Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jochanan Bax van Bax Music: ‘Hard werken zat er al vroeg in’

Jochanan Bax van Bax Music: ‘Hard werken zat er al vroeg in’

Het succesverhaal van Goesenaar Jochanan Bax en zijn broer Nathanael is al vaak verteld. De manier waarop de twee ondernemende broers hun bedrijf Bax Music binnen achttien jaar uitbouwden tot dat wat het nu is, dwingt overal respect af. Ze begonnen in 2003, vanuit hun zolderkamer, met een kleine webshop. Anno 2021 is die uitgegroeid tot een onderneming met 445 medewerkers en een jaaromzet van 126 miljoen euro. Wat heeft het succes gedaan met Jochanan zelf? Hij vertelt het met alle plezier.

Vertel eens Jochanan. Bax Music is enorm gegroeid in die 18 jaar, maar jullie zijn Goes altijd trouw gebleven. Is het lokale aspect belangrijk voor jou?

“Natuurlijk! Ik ben geboren en getogen in Goes. Ik ken hier alles en iedereen, en wil graag op de hoogte blijven van de dingen die spelen. Dat is op regionaal niveau trouwens ook zo. We hebben over van alles en nog wat contact met gemeentes, de provincie en allerlei andere organisaties. Gisteren hadden we hier bijvoorbeeld een delegatie van Muziekschool Zeeland op bezoek, en mensen van Toonbeeld, uit Terneuzen. Ik zit echt niet in alle Zeeuwse netwerkclubjes, daar heb ik geen tijd voor, maar ik vind lokale en regionale contacten dus wel belangrijk.”

Ik las ergens dat de oorsprong van Bax Music feitelijk is herleiden tot het moment dat je als ventje van een jaar of acht aan de slag ging met discolampen van Brammetje Dump. Wat is bijna dertig jaar later nog over van dat ventje van toen?

“Er is natuurlijk ontzettend veel gebeurd in de tussenliggende tijd. Ik heb mezelf vele jaren letterlijk de blubber gewerkt. Ik maakte lange dagen, en deed naast Bax nog allerlei andere dingen, omdat ik er toen nog helemaal niet zo van overtuigd was dat dit bedrijf mijn toekomst zou worden. Dan kom je minder toe aan je liefhebberijen, maar geloof me maar: die liefde voor lampjes en apparatuur heb ik nog steeds hoor, dat gaat nooit meer over. Vanochtend liep ik ook nog even een rondje door de winkel. Gewoon, om te kijken wat er nu weer allemaal staat en hangt.”


Heb je niet te veel gemist door al dat harde werken? In een bepaalde periode sliep je maar een paar uurtjes per dag, toch?

“Ik denk dat het wel meevalt. Natuurlijk was en is het wel erg intensief soms. Dat heeft ook z’n weerslag op je privéleven. Maar ik geloof echt dat hard werken aan de basis ligt van ons succes. Ik ben nu echt heel blij dat ik in die fase van mijn leven heel hard heb gewerkt. Daardoor heb ik nu veel meer vrijheid. Ik werk nog steeds hard, maar niet meer continu. Ik ga nog steeds regelmatig terug naar de zaak, na het avondeten, en kom dan niet zelden rond middernacht pas thuis, maar ik maak tegenwoordig wel tijd vrij om de kinderen naar school en naar bed te brengen. Dat soort dingen. Maar eerlijk: het werk gaat bijna altijd door. We hebben een platte organisatie, daardoor zijn we bij veel processen nog altijd nauw betrokken. Dat bevalt me na al die jaren nog steeds.”

Waar komt jouw gedrevenheid vandaan? Zijn jouw ouders ook zo ondernemend? Hoe groeide je eigenlijk op?

Mijn ouders waren zelf geen ondernemers. Ze werkten allebei hun leven lang in de zorg. Mijn moeder nog steeds, pa is inmiddels met pensioen. Nathanael en ik hebben dat ondernemende waarschijnlijk wel van mijn moeders kant van de familie. Dat zijn wel echte ondernemers, met grote landbouwbedrijven. Mijn opa en oma zeiden altijd ‘van hard werken word je niet moe. Als je centjes wil hebben moet je hard werken.’ Mijn ouders deelden die opvatting. Als normaal gezin hadden we het zeker niet slecht, maar ook niet superbreed. Als we extra dingen wilden doen moesten we daar zelf voor werken. Dat heb ik dan ook mijn hele leven gedaan. Dat harde werken zat er al vroeg in, net als de handel. Als jonge ventjes van een jaar of elf kochten we al ijsjes bij de super om die vanuit een koelbox door te verkopen op het strand.”

Was je op die leeftijd ook al bezig met je toekomst?

“Nee hoor, helemaal niet. Ik werkte om nieuw speelgoed te kunnen kopen. Maar ik heb het ook altijd interessant gevonden om dingen uit te proberen, te experimenteren. In het jaar dat we Bax oprichtten was ik bijvoorbeeld ook nog bezig met een handeltje in Twilight DVD’s. Ik investeerde honderden euro’s in een DVD-brander, maar verdiende dat snel terug die videogames te verkopen via een postbus. Daar wisten mijn ouders niets van uiteraard. Maar als puber was ik vooral bezig met normale puberdingen, hoor. Ik was een opstandig ventje op school, en zat op mijn vijftiende op vrijdag ook gewoon lekker de hele middag in de kroeg met mijn maatjes. Maar ik zorgde er dus wél altijd voor dat ik het geld daar ook voor had.”

Dat financiële stukje zit nu ook wel snor. Permitteer je jezelf veel luxe of uitspattingen?

“Niet echt. Ik ben toch die nuchtere Zeeuw die vindt dat je maar beter gewoon kan blijven doen. We leven er goed van hoor, maar als het gaat om gekke dingen doen, dan kom ik uit op jaarlijkse festivalbezoekjes met vrienden. Daar kan ik echt naar uitkijken. Verder geniet ik van m’n gezin en sta ’s ochtends nog steeds te trappelen om naar m’n werk te gaan, omdat ik zo veel kansen en uitdagingen zie. Het is gewoon goed zo.”

Met wie zou jij zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Zakelijk gezien vind ik Jeff Bezos, die Amazon heeft opgericht, heel inspirerend. Die man focust volledig op de klant. Wat hij heeft neergezet is fenomenaal. Privé kies ik voor mijn kinderen. Daar haal ik zó veel uit, voor hen doe ik het toch allemaal. Ik hoop ze in ieder geval een goede start te kunnen geven.”[n]

Naam:
Jochanan Bax (36)

Functie:
Oprichter/Eigenaar

Bedrijf:
Bax Music

Sinds:
2003

Hobby’s:
Muziek, festivals en ondernemen. “Ik sta nog iedere dag te trappelen om naar het werk te gaan.”

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

maximilian 1 week geleden
Ik heb er gesolliciteerd een aantal maanden geleden. Betaald zelfs onder het minimum loon! Al moet ik in een doos op straat leven, maar ik ga daar van m'n leven nooit gaan werken.
Dave Bongers 1 week geleden
Deze mooie ondernemer, verdiend krediet over de ruggen van zijn personeel. idd is "achterbax" een betere benaming. Mensen laten werken voor een jodenfooi, en zelf het heertje uithangen...
J. Davidse. 1 week geleden
@Hinkepink: De verhalen van ex-medewerkers die ik uit eerste hand, dus niet van horen zeggen viavia, heb mogen aanhoren logen er niet om. 'Achterbax' was een term die ik daarvan leerde. Ondernemen over de ruggen van mensen die een baan nodig hebben om te overleven in deze ik-eerst-maatschappij is ook ondernemen. Of het wenselijk is denk ik niet maar het levert je wel een gratis reclamepraatje op Zeelandnet op.
Hinkepink 1 week geleden
Ik hoop dat zijn Personeel er ook zo over denkt ?????????? 🤔
LLSW 1 week geleden
Een zakelijk succesverhaal zit hem ook in iets doen wat je graag wil, dat zien te ontplooien met je eigen inzicht met daarbij ook risico's willen en durven nemen. Een hoop mensen durven dat niet en kiezen enkel maar voor zekerheid en blijven zitten waar ze zitten. Tevreden of ontevreden. Er zal bij ondernemen ook best weleens wat geluk zitten, maar dat geluk (mocht dat zo zijn) moet je dan wel weer weten te besturen. De jongens van Bax hebben dit heel goed gedaan en een prachtig bedrijf opgebouwd in een toch wel wispelturige tijd waarin we nu de laatste, pak hem weg, 25 jaar leven. En alles begint ergens, zoals voor de jongens van Bax bij het kopen van discolampjes bij Brammetje Dump ! Geweldig en heel mooi verhaal.

Meer uit Beveland

Kerk Ovezande krijgt Maria in de tuin

OVEZANDE - “Onvoorstelbaar, Peter! Prachtig!” Ad Schenk van de katholieke parochie in Ovezande is blij met het werk van de Goese kettingzaagkunstenaar Peter Verlaan. Hij vervaardigde uit een stuk stam van een honderdvijftig jaar oude beuk een 2,60 meter hoog Mariabeeld. De boom stond bij de Mariakerk in Ovezande en nu krijgt een deel van het hout daar een tweede leven. Dinsdagavond gaat ‘ze’ op transport van de werkplaats in Lewedorp naar de kerktuin in Ovezande.

41 minuten geleden
Graafmachinist rijdt tegen hoogspanningskabel bij ‘s-Heerenhoek

’s-HEERENHOEK - Een graafmachinist is maandag aan het einde van de ochtend bij ’s-Heerenhoek met de kraan tegen een hoogspanningskabel gereden. De man bleef ongedeerd.De bestuurder reed rond 11.30 uur over de Borsselsedijk (N666) tussen ‘s-Heerenhoek en Nieuwdorp toen het misging. Na de melding van het ongeluk is de brandweer opgeroepen. Die kwam met een tankautospuit en  schuimblusvoertuig ter plekke. De chauffeur bleef ongedeerd. Voor de zekerheid hebben hulpverleners van de ambulance de man onderzocht. Hij moest bij de politie een blaastest doen, had geen alcohol gedronken.

18 uur geleden
Zeeuwse wind als voorbeeld voor Europa

De komst van het Kenniscentrum op de Kenniswerf in Vlissingen brengt nieuwe kansen met zich mee voor de Zeeuwse onderwijsinstellingen. Zo ook voor Scalda. Het unieke windproject dat ze zo’n drie jaar geleden leven inbliezen dient inmiddels als voorbeeld voor de rest van de wereld, maar tijd om stil te zitten is er niet.

1 dag geleden
Man (34) aangehouden na doodsbedreigingen bij bijtincident op Jozef Israelstraat

GOES - De politie heeft vanochtend een 34-jarige man uit Goes aangehouden na bedreigingen eerder deze week. De hond van de verdachte zou een kat hebben gebeten op de Jozef Israelstraat, waarna de gemoederen hoog opliepen.

2 dagen geleden
Variatie en werksfeer maken het bij ITN

MIDDELBURG - Eind 2019 gaf grondlegger Hans Niewenhuijse de bedrijfsvoering van Installatie Techniek Niewenhuijse (ITN) over aan vijf van zijn kinderen. De nieuwe directeuren hebben de kernwaarden met de paplepel binnen gekregen en verdelen de verantwoordelijkheden op basis van talent en interesse. Feitelijk precies zoals ze met hun personeel omgaan. Ze bieden hen de combinatie van werken en leren, doorgroeiopties en een gevarieerd werkpakket op basis van talent en interesse.

2 dagen geleden
‘Iedereen moet ergens aan kunnen meedoen’

GOES – Sinds 2017 reikt de gemeente Goes jeugdlintjes uit aan jongeren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Goese gemeenschap of een bijzondere prestatie hebben verricht. Vijf jongeren kregen onlangs zo’n lintje en zij vertellen hierover deze weken in de Bode. In deze laatste aflevering vertelt Tara van Os over haar belangeloze inzet voor scoutinggroep Hertog van Beijeren-Gosaha in Goes. Zij is met haar vijftien jaar de jongste vrijwilliger die binnen deze scoutinggroep actief is.

3 dagen geleden
Het Loze Vissertje gaat voor topzomer

HET SAS - De bootvrienden Philippe, Stien en Peter vinden het een verademing dat ze weer op het terras kunnen zitten met een hapje en een drankje. “Om op deze manier contact te maken met anderen, dat hebben we echt gemist”, vertellen ze buiten aan een tafeltje bij café restaurant Het Loze Vissertje in Het Sas.

3 dagen geleden