![Jetten wil stroomverbruik overdag omlaag brengen](http://www.zeelandnet.nl/nieuws/storage/anp/ANP300922177-1.jpeg)
Jetten wil stroomverbruik overdag omlaag brengen
BRUSSEL (ANP) - Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) laat onderzoeken hoe in Nederland overdag meer kan worden bespaard op het stroomverbruik. Ook minder verlichting langs de wegen 's avonds is een optie, zolang de verkeersveiligheid niet wordt bedreigd, zei hij na afloop van een extra beraad met zijn EU-collega's over de elektriciteitsprijzen. De overheid zelf moet eveneens op elektriciteit besparen en tijdens het weekend minder lichten in de kantoren op ministeries en bijvoorbeeld het Binnenhof laten branden, erkende hij. En slimmer omgaan met verlichting van monumenten.
De ministers werden het erover eens dat er minder stroom moet worden verbruikt in Europa en spraken onder meer af dat de lidstaten meer zullen besparen. Zo komt er een verplichting om tijdens de piekuren 5 procent minder te verbruiken. "Voor Nederland levert dat echter niet zoveel op", aldus Jetten. Besparingswinst valt volgens hem vooral over de hele dag te boeken. Nederland en enkele andere lidstaten in een vergelijkbare situatie mogen de regel volgens hem met enige flexibiliteit gaan toepassen. Nederland wil vrijwillig 10 procent minder elektriciteit verbruiken.
Jetten zegt binnenkort met een volgende publiekscampagne te komen. "De focus lag eerst op gasbesparing. Voor gas halen we de doelen al ruimschoots. Maar op elektriciteitsbesparing zal Nederland nog echt wel een paar stappen harder moeten zetten om aan de Europese afspraken te voldoen", zei de D66'er. "Als we minder stroom verbruiken gaat de prijs omlaag. Het is de snelste manier."
Solidariteitsheffing
Ook de energieproducenten krijgen te maken met maatregelen om hun klanten te helpen de energierekening te betalen. Producenten die met wind, zon of andere relatief goedkope bronnen hun stroom opwekken, mogen nog maar 180 euro per megawattuur zelf houden. De rest moeten ze afdragen. Voor Nederland zal dit volgens Jetten op de korte termijn "geen enorme opbrengst zijn, een paar honderd miljoen euro". Het is bovendien een lastig uitvoerbare maatregel.
Jetten ziet meer heil in een andere deal tussen de 27 EU-landen, namelijk een "solidariteitsheffing" voor fossiele energiebedrijven (gas, kolen, olie) om kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven te helpen met het betalen van de elektriciteitsrekening. "De grote klapper zit hem echt in het afromen van overwinsten in de fossiele industrie", aldus Jetten.
Het kabinet heeft al besloten per 1 januari de mijnbouwheffingen die olie- en gasbedrijven betalen te verhogen. Dat levert het kabinet in 2023 en 2024 samen 2,8 miljard euro op. Het geld wordt gebruikt om huishoudens te helpen de energierekeningen te betalen. In Brussel zei Jetten te zullen kijken of nog meer van deze maatregelen mogelijk zijn.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiƫn wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft tijdens een werkdiner met de Chinese vicepremier Ding Xuexiang zijn zorgen geuit over de steun die Chinese bedrijven nog steeds bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Schoof laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen. Hoe vicepremier Ding reageerde, vermeldt Schoof niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt te weinig en te laat met informatie waar de Tweede Kamer om vraagt, vindt een groot deel van de Kamer. Onder alle fracties die donderdag meedoen aan een debat over de informatieafspraken tussen kabinet en Kamer klinkt ontevredenheid.
1 dag geleden