Jetten was groot voorstander van vliegtaks die toch sneuvelde
DEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Rob Jetten wilde koste wat het kost een aangescherpte vliegbelasting doorvoeren, maar deze maatregel sneuvelde toch kort voordat hij zijn klimaatpakket in april vorig jaar presenteerde. Dat blijkt uit stukken die het ANP heeft opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).
Op 13 maart vorig jaar verscheen een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) waarin Jetten werd geadviseerd om de vliegbelasting gedifferentieerd te verhogen op basis van de gevlogen kilometers. Zo zou een vlucht van minder dan 2500 kilometer bijvoorbeeld belast moeten worden met 26,43 euro en een vliegreis van meer dan 6000 kilometer met 79,29 euro.
In een voorbereidend document voor een overleg op 15 maart 2023, geschreven door ambtenaren van Economische Zaken en Klimaat (EZK), staat dat Jetten het eens is met het IBO-advies en een aanscherping van de vliegbelasting als een "noodzakelijke maatregel voor een geloofwaardig klimaatpakket" ziet.
Rechtvaardigheidsoogpunt
Maar vervolgens staat in een later document dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een voorstel heeft uitgewerkt waarin beprijzende maatregelen zoals de vliegtaks zijn geschrapt. De ambtenaren van EZK raden Jetten daarop aan om IenW tegemoet te komen in hun wensen met geld uit het klimaatfonds, omdat de vliegbelasting volgens hun op tafel "moet blijven liggen vanwege klimaatbijdrage". EZK vindt de vliegtaks ook te verdedigen vanuit "rechtvaardigheidsoogpunt" omdat deze langeafstandsvluchten het hardst raakt en daarom "naar verwachting een beperkt effect heeft op kwetsbare groepen".
Half april valt te lezen dat EZK voornemens is de vliegbelasting te verhogen en op een akkoord aanstuurt. Maar een paar dagen later ligt er opnieuw een interdepartementaal voorstel waarin de vliegtaks is verdwenen. Het wordt uit de opgevraagde stukken niet duidelijk hoe de ministeries tot dit besluit zijn gekomen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het alternatief voor de huidige box 3-belasting is definitief met een jaar uitgesteld, meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit). Na een uitspraak van de Hoge Raad moet er nog te veel gebeuren voordat het nieuwe systeem voor vermogensbelasting klaar is.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof hoopt dat lhbti-jongeren zich niet laten intimideren door weerstand tegen Paarse Vrijdag. Die dag is bedoeld om de emancipatie van deze jongeren te bevorderen, maar stuit volgens een peiling van de NOS op meer en meer tegengeluiden. Schoof doet ook een beroep op scholen en docenten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het drinkwater voldeed vorig jaar bij 601 metingen niet aan de normen. Meestal ging het om stoffen die geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. Bij 24 metingen werden ziekmakende bacteriën zoals enterococcen of E.coli gevonden.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Alle werkenden betalen in 2026 iets meer belasting om te voorkomen dat het gedoe rond de btw-verhoging op cultuur, sport en boeken de schatkist geld kost. Dat meldt staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Fiscaliteit) aan de Tweede Kamer.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en de politie hadden de eigen informatiebeveiliging niet op orde. Dat concludeert de Auditdienst Rijk, de accountantsdienst van de rijksoverheid, in een rapport naar aanleiding van het lekken van staatsgeheimen door oud-NCTV'ers naar Marokko. Justitieminister David van Weel is "erg geschrokken".
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof begrijpt dat zijn zorgminister Fleur Agema erg bezorgd is over haar begroting, nu de coalitie en vier oppositiepartijen zorggeld hebben gebruikt om onderwijsbezuinigingen deels terug te draaien. "We kijken hoe we hier de komende periode goed mee omgaan", zei Schoof op zijn wekelijkse persconferentie. Maar, zo zegt hij ook, "sommige pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk".
13 uur geleden