Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

John Brosens geeft lezing over de rol van de Willem Ruys in de oorlog

John Brosens geeft lezing over de rol van de Willem Ruys in de oorlog

VLISSINGEN - De Willem Ruys is met stip het meest tot de verbeelding sprekende schip dat in Vlissingen is gebouwd. Als ‘bouwnummer 214’ torende het schip gedurende de Tweede Wereldoorlog boven de zwaar gehavende stad uit. Schrijver John Brosens geeft vrijdag 29 oktober een lezing over de Willem Ruys en gaat onder meer in op de vraag hoe het Duitse plan om de schip aan het eind van de oorlog op te blazen is verijdeld.

John Brosens publiceerde eerder dit jaar zijn roman ‘Partizanen aan de Schelde’ waarin hij de rol van het Vlissings verzet in de Tweede Wereldoorlog uit de doeken doet. Hij maakte gebruik van niet eerder geraadpleegde bronnen en was zodoende in staat een reconstructie te maken. Zo vond Brosens bij het NIOD in Amsterdam een uitgebreid verslag van burgemeester Van Woelderen dat een nieuw licht werpt op de rol van het verzet in Vlissingen en waaruit ook blijkt dat Van Woelderen zelf een coördinerende rol speelde. Tijdens zijn onderzoek naar de rol van het verzet in de Tweede Wereldoorlog vond Brosens ook nieuwe informatie over de Willem Ruys die wonder boven wonder ongeschonden de oorlog doorkwam. Hoewel de Duitse bezetters voornemens waren om het schip aan het eind van de oorlog op te blazen om het zo uit geallieerde handen te houden, is dit op mysterieuze wijze uiteindelijk toch niet gebeurd.

Vragen
Tijdens de lezing gaat John Brosens voornamelijk in op de Willem Ruys en de vragen die er rondom het schip leven. Hoe kon het bijvoorbeeld dat het schip niet werd getroffen tijdens de vele geallieerde bombardementen? De Londense verzekeringsmaatschappij Lloyd zou de RAF gevraagd hebben het schip te ontzien. En het verhaal over de zoetwaterinstallatie onderin het schip, zo belangrijk voor de drinkwatervoorziening na de inundatie van Walcheren. Weerhield het vlakbij gelegen St. Josephziekenhuis de Duisters tot het opblazen van de werf en het schip? Werden verantwoordelijken omgekocht en wat was eigen initiatief? Bekende namen als Ortskommandant Heinze, chirurg Jens en tekenaar-constructeur Jobse worden vaak genoemd. Maar ook het onderzoek van de Vlissingse huisarts Ad van Dijk blijft niet onvermeld. Volgens Van Dijk was Kees Jobse de grote man achter de redding van de Willem Ruys, maar Brosens heeft daar andere ideeën over.

Beperkte toegang
De lezing wordt gehouden in Museum Scheldewerf en de entree kost tien euro en moet contant worden betaald. Er zijn maar dertig plaatsen beschikbaar en daarna wordt er geloot wie er nog bij kan. Inloop is vanaf 19 uur en de lezing begint om 19.30 uur. Na de pauze om 20.30 uur is er ruimte voor discussie. Bezoekers kunnen parkeren in de parkeergarage Scheldeplein of de parkeerplaats naast de Machinefabriek. Op het bouwterrein achter het museum mag niet geparkeerd worden. Aanmelden kan uitsluitend via email: [email protected][n]

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Schrijver en journalist Auke Kok te gast bij ‘t Spui

VLISSINGEN - Schrijver en journalist Auke Kok is zondagmiddag 28 november te gast bij boekhandel ‘t Spui waar hij wordt geïnterviewd door journalist Ernst Jan Rozendaal over zijn nieuwe roman ‘Flinke jongen’.

15 uur geleden
Eerste sleutels uitgereikt aan nieuwe bewoners Ravesteynplein

De afgelopen twee weken ontvingen de eerste bewoners van het Ravesteynplein de sleutels van hun nieuwe sociale huurwoning. In 2018 sloten de gemeente Vlissingen en l’escaut woonservice een samenwerkingsovereenkomst voor de herstructurering van het Ravesteynplein. In juni 2020 sloot l’escaut woonservice een overeenkomst met De Kok Bouwgroep voor de bouw van 54 eengezinswoningen en 54 appartementen. Eind 2020 werd de officiële start van de bouw gevierd. Nu, een jaar later, zijn de eerste achttien eengezinswoningen aan het Ravesteynplein opgeleverd aan de nieuwe bewoners.

1 dag geleden
Veel belangstelling voor bedrijfs-APK van Dockwize

Op woensdag 24 november introduceerde innovation hub Dockwize via een ludieke kick-off het nieuwe SOS-programma. Ondernemers konden een drive-in binnenrijden voor een Bedrijfs-APK voor hun onderneming. Want waarom zou je wel je auto, maar niet je bedrijf ieder jaar door een expert laten nakijken?

1 dag geleden
Het effect van de coronamaatregelen op de horeca

OOST-SOUBURG - De huidige coronamaatregelen treffen vooral de horeca. Mark Leemans van Indisch restaurant Bandoeng ziet de noodzaak van de maatregelen maar al te goed in, maar ondergaat de situatie gelaten. “Voor ons is het meest ingrijpend dat we om 20 uur moeten sluiten.”

3 dagen geleden
‘Ik voel me een Vlissinger onder de Vlissingers’

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

3 dagen geleden
Muziekvereniging Vlijt & Volharding Galaconcert

OOST-SOUBURG - Op zaterdag 27 november geeft muziekvereniging Vlijt & Volharding uit Oost-Souburg een groots galaconcert in CineCity XL, ter ere van het 100-jarig bestaan van de vereniging. 

4 dagen geleden
Oranje Fonds zoekt activiteiten voor NLdoet 2022

VLISSINGEN - Alle maatschappelijke organisaties in Nederland kunnen weer hun activiteiten aanmelden voor NLdoet 2022. Het Oranje Fonds maakt het voor alle stichtingen en verenigingen die nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken weer mogelijk om mee te doen aan de grootste vrijwilligersactie van ons land. Aanmelden voor de 18e editie op 11 en 12 maart 2021 kan via NLdoet.nl.

1 week geleden