Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten zoekt mee naar oplossing problemen warmtenet in Amsterdam

Jetten zoekt mee naar oplossing problemen warmtenet in Amsterdam

DEN HAAG (ANP) - Demissionair energieminister Rob Jetten gaat zich bemoeien met de problemen die in Amsterdam zijn ontstaan met het warmtenet. De duizenden huishoudens in enkele wijken die zijn aangesloten op het warmtenet hebben nu veel hogere energiekosten dan toen ze nog op het gasnet zaten. De afspraak vooraf was juist dat dit niet zou gebeuren, maar overleg hierover tussen energiebedrijf Vattenfal, de woningcorporaties en de gemeente heeft niets opgeleverd. Jetten gaat snel met de drie partijen praten om samen tot een oplossing te komen, zegde hij de Tweede Kamer toe.

Jetten zei dat hij "met verbazing heeft gekeken" naar de perikelen in Amsterdam. Hij erkende dat het "daar niet goed is gegaan" terwijl er in zijn ogen "een prima akkoord lag". Er was 10 tot 15 miljoen euro uitgetrokken om ervoor te zorgen dat de ongeveer 8000 betrokken huishoudens niet meer geld kwijt zouden zijn voor hun energie. Maar Vattenfall heeft de tarieven onlangs fors verhoogd. De minister gaat praten met de drie partijen, omdat zij "hun nek hebben uitgestoken" in de overgang van het gasnet naar een warmtenet.

Daarnaast wil Jetten in gesprek met de koepel voor corporaties Aedes, de gemeenten (VNG) en de warmtebedrijven. Hij benadrukte dat het nodig is om "maximaal" inzicht te krijgen in de kosten en dat warmtebedrijven dus inzage moeten geven in hun boeken. Uiterlijk eind mei wil hij de Kamer inlichten over de uitkomsten van de gesprekken.

Kanttekeningen

De hele Kamer toonde zich in een debat bezorgd over hogere kosten voor burgers door het warmtenet. Projecten hiermee worden nu vooral uitgerold in wijken met veel sociale huurwoningen, omdat hier vaak veel huizen op een beperkte oppervlakte staan. GroenLinks-PvdA en NSC hebben een motie ingediend om getroffen mensen nog dit jaar te compenseren. Ze vinden het voorstel van het kabinet om huishoudens in 2025 tegemoet te komen, te laat. Het is niet duidelijk of de motie genoeg steun krijgt. Jetten heeft het voorstel ontraden, omdat hij niet vooruit wil lopen op de gesprekken die hij gaat voeren. De bewindsman wil niet dat het Rijk alles maar oplost en andere partijen dan achterover gaan leunen.

Vanwege de problemen is de PVV fel tegen een wetsvoorstel om gemeenten mogelijkheden te geven om wijken van het gas af te halen. BBB is ook huiverig en ziet liever uitstel van de wet omdat nog niet alles duidelijk is in de hele energietransitie. Een meerderheid lijkt voor, ook al zijn er kanttekeningen.

Meer uit Binnenland

OM seponeert aangifte tegen betogers bij opening Holocaustmuseum

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) seponeert de aangifte van het Centraal Joods Overleg (CJO) tegen mensen die zondag 10 maart bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam demonstreerden. "Het onderzoek heeft niet geleid tot concrete verdachten", aldus het OM.

7 uur geleden
Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

DEN HAAG (ANP) - De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

9 uur geleden
Zorgwereld was stil bij actie tegen geweld

UTRECHT/HEERLEN (ANP) - Zorgmedewerkers hebben donderdagmiddag twee minuten het werk neergelegd en gezwegen uit protest tegen geweld tegen de beroepsgroep. NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, had het initiatief voor de actie genomen nadat een medewerkster van een ggz-instelling in Heerlen overleed nadat zij was neergestoken.

10 uur geleden
Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

11 uur geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

11 uur geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

11 uur geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

12 uur geleden