandering in gebracht. In zijn roman ‘Partizanen aan de Schelde’ diept hij voor het eerst het ware verhaal over de verzetsdaden van kaashandelaar Willem Poppe en koster Frans van Sabben die een sleutelrol speelden in het Vlissings verzet.

John Brosens is geboren en getogen Vlissinger maar woont er al jaren niet meer. Door de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen is hij vorig jaar gevraagd om de verhalen die over het Vlissings verzet de ronde deden te onderzoeken en te verwerken in een boek. Al gauw bleek dat de verhalen die uit mondelinge overlevering werden verteld in de loop der jaren steeds mooier zijn geworden en steeds verder van de waarheid zijn komen te staan.

Onderzoek
Brosens klopte als eerste aan bij het gemeentearchief, toen nog in de Hellebardierstraat. “Daar kon ik onder meer de politieverslagen inzien en zo was ik in staat om een tijdlijn te maken. Willem Poppe heeft in 1956 zijn verhaal opgeschreven, maar vrij bescheiden en daarbij was de oorlog toen al jaren voorbij en lag het niet meer vers in het geheugen. Maar bij het NIOD in Amsterdam vond ik een uitgebreid verslag dat burgemeester Van Woelderen al in 1945 heeft opgesteld. Van Woelderen blijkt een coördinerende rol in het verzet te hebben gehad en stond rechtstreeks in contact met Londen.”

De nabestaanden van Poppe en Van Sabben heeft Brosens uiteraard ook gesproken. “Maar er is na de oorlog niet erg veel meer gepraat over hetgeen ze in die jaren hebben gedaan. Pa sprak er nooit over, kreeg ik te horen. Blijkbaar gold ook na de oorlog dat er niet over gesproken moest worden.” Toch waren de gesprekken met de zoons van Poppe en Van Sabben waardevol. “Ze hebben me veel over hun vaders kunnen vertellen en zodoende heb ik er echte mensen van vlees en bloed van kunnen maken.”

Verraad
Tijdens het onderzoek voor zijn boek stuitte Brosens op verrassingen. “Wat me het meest heeft verbaasd is dat ik ontdekte dat NSB-burgmeester Callenfels door verraad beschikte over een lijst met twintig namen van Vlissingers die bij het verzet zaten. Het wonderlijke daarvan is dat hij daar niets mee gedaan heeft. Hij had ze allemaal kunnen laten oppakken maar koos ervoor dat niet te doen, dus zo ‘slecht’ was hij misschien ook weer niet.”

Narrative fiction
Als vorm voor zijn boek koos Brosens voor ‘narrative fiction’, een vertellende stijl. “Hiervoor schreef ik een boek over Engelandvaarder en verzetsheld Pieter Doulein. Toen ontdekte ik deze vorm. Het maakt het verhaal veel levendiger. Ik kreeg daar positieve reacties op dus dat heb ik nu weer zo gedaan. Het is een vorm die mij bevalt en goed ligt. De hoofdrolspelers vertellen als het ware zelf het verhaal.”

Presentatie
Brosens en zijn uitgever hadden gehoopt op een grootse presentatie van ‘Partizanen aan de Schelde’. Maar door de coronamaatregelen zat er niet meer in dan een bescheiden signeersessie op afspraak bij boekhandel ‘t Spui. “Als alles weer een beetje normaal is dan kunnen we misschien nog iets doen; een lezing met lichtbeelden bijvoorbeeld. Dat komt er nog wel aan, hopelijk in november, dat zou een mooi moment zijn.”

Meer uit Vlissingen

Politie treft vuurwapen en drugs aan in woning aan de Vincent van Goghlaan

VLISSINGEN- De politie heeft vrijdagochtend 22 september in een huis aan de Vincent van Goghlaan in alle vroegte een 28-jarige man aangehouden. De man bleek in het bezit te zijn van een vuurwapen. Tevens had hij drugs en geld in huis.

1 dag geleden
Letsel bij botsing taxibusje-scooter Vlissingen

VLISSINGEN - Bij een botsing met een taxibusje is vrijdagmiddag in Vlissingen de bestuurder van een snorscooter gewond geraakt. De persoon hoefde niet naar het ziekenhuis te worden gebracht.

2 dagen geleden
House of Reggae in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 23 september staat De Piek in het teken van reggae tijdens House of Reggae 2023. Vanaf 20 uur treden achtereenvolgens JR Kenna, Uwe Banton met de Rude Cut Band en High Tide Sounds op.

3 dagen geleden
Speelgoedbank Zeeland kan weer beregoed verder

VLISSINGEN - Op 18 september heeft de Speelgoedbank Zeeland een waardevolle beer cadeau gekregen. De knuffelbeer symboliseert de opbrengst van 12.500 euro, bijeen gefietst tijdens de Benefiet Tour Walcheren op 26 augustus 2023.  

4 dagen geleden
Graffiti, hiphop en rap op nieuw festival Royal Flush

VLISSINGEN - Op 23 september 2023 is Vlissingen de place to be voor liefhebbers van urban cultuur. De allereerste editie van het Urban Culture Festival ‘Royal Flush’ brengt een line-up van getalenteerde hip-hop dansers, Bboys, graffiti artiesten, rappers en meer, allemaal live in actie. De festiviteiten beginnen en om 11.30 uur en duren tot 17 uur. 

4 dagen geleden
Ontwerp omgevingsvisie ter inzage

VLISSINGEN – Het college heeft ingestemd met de ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’. Dat betekent dat deze visie nu ter inzage wordt gelegd van 21 september tot en met 1 november 2023. Per 1 januari 2024 zal dan eindelijk de Omgevingswet in werking treden.De gemeentelijke omgevingsvisie is het (verplichte) gemeentelijke instrument waarin een gemeente haar visie op de fysieke leefomgeving vastlegt voor de lange termijn. De ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ vervangt de structuurvisie en vormt het geactualiseerde strategische beleid op de fysieke leefomgeving, waarbij de Strategische visie 2040, zoals vastgesteld in 2021, als uitgangspunt dient. ParticipatieMet een uitvoerig participatietraject zijn inwoners, organisaties en ondernemers betrokken bij de totstandkoming van de omgevingsvisie. De omgevingsvisie is ook aan hen een uitnodiging om gezamenlijk de ambities waar te maken. De ontwerp ‘Omgevingsvisie Vlissingen – Vlissingen in balans’ ligt van 21 september tot en met 1 november 2023 ter inzage. Iedereen kan reageren op de ontwerp omgevingsvisie. De ontwerp omgevingsvisie is te vinden op www.vlissingen.nl/inspraak. Daarnaast komt er een publicatie in het gemeenteblad op www.vlissingen.nl/bekendmakingen en via www.ruimtelijkeplannen.nl. Na de ter inzage periode worden alle reacties verzameld en gedeeld met de gemeenteraad. Begin 2024 wordt de omgevingsvisie ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad van Vlissingen. De omgevingsvisie vormt het belangrijkste sturingsinstrument voor de fysieke leefomgeving.

5 dagen geleden
Nieuwe muurschildering siert woning Prinsenstraat

VLISSINGEN - In aanloop naar het Urban Culture Festival Royal Flush is op een gevel aan de Prinsenstraat een nieuwe muurschildering aangebracht. De reusachtige visarend is aangebracht door kunstenaar Joram Roukes.

5 dagen geleden