Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jeugd Wemeldinge ontbijt met burgemeester

Jeugd Wemeldinge ontbijt met burgemeester

WEMELDINGE - Leerlingen uit groep 5/6 van basisschool De Hoeksteen in Wemeldinge namen donderdagmorgen deel aan het Nationaal Schoolontbijt. Zij begonnen de schooldag met een gezamenlijke maaltijd. In het kader van het Burgemeestersontbijt kregen ze daarbij gezelschap van burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle. Hij at met hen mee en vertelde de leerlingen over het doel van het schoolontbijt. 

Meester Michaël nam aan het begin van de ochtend het woord. De leerkracht vertelde kort het bijbelverhaal over de wonderlijke spijziging en vroeg om een zegen over het eten. Daarna gingen de kinderen inclusief de burgemeester langs de tafels met verse producten om hun maaltijd klaar te maken. Witte puntjes, boterhammen, crackers, komkommer, kaas, voor iedereen was er wat wils. De leerlingen genoten vervolgens van hun ontbijt.

Dankbaar
De burgemeester maakte tussen het eten door van de gelegenheid gebruik om het doel van het ontbijt uit te leggen. ''Het is heel belangrijk om iedere morgen voordat je naar school gaat goed te ontbijten. Je hebt energie nodig om de dag door te komen'', zegt Hieltjes. ''Zonder ontbijt is dat niet mogelijk. Daarnaast mag je ook dankbaar zijn dat je iedere dag eten hebt. Er zijn heel veel kinderen in de wereld die dat niet hebben. Het is goed om daar tijdens dit ontbijt bij stil te staan.'' Na zijn toelichting mochten de kinderen de burgemeester persoonlijke vragen stellen.

Broodje kaas
Het Nationaal Schoolontbijt viel bij de leerlingen in goede aarde. "Ik vind het leuk om samen met mijn klasgenoten te ontbijten", zegt Hezeal (10) enthousiast. ''We praten en lachen met elkaar, terwijl we eten.'' Zijn één jaar jongere tafelgenoot Jesse is het daarmee eens. ''We eten bijna nooit in de klas, alleen met de paasviering. Het is ook leuk dat de burgemeester aanwezig is en dat we hem vragen mogen stellen.'' Eyoël genoot ook van het ontbijt, hoewel het broodje kaas dat hij at niet zijn eerste maaltijd was. ''Ik heb thuis al gegeten, want ik was vergeten dat we in de klas ontbeten'', lacht de achtjarige inwoner van Wemeldinge. ''Gelukkig kan het geen kwaad. Het is namelijk belangrijk om goed te eten voordat je op school aan de slag gaat.''

Het Vergeten Kind
Niet alleen in de gemeente Kapelle ontbeet de burgemeester met leerlingen van een basisschool. In nog negen andere Zeeuwse gemeenten gingen de desbetreffende burgemeesters langs op scholen om met kinderen te eten of nodigden de leerlingen uit in het gemeentehuis. In totaal namen in Nederland een half miljoen kinderen van 2750 verschillende basisscholen deel aan de zeventiende editie van het Nationaal Schoolontbijt. Deze organisatie ondersteunt ook ieder jaar een goed doel. De donaties van het ontbijtevenement gaan in 2019 naar stichting Het Vergeten Kind, die zich inzet voor jongens en meisjes in gezinnen met problemen, zoals financiële zorgen. 

BIJDRAGE MARIJN RIEMENS

Meer uit Reimerswaal

Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

16 uur geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

23 uur geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

2 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

4 dagen geleden
Jesse (15) uit Krabbendijke is kartkampioen

KRABBENDIJKE - De vijftienjarige Jesse Polderdijk uit Krabbendijke heeft eind januari het Individueel Open Zeeuws Kart-Kampioenschap Junioren gewonnen. Jesse is nu tweeënhalf jaar bezig met de sport en heeft veel ambities voor de toekomst. Na een mooie start van het jaar kijkt hij vooruit naar een nieuw jaar gevuld met allerlei nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

5 dagen geleden
Informatieavond over opvang Oekraïense vluchtelingen in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle houdt woensdag 28 februari een informatieavond over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Kapelle. Belangstellenden zijn vanaf 18.30 uur welkom in de Mozeskerk aan de Noordstraat in Biezelinge.

6 dagen geleden
Fietsster naar ziekenhuis na botsing met busje op Vierwegen bij Kapelle

KAPELLE - Op de Vierwegen bij Kapelle zijn woensdag een autmobilist en fietsster met elkaar in botsing gekomen. De fietsster raakte hierbij gewond en moest mee naar het ziekenhuis.

1 week geleden