Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: warmtenet over zeven jaar grotendeels in publieke handen

Jetten: warmtenet over zeven jaar grotendeels in publieke handen

DEN HAAG (ANP) - Na een 'ingroeiperiode' van zeven jaar mogen alleen bedrijven die voor minstens de helft in publieke handen zijn collectieve warmtevoorzieningen aanleggen. Het kabinet wil er zo voor zorgen dat publieke partijen zoals gemeenten "altijd doorslaggevende zeggenschap" hebben over het warmtenet. Dit staat in de 'warmtewet' die energieminister Rob Jetten vrijdag presenteert.

In de overgangsperiode mogen gemeenten wel infrastructuur laten aanleggen door private warmtebedrijven als ze geen publieke partij kunnen vinden, zegt Jetten.

Door de warmtenetten stroomt warm water om huizen te verwarmen, een belangrijk alternatief voor het fossiele gas. Veel huizen moeten van het gas af, ook omdat de gaskraan in Groningen dichtgaat. Momenteel zijn ongeveer een half miljoen huishoudens aangesloten op een warmtenet, en dat aantal moet tot 2030 verdubbelen, is de ambitie. Tot 2050 wil Jetten zelfs 2,6 miljoen nieuwe aansluitingen.

"Een steeds grotere groep afnemers zal daarmee afhankelijk worden van collectieve warmte", aldus Jetten. De warmte-infrastructuur wordt hierdoor steeds "meer van vitaal belang". Daarom wil het kabinet hier publieke grip op krijgen. Er komt een overgangsperiode naar 2030, en vanaf dan wordt de rol van volledig private bedrijven in het warmtenet een stuk kleiner.

Voor kleine warmtevoorzieningen, met minder dan 1500 aansluitingen, geldt de eis van meer dan 50 procent publiek niet. Ook kunnen energiebedrijven een minderheidsbelang houden. Toch leidde het plan van het kabinet, dat eerder deze week werd gelekt, al tot grote onrust bij energiebedrijven. Vattenfall kondigde aan alle besluiten over investeringen in de uitbreiding en aanleg van warmtenetten te pauzeren.

Voor de huishoudens is vooral belangrijk dat de manier waarop tarieven vastgesteld zijn, wordt aangepast. Het tarief voor warmte moet straks niet meer aan de gasprijs zijn gekoppeld, maar "zal steeds meer op de werkelijke kosten van de warmtelevering gebaseerd worden".

Aan het grotendeels publiek maken van de warmte-infrastructuur hangt naar verwachting een flink prijskaartje. Hoeveel de hele operatie kost, is nog niet precies duidelijk. Er zullen tientallen miljarden aan investeringen nodig zijn de komende jaren, maar welk deel hiervan voor rekening van de rijksoverheid komt, weet Jetten nog niet precies.

Meer uit Binnenland

Scenarist Gerard Soeteman (88) overleden

ROTTERDAM (ANP) - Scenarioschrijver Gerard Soeteman is vrijdag op 88-jarige leeftijd na een kort ziekbed overleden. Dat heeft zijn familie aan het ANP gemeld.

1 uur geleden
Claude zingt C'est La Vie voor de vakjury

BASEL (ANP) - Claude heeft vrijdag de basis voor zijn finaleoptreden op het Eurovisie Songfestival gelegd. De zanger zette een haast foutloze 'generale' neer tijdens de juryshow in de St. Jakobshalle in Basel.

3 uur geleden
Zelensky sprak met Schoof over onderhandelingen Istanbul

TIRANA (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft met Dick Schoof gesproken over de onderhandelingen met Rusland in Istanbul, schrijft Zelensky op X. Hij benadrukte dat het belangrijk is om gezamenlijk de druk op Rusland op te voeren om een staakt-het-vuren te bereiken.

4 uur geleden
Brand op schip in Amsterdamse haven is uit

AMSTERDAM (ANP) - De brand op een schip in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is uit, meldt de brandweer. Sinds donderdagmiddag was er brand op het schip dat geladen was met schrootmateriaal.

4 uur geleden
Eerste schatting bouwkosten twee kerncentrales: 20 tot 30 miljard

DEN HAAG (ANP) - De bouw van twee nieuwe kerncentrales kost naar schatting 20 tot 30 miljard euro, veel meer dan het kabinet daar nu voor beschikbaar heeft. Dat schrijft klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer. Het is voor het eerst dat het kabinet een raming geeft van de kosten die bij de bouw komen kijken.

7 uur geleden
Gelderland mag bijtende wolf Hoge Veluwe afschieten van rechter

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland mag van de rechter de wolf afschieten die vorige maand een hardloopster beet in Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Faunabescherming, Animal Rights en Fauna4Life hadden een zaak aangespannen om dat te verhinderen, maar de rechtbank in Arnhem wees hun verzoek af.

8 uur geleden
Schoof: teleurstellend dat overleg Istanbul tot niets heeft geleid

TIRANA (ANP) - Minister-president Dick Schoof vindt het "buitengewoon teleurstellend" dat het overleg tussen Oekraïne en Rusland is geëindigd zonder dat er stappen zijn gezet. "Ik heb niet de indruk dat daar heel veel gebeurd is", zei hij in de marge van een top van de Europese Politieke Gemeenschap vrijdag in de Albanese hoofdstad Tirana.

9 uur geleden