Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Jodenhaat als gevolg spanning Midden-Oosten is ontoelaatbaar'

'Jodenhaat als gevolg spanning Midden-Oosten is ontoelaatbaar'

DEN HAAG (ANP) - De toenemende spanningen tussen Israël en de Palestijnen zouden net als de afgelopen dagen in Duitsland en Engeland, kunnen leiden tot een stijging van het aantal antisemitische incidenten in Nederland. Daar moet streng tegen worden opgetreden. Dat zegt Eddo Verdoner, die onlangs is aangetreden als Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB).

"Jodenhaat is geen vorm van politiek protest tegen de situatie in het Midden-Oosten. Het is een ontoelaatbaar kwaad in onze samenleving", zegt Verdoner. "Het staat iedereen vrij om te demonstreren, maar antisemitische uitingen mogen daar absoluut geen deel van uitmaken. Het is van groot belang dat eenieder dit ter harte neemt. Ik wil ook vragen aan alle burgemeesters om hier goed op te letten en direct in te grijpen als er tijdens een demonstratie antisemitische uitingen worden gedaan. Voor antisemitisme mag nergens een vrijplaats bestaan."

In 2014 leidden oplopende spanningen tussen Israël en de Palestijnen ook al tot meer uitingen van antisemitisme.

Verdoner is door minister Ferd Grapperhaus (Justitie) voor een jaar aangesteld als eerste Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. Hij kan gevraagd en ongevraagd adviseren over de aanpak van discriminatie, bedreiging en intimidatie van de Joodse gemeenschap. Voor zijn aantreden was Verdoner voorzitter van het Centraal Joods Overleg.

Meer uit Binnenland

Megaproces Nederlandse plofkrakers in Beieren ligt meermaals stil

BAMBERG (ANP) - In het Beierse Bamberg is donderdag een groot proces begonnen waarin zestien verdachten uit voornamelijk Nederland terechtstaan voor een reeks plofkraken. Nog voordat de aanklachten tegen de verdachten konden worden voorgelezen, is het proces al meermaals onderbroken.

1 minuut geleden
Commissie: mythe dat toeslagschandaal op Bulgarenfraude volgde

DEN HAAG (ANP) - Het is echt een mythe dat de fraudezaak uit 2013 die de 'Bulgarenfraude' is gaan heten heeft geleid tot het toeslagenschandaal, zegt de parlementaire enquêtecommissie die onder meer dit schandaal onderzocht. "Ik ga een poging wagen dat voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen", zei commissielid Thierry Aartsen (VVD). De enorme fouten bij het ontwerp, de invoering en de uitvoering van wetten die een kleine twintig jaar geleden zijn aangenomen hebben de basis gelegd voor de ontspoorde fraudeaanpak, zegt hij.

12 minuten geleden
Andreas Blühm weg als directeur Groninger Museum

GRONINGEN (ANP) - Andreas Blühm stopt eind november als algemeen directeur van het Groninger Museum. "Na 36 jaar werk bij vijf musea in twee landen, waarvan negentien jaar als directeur, is het moment gekomen om afscheid te nemen", verklaart hij. De 65-jarige Blühm vindt het ook tijd voor een nieuwe leiding in Groningen, afkomstig uit een jongere generatie.

45 minuten geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

1 uur geleden
Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

BRUSSEL (ANP) - Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van opzet.

1 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

1 uur geleden
Open jeugdhulp heeft moeite met jongere met complexe problemen

UTRECHT (ANP) - Jongeren met complexe problemen kunnen heel moeilijk de goede hulp krijgen in de open jeugdhulp. Dit zou de lichtste vorm van zorg moeten zijn, maar de instanties beperken de vrijheid van de jongeren omdat het ze niet lukt goede zorg te geven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen.

1 uur geleden