Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

John Brosens geeft lezing over de rol van de Willem Ruys in de oorlog

John Brosens geeft lezing over de rol van de Willem Ruys in de oorlog

VLISSINGEN - De Willem Ruys is met stip het meest tot de verbeelding sprekende schip dat in Vlissingen is gebouwd. Als ‘bouwnummer 214’ torende het schip gedurende de Tweede Wereldoorlog boven de zwaar gehavende stad uit. Schrijver John Brosens geeft vrijdag 29 oktober een lezing over de Willem Ruys en gaat onder meer in op de vraag hoe het Duitse plan om de schip aan het eind van de oorlog op te blazen is verijdeld.

John Brosens publiceerde eerder dit jaar zijn roman ‘Partizanen aan de Schelde’ waarin hij de rol van het Vlissings verzet in de Tweede Wereldoorlog uit de doeken doet. Hij maakte gebruik van niet eerder geraadpleegde bronnen en was zodoende in staat een reconstructie te maken. Zo vond Brosens bij het NIOD in Amsterdam een uitgebreid verslag van burgemeester Van Woelderen dat een nieuw licht werpt op de rol van het verzet in Vlissingen en waaruit ook blijkt dat Van Woelderen zelf een coördinerende rol speelde. Tijdens zijn onderzoek naar de rol van het verzet in de Tweede Wereldoorlog vond Brosens ook nieuwe informatie over de Willem Ruys die wonder boven wonder ongeschonden de oorlog doorkwam. Hoewel de Duitse bezetters voornemens waren om het schip aan het eind van de oorlog op te blazen om het zo uit geallieerde handen te houden, is dit op mysterieuze wijze uiteindelijk toch niet gebeurd.

Vragen
Tijdens de lezing gaat John Brosens voornamelijk in op de Willem Ruys en de vragen die er rondom het schip leven. Hoe kon het bijvoorbeeld dat het schip niet werd getroffen tijdens de vele geallieerde bombardementen? De Londense verzekeringsmaatschappij Lloyd zou de RAF gevraagd hebben het schip te ontzien. En het verhaal over de zoetwaterinstallatie onderin het schip, zo belangrijk voor de drinkwatervoorziening na de inundatie van Walcheren. Weerhield het vlakbij gelegen St. Josephziekenhuis de Duisters tot het opblazen van de werf en het schip? Werden verantwoordelijken omgekocht en wat was eigen initiatief? Bekende namen als Ortskommandant Heinze, chirurg Jens en tekenaar-constructeur Jobse worden vaak genoemd. Maar ook het onderzoek van de Vlissingse huisarts Ad van Dijk blijft niet onvermeld. Volgens Van Dijk was Kees Jobse de grote man achter de redding van de Willem Ruys, maar Brosens heeft daar andere ideeën over.

Beperkte toegang
De lezing wordt gehouden in Museum Scheldewerf en de entree kost tien euro en moet contant worden betaald. Er zijn maar dertig plaatsen beschikbaar en daarna wordt er geloot wie er nog bij kan. Inloop is vanaf 19 uur en de lezing begint om 19.30 uur. Na de pauze om 20.30 uur is er ruimte voor discussie. Bezoekers kunnen parkeren in de parkeergarage Scheldeplein of de parkeerplaats naast de Machinefabriek. Op het bouwterrein achter het museum mag niet geparkeerd worden. Aanmelden kan uitsluitend via email: [email protected][n]

Meer uit Vlissingen

‘Repareren zit in mijn bloed. Problemen oplossen’

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.

2 uur geleden
Vlaamse folkrock in de Piek op zaterdagavond

VLISSINGEN - De Vlaamse folkrockband Filthy Horse en de Zeeuwse Baldrick Brothers spelen 10 december in de Piek. Een avondje folk, country en woeste baarden. 

22 uur geleden
Gewonde bij steekpartij in woning Vlissingen

VLISSINGEN - In een woning aan de Nieuwstraat in Vlissingen is één persoon gewond geraakt bij een steekpartij. De gealarmeerde politie heeft een verdachte aangehouden. Het slachtoffer was volgens agenten aanspreekbaar en is naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
Grote brand in Kasteelstraat, meerdere personen geëvacueerd

VLISSINGEN - In de Kasteelstraat in Vlissingen brak vanmorgen vroeg brand uit. De brandweer schaalde op naar grote brand. In totaal 11 personen zijn geëvacueerd. De aanwezige ambulancemedewerkers moesten meerdere personen behandelen, onder meer vanwege ademhalingsklachten. Drie van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

2 dagen geleden
25-jarige man uit Vlissingen aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en alcohol

VLISSINGEN - De politie heeft vannacht een man aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en alcohol. De verdachte reed een auto met een lekke band het een hoop schade over het Koopmansvoetpad rijden in Oost-Souburg. Na een drugstest bleek de man onder invloed van onder ander cannabis, opiaten, cocaïne en amfetamine.

3 dagen geleden
Twee mannen aangehouden voor vernielingen in de Sint Jacobsstraat in Vlissingen

VlISSINGEN - Na een melding van een getuige zijn er in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen aangehouden in Vlissingen voor het plegen van vernielingen. Uit een blaastest bleek dat de mannen behoorlijk wat gedronken hadden.

3 dagen geleden
Botsing tussen twee auto’s in Vlissingen

VLISSINGEN - Twee auto’s zijn vrijdagavond met elkaar tot botsing gekomen op de kruising van de Sloeweg en de Weijevlietweg in Vlissingen. Bij het ongeluk raakte niemand gewond. 

3 dagen geleden