Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jochanan Bax van Bax Music: ‘Hard werken zat er al vroeg in’

Jochanan Bax van Bax Music: ‘Hard werken zat er al vroeg in’

Het succesverhaal van Goesenaar Jochanan Bax en zijn broer Nathanael is al vaak verteld. De manier waarop de twee ondernemende broers hun bedrijf Bax Music binnen achttien jaar uitbouwden tot dat wat het nu is, dwingt overal respect af. Ze begonnen in 2003, vanuit hun zolderkamer, met een kleine webshop. Anno 2021 is die uitgegroeid tot een onderneming met 445 medewerkers en een jaaromzet van 126 miljoen euro. Wat heeft het succes gedaan met Jochanan zelf? Hij vertelt het met alle plezier.

Vertel eens Jochanan. Bax Music is enorm gegroeid in die 18 jaar, maar jullie zijn Goes altijd trouw gebleven. Is het lokale aspect belangrijk voor jou?

“Natuurlijk! Ik ben geboren en getogen in Goes. Ik ken hier alles en iedereen, en wil graag op de hoogte blijven van de dingen die spelen. Dat is op regionaal niveau trouwens ook zo. We hebben over van alles en nog wat contact met gemeentes, de provincie en allerlei andere organisaties. Gisteren hadden we hier bijvoorbeeld een delegatie van Muziekschool Zeeland op bezoek, en mensen van Toonbeeld, uit Terneuzen. Ik zit echt niet in alle Zeeuwse netwerkclubjes, daar heb ik geen tijd voor, maar ik vind lokale en regionale contacten dus wel belangrijk.”

Ik las ergens dat de oorsprong van Bax Music feitelijk is herleiden tot het moment dat je als ventje van een jaar of acht aan de slag ging met discolampen van Brammetje Dump. Wat is bijna dertig jaar later nog over van dat ventje van toen?

“Er is natuurlijk ontzettend veel gebeurd in de tussenliggende tijd. Ik heb mezelf vele jaren letterlijk de blubber gewerkt. Ik maakte lange dagen, en deed naast Bax nog allerlei andere dingen, omdat ik er toen nog helemaal niet zo van overtuigd was dat dit bedrijf mijn toekomst zou worden. Dan kom je minder toe aan je liefhebberijen, maar geloof me maar: die liefde voor lampjes en apparatuur heb ik nog steeds hoor, dat gaat nooit meer over. Vanochtend liep ik ook nog even een rondje door de winkel. Gewoon, om te kijken wat er nu weer allemaal staat en hangt.”


Heb je niet te veel gemist door al dat harde werken? In een bepaalde periode sliep je maar een paar uurtjes per dag, toch?

“Ik denk dat het wel meevalt. Natuurlijk was en is het wel erg intensief soms. Dat heeft ook z’n weerslag op je privéleven. Maar ik geloof echt dat hard werken aan de basis ligt van ons succes. Ik ben nu echt heel blij dat ik in die fase van mijn leven heel hard heb gewerkt. Daardoor heb ik nu veel meer vrijheid. Ik werk nog steeds hard, maar niet meer continu. Ik ga nog steeds regelmatig terug naar de zaak, na het avondeten, en kom dan niet zelden rond middernacht pas thuis, maar ik maak tegenwoordig wel tijd vrij om de kinderen naar school en naar bed te brengen. Dat soort dingen. Maar eerlijk: het werk gaat bijna altijd door. We hebben een platte organisatie, daardoor zijn we bij veel processen nog altijd nauw betrokken. Dat bevalt me na al die jaren nog steeds.”

Waar komt jouw gedrevenheid vandaan? Zijn jouw ouders ook zo ondernemend? Hoe groeide je eigenlijk op?

Mijn ouders waren zelf geen ondernemers. Ze werkten allebei hun leven lang in de zorg. Mijn moeder nog steeds, pa is inmiddels met pensioen. Nathanael en ik hebben dat ondernemende waarschijnlijk wel van mijn moeders kant van de familie. Dat zijn wel echte ondernemers, met grote landbouwbedrijven. Mijn opa en oma zeiden altijd ‘van hard werken word je niet moe. Als je centjes wil hebben moet je hard werken.’ Mijn ouders deelden die opvatting. Als normaal gezin hadden we het zeker niet slecht, maar ook niet superbreed. Als we extra dingen wilden doen moesten we daar zelf voor werken. Dat heb ik dan ook mijn hele leven gedaan. Dat harde werken zat er al vroeg in, net als de handel. Als jonge ventjes van een jaar of elf kochten we al ijsjes bij de super om die vanuit een koelbox door te verkopen op het strand.”

Was je op die leeftijd ook al bezig met je toekomst?

“Nee hoor, helemaal niet. Ik werkte om nieuw speelgoed te kunnen kopen. Maar ik heb het ook altijd interessant gevonden om dingen uit te proberen, te experimenteren. In het jaar dat we Bax oprichtten was ik bijvoorbeeld ook nog bezig met een handeltje in Twilight DVD’s. Ik investeerde honderden euro’s in een DVD-brander, maar verdiende dat snel terug die videogames te verkopen via een postbus. Daar wisten mijn ouders niets van uiteraard. Maar als puber was ik vooral bezig met normale puberdingen, hoor. Ik was een opstandig ventje op school, en zat op mijn vijftiende op vrijdag ook gewoon lekker de hele middag in de kroeg met mijn maatjes. Maar ik zorgde er dus wél altijd voor dat ik het geld daar ook voor had.”

Dat financiële stukje zit nu ook wel snor. Permitteer je jezelf veel luxe of uitspattingen?

“Niet echt. Ik ben toch die nuchtere Zeeuw die vindt dat je maar beter gewoon kan blijven doen. We leven er goed van hoor, maar als het gaat om gekke dingen doen, dan kom ik uit op jaarlijkse festivalbezoekjes met vrienden. Daar kan ik echt naar uitkijken. Verder geniet ik van m’n gezin en sta ’s ochtends nog steeds te trappelen om naar m’n werk te gaan, omdat ik zo veel kansen en uitdagingen zie. Het is gewoon goed zo.”

Met wie zou jij zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Zakelijk gezien vind ik Jeff Bezos, die Amazon heeft opgericht, heel inspirerend. Die man focust volledig op de klant. Wat hij heeft neergezet is fenomenaal. Privé kies ik voor mijn kinderen. Daar haal ik zó veel uit, voor hen doe ik het toch allemaal. Ik hoop ze in ieder geval een goede start te kunnen geven.”[n]

Naam:
Jochanan Bax (36)

Functie:
Oprichter/Eigenaar

Bedrijf:
Bax Music

Sinds:
2003

Hobby’s:
Muziek, festivals en ondernemen. “Ik sta nog iedere dag te trappelen om naar het werk te gaan.”

Meer uit Beveland

Kom Us Kieke in Goes vernieuwt tot duurzame en aantrekkelijke dagbesteding en leerwerklocatie

GOES - Voor Stadsboerderij Kom Us Kieke in Goes, een dagbestedingslocatie van zorgorganisatie Gors, begint volgend jaar de bouw van een nieuw pand aan de Watervlietweg.

7 uur geleden
Subsidie voor versnellen Zeeuws Deltaplan Zoet Water

WISSENKERKE - De provincie Zeeland verleent subsidie voor twee projecten die de beschikbaarheid voor zoet water in Zeeland stimuleren. Er gaat 134.851 euro naar een praktijkproef met zogeheten kreekruginfiltratie op Noordgouwe en 27.000 euro naar landschappelijke inpassing van zoetwaterbassins op Noord-Beveland.

8 uur geleden
Voorgedragen burgemeester Cees van den Bos: 'Goes is een kans die ik niet kan laten lopen'

GOES - Hij is het niet, maar Cees van den Bos klinkt al aardig ingeburgerd als Goesenaar. De burgemeester van Urk is voorgedragen als burgervader van Goes en hij blijkt de gemeente goed te kennen. “Ik heb een Schouws accent, want ik ben geboren en getogen op Schouwen-Duiveland, maar ik hou van Goes en kan niet wachten om er aan de slag te gaan", vertelt de 43-jarige Van den Bos. “Ik heb op de havo gezeten in Goes en er meerdere stages gelopen. Met mijn gezin bezoek ik Goes ook regelmatig. De gemeente heeft zoveel plussen dat ik deze kans niet kon laten lopen", zegt hij over de vacature die vrijkwam nadat Margo Mulder in juni vertrok als burgemeester van Goes.

11 uur geleden
Treinenclub houdt vrijdagavond lezing in Goes

GOES - De NVBS, vereniging van spoor- en tramliefhebbers, organiseert vrijdag 8 december in hotel Terminus in Goes een lezing. Jan Strooband gaat in op 'Turkije voordat de toeristenstroom op gang kwam'.

1 dag geleden
'Een Suikerbieten sage' eert Zeeuws cultureel erfgoed

COLIJNSPLAAT - Met haar oma trots toekijkend heeft fotografe Janne van Gilst in zorgcentrum Cleijenborch in Colijnsplaat 'Een Suikerbieten sage' geopend. Deze expositie, die het Zeeuwse erfgoed van de suikerbiet eert, maakte Van Gilst samen met de leerlingen van de plaatselijke basisschool Het Stelleplankier. Zij spraken ouderen, onder wie Van Gilsts oma, over hun herinneringen aan de suikerbietenteelt. “Deze tentoonstelling is een mooi voorbeeld van hoe kunst verbindt", zei de Noord-Bevelandse cultuurwethouder Yvonne Maas, die de expo met kinderburgemeester Noor opende. In januari reist een uitgebreide versie van 'Een Suikerbieten sage' door naar de bibliotheek in Middelburg.

1 dag geleden
Energiecoaches helpen mensen aan huis

25 energiecoaches zijn in de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal beschikbaar om langs te komen bij mensen voor hulp bij energie besparen. Tot en met eind 2025 zet het team van vrijwillige coaches zich in om energiearmoede te bestrijden en kosteloos helpen ze iedereen die behoefte heeft aan hulp met energiekosten besparen en het huis verduurzamen.

1 dag geleden
Brand in auto aan de Patijnweg in Goes

GOES - Maandagavond heeft er brand gewoed in een auto aan de Patijnweg in Goes. De brand ontstond onder de motorkap van het voertuig. Brandweerlieden hadden het vuur gelukkig snel onder controle. Het voertuig stond op het moment dat bestuurder de brand opmerkte voor de stoplichten te wachten.

1 dag geleden