
Jetten: prijsplafond serieuze optie, maar niet voor dit najaar
DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten is "heel serieus aan het kijken" naar verschillende varianten van een prijsplafond voor gas en elektriciteit, zegt de bewindsman in debat met de Tweede Kamer. Het kabinet overweegt zo'n systeem voor de lange termijn. Ondanks positieve geluiden van enkele energieleveranciers kan zo'n maatregel dit najaar waarschijnlijk niet worden ingevoerd.
Verschillende organisaties bepleiten een maximumbedrag voor energie. Zo ook PvdA en GroenLinks, die samen met een plan zijn gekomen voor een prijsplafond tot een bepaald gebruik. Het maximumtarief zou dan gelijk worden gesteld aan dat van januari 2022. Jetten noemt deze variant "heel constructief", omdat het voorkomt dat een prijsplafond tot hoger verbruik leidt.
Hij kijkt ook naar andere versies van een prijsplafond, dat "nuttig zou kunnen zijn om meer stabiliteit en zekerheid te bieden". Maar, voegt Jetten eraan toe: "Mijn analyse op dit moment is nog niet dat dit dit kwartaal of het komend kwartaal is in te voeren."
Gesprekken energieleveranciers
Tijdens een gesprek met de Tweede Kamer gaf energieleverancier Vattenfall woensdag aan in november of december een prijsplafond in te voeren. Eneco spreekt van januari. Maar Jetten zegt "wel wat verbaasd" te zijn over die termijnen, omdat uit gesprekken die zijn ministerie met energiebedrijven voert, blijkt dat er langer nodig is. Na het rondetafelgesprek tussen de Kamer en de energiebedrijven sprak Jetten met koepelorganisatie Energie Nederland, die aangeeft dat het invoeren van een prijsplafondsysteem per 1 januari "wel heel ambitieus" is. Vooral voor de vele kleinere energieleveranciers zou het moeilijk zijn.
Zo'n prijsplafond past volgens Jetten "in de mix" van maatregelen die het kabinet op de lange termijn treft om ervoor te zorgen dat huishoudens hun rekeningen kunnen blijven betalen. Op korte termijn richt de minister zich op het voorkomen van afsluitingen. "En daarbij is het kabinet bereid de energiebedrijven maximaal tegemoet te komen", drukt de bewindsman de Kamer op het hart.
Meer uit Politiek
AMSTERDAM (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz denkt niet dat erkenning van Palestina als staat op dit moment helpt de situatie in het Midden-Oosten te kalmeren. Dat zei zij bij de presentatie van het conceptverkiezingsprogramma van haar partij in Amsterdam. Volgens Yeşilgöz is "de-escalatie" nodig, ook om een einde te maken aan de hongersnood in de door Israël afgegrendelde Gazastrook.
1 dag geledenRIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
3 dagen geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
4 dagen geleden