Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jeu de Boules is springlevend

Jeu de Boules is springlevend

MIDDELBURG In augustus werd bij Club Jeu de Boules Middelburg het jaarlijkse Toorenvliedttoernooi gehouden. Ook de Nationale Beloftenselectie was aanwezig met twee damesteams en een herenteam. Onder hen ook clublid Myrthe Adriaanse, die zich samen met haar teamgenoten voorbereidde op het komend Europees Kampioenschap, dat in oktober wordt gehouden op Mallorca.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Mensen die Club Jeu de Boules Middelburg (CJBM) al langer kennen maar er niet zo vaak komen moeten misschien even wennen, als ze nu het terrein van de club willen betreden. Dat moet sinds kort via een ingang aan de zijkant. Voorzitter Wim Vermeule, in het verleden ook voorzitter van onder meer vv Zeelandia Middelburg, legt uit waarom dat zo is. “De Koudekerkseweg is recent flink aangepakt door Gemeente Middelburg. Er ligt nu een rotonde voor de deur. Voor de verkeersveiligheid was het verplaatsen van de ingang beter. Binnenkort komt er ook nog een nieuwe parkeerplaats. De club moest uiteraard kosten maken voor de aanpassingen, maar die worden vergoed. Alles verliep, zoals dat mooi heet, in goed overleg.” Er komen ook nog veranderingen aan de andere kant van het terrein. De kassen van de buren, van kwekerij de Klerk, verdwijnen en maken plaats voor twee appartementencomplexen en een stukje extra Toorenvliedtpark. Op de website van vastgoedontwikkelaar Zeeland Wonen zijn de eerste ontwerpen al te bekijken. Ook met die partij heeft CJBM goed contact. Er zijn al geluidsmetingen gedaan, en er worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de verlichting.

Niet stoffig
Veranderingen genoeg dus, bij Club Jeu de Boules Middelburg, maar Wim zal je niet horen mopperen. Na wat uitval tijdens corona ziet hij alles nu weer aantrekken. De club staat er financieel weer goed voor. Er zijn nu 185 leden, en er komen ook steeds vaker spelers van buiten de provincie naar het complex. En dan heeft de club ook nog jonge talenten in de gelederen, die meedraaien op het hoogste niveau. Dat neemt niet weg dat de club graag nog meer leden zou verwelkomen, zeker ook jongeren. Ze koesteren iedereen hoor, daar niet van (het jongste lid is 7, het oudste 94), maar jonge aanwas is gewoon een goede zaak, voor iedere club. En CJMB wil graag af van het stoffige imago dat jeu de boules voor sommige mensen nog heeft.

Een oude petanquevereniging
CJBM bestaat al bijna vijftig jaar. De club, ook aangesloten bij de Nederlandse Jeu de Boules Bond (NJBB), werd opgericht op 17 augustus 1976 en is daarmee een van de oudste petanqueverenigingen in Nederland. Petanque is de meest beoefende vorm van jeu de boules. Na 1945 is het vanuit Frankrijk uitgewaaierd over Europa en alle andere werelddelen.

Het boulodrome van de club, aan de Koudekerkseweg in Middelburg naast Park Toorenvliedt, wordt sinds 1997 door de vereniging gebruikt. Het terrein is door groen omgeven en het door eigen leden gebouwde clubhuis ‘t Boeluus’ is het gezellige middelpunt. Rondom het clubhuis liggen 32 buitenbanen. Sinds oktober 2005 beschikt CJBM ook over een prachtige hal “Pour Tous”. De hal is casco neergezet en door eigen leden helemaal speelklaar gemaakt. Binnen zijn 19 banen waardoor er ook in de herfst en de winter volop gespeeld kan worden.

Meer uit Middelburg

Kunstenaar Zeus Hoenderop geeft signaal af met performance 'Met pek en veren'

MIDDELBURG - Op donderdagmiddag 18 april 2024 vond op het Abdijplein in Middelburg, voor het provinciehuis, de performance 'Met pek en veren' plaats van kunstenaar Zeus Hoenderop. Met deze performance wilde Hoenderop een signaal afgeven aan het provinciaal cultuurbeleid en hoe de effecten daarvan doorwerken op de individuele kunstenaar en bij kunstinstellingen.

12 uur geleden
Middelburger Johan Murre voltooit zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws

MIDDELBURG - De Bijbel, het Oude Testament, lezen in de oorspronkelijke taal? In Zeeland gebeurt dit volop. Veel Zeeuwen willen weten wat er echt in de Bijbel staat. Middelburger Johan Murre stond aan de wieg van veel cursussen Bijbels Hebreeuws. Hij gaf ze jarenlang zelf; inmiddels doen zijn gevorderde leerlingen dit. Op het Middelburgse Bijbelevent op 31 mei verschijnt zijn Lexicon Bijbels Hebreeuws, het ideale woordenboek voor de bijbelliefhebber. Een eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Eduard Smit, wethouder cultuur van Middelburg. Ook de nieuwe Naardense Bijbel wordt gepresenteerd en er is een orgelconcert met koorzang.

14 uur geleden
Vuurwerk aangetroffen in woning Middelburg, EOD ingezet

MIDDELBURG - De politie heeft donderdagmiddag meerdere dozen illegaal vuurwerk aangetroffen in een woning in Middelburg. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) werd ingezet.

17 uur geleden
Oudere man gewond na valpartij in Middelburg

MIDDELBURG - Een oudere man is donderdagmiddag gewond geraakt bij een valpartij in het centrum van Middelburg. De man is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

17 uur geleden
Auto beschadigd bij ongeval N57 Middelburg

MIDDELBURG - Bij een eenzijdig ongeval op de N57 bij Middelburg is donderdagmiddag een personenauto beschadigd geraakt. Eén rijbaan werd afgesloten.

17 uur geleden
Tentoonstellingsproject Jumping Fences komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Op uitnodiging van Vleeshal komt Jumping Fences, een tentoonstellingsproject waarin artistieke ontwikkeling en collectief curatorschap centraal staan, naar Middelburg. Jumping Fences is een evoluerend tentoonstellingsproject en is dit jaar bij Het Paviljoen in Gent georganiseerd in samenwerking met studenten van KASK Curatorial Studies. 

18 uur geleden
Een weekend vol evenementen in de Oostkerk

MIDDELBURG - Aankomend weekend is het weer goed vertoeven in de Oostkerk. Met Bird on the wire die Leonard Cohen meest geliefde klassiekers laten horen op vrijdag, op zaterdag de Singer-songwriter die meeschreef aan Rollercoaster van Danny Vera en op zondag kan je lekker wijntjes proeven onder het genot van wijn cabaret door de Aimabele Schoften.

18 uur geleden