Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte

Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte

DEN HAAG (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen komen bij voorkeur in Borssele te staan, maar energieminister Rob Jetten houdt de optie van de Maasvlakte nog open. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakt op zijn vroegst eind 2024 een definitieve keuze voor de locatie, nadat de gevolgen voor de omgeving in kaart zijn gebracht. Het is de planning dat de nieuwe kerncentrales rond 2035 in gebruik worden genomen.

Vrijdag heeft de ministerraad definitief groen licht gegeven voor de plannen voor de nieuwe kerncentrales waarvan de hoofdlijnen vorige week al zijn gelekt naar de media. Jetten wil haast maken en is daarom al begonnen met oriënterend onderzoek. Zo heeft hij gesprekken gevoerd met de provincies Zeeland, Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en verschillende bedrijven.

De bewindsman zal een milieueffectrapportage uit laten voeren voor hij definitief een locatie kiest. In dit rapport worden de gevolgen voor de omgeving van Borssele en de Maasvlakte op een rij gezet. Burgers, lokale overheden en andere belanghebbenden - waaronder in buurland België - krijgen hierbij ook de kans om hun mening te geven.

Voldoende ruimte

Borssele heeft de voorkeur van het kabinet omdat hier voldoende ruimte is om twee centrales te bouwen op één locatie, wat efficiënter is. Ook staat hier al een kerncentrale, waardoor er bijvoorbeeld al een opslag is voor kernafval. Het kabinet is bovendien van plan om de bestaande centrale langer open te houden. Verder is hier al de nodige expertise aanwezig en zijn de nieuwe centrales goed te combineren met de windparken op zee, waarvan de energie hier aan land komt, aldus Jetten.

De twee reactoren zullen bij oplevering in 2035 samen goed zijn voor 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie. Door nog niet precies vast te leggen hoeveel elektriciteit moet worden geproduceerd, houdt de minister zoveel mogelijk opties open voor kerncentralebedrijven waaruit hij kan kiezen.

5 miljard euro

Het kabinet heeft een "indicatief budget" van 5 miljard euro gereserveerd voor de kerncentrales. In het verleden zijn budgetten voor kerncentrales regelmatig overschreden en duurde de bouw vaak langer dan vooraf ingeschat. Dat is ook de reden waarom bedrijven eisen dat overheden een groot deel van de risico's op zich nemen. Jetten is dit ook van plan, maar denkt nog uit hoe de financiering precies zal worden geregeld. Hij hoopt de kans op uitstel of budgetoverschrijding zo klein mogelijk te maken middels een gedegen voorbereiding.

Een van de veelvoorkomende risico's is dat de politiek van mening verandert over kernenergie en bijvoorbeeld de eisen aanscherpt. Jetten wil daarom op zoek naar brede steun in de Kamer voor de nieuwe centrales "zodat het langer dan één kabinetsperiode kan overleven", zei hij na de ministerraad.

Modern type kerncentrale

Projecten worden ook vaak fors duurder als een nieuwe techniek voor het eerst wordt toegepast. Het kabinet kiest een modern type kerncentrale waarmee al ervaringen zijn in het buitenland en verwacht daarom geen grote verrassingen.

Het kabinet is nog steeds positief over het idee van kleine kerncentrales, maar maakt hier geen haast mee. Deze zijn vermoedelijk goedkoper en sneller te bouwen. Maar het kabinet wil niet een van de eersten zijn om deze nieuwe technologie uit te testen. De optie blijft wel open voor de verre toekomst en zal daarom worden onderzocht.

Meer uit Binnenland

Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

1 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe is zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden.

1 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

2 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

3 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

5 uur geleden
Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

6 uur geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

10 uur geleden