Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte

Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte

DEN HAAG (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen komen bij voorkeur in Borssele te staan, maar energieminister Rob Jetten houdt de optie van de Maasvlakte nog open. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakt op zijn vroegst eind 2024 een definitieve keuze voor de locatie, nadat de gevolgen voor de omgeving in kaart zijn gebracht. Het is de planning dat de nieuwe kerncentrales rond 2035 in gebruik worden genomen.

Vrijdag heeft de ministerraad definitief groen licht gegeven voor de plannen voor de nieuwe kerncentrales waarvan de hoofdlijnen vorige week al zijn gelekt naar de media. Jetten wil haast maken en is daarom al begonnen met oriënterend onderzoek. Zo heeft hij gesprekken gevoerd met de provincies Zeeland, Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en verschillende bedrijven.

De bewindsman zal een milieueffectrapportage uit laten voeren voor hij definitief een locatie kiest. In dit rapport worden de gevolgen voor de omgeving van Borssele en de Maasvlakte op een rij gezet. Burgers, lokale overheden en andere belanghebbenden - waaronder in buurland België - krijgen hierbij ook de kans om hun mening te geven.

Voldoende ruimte

Borssele heeft de voorkeur van het kabinet omdat hier voldoende ruimte is om twee centrales te bouwen op één locatie, wat efficiënter is. Ook staat hier al een kerncentrale, waardoor er bijvoorbeeld al een opslag is voor kernafval. Het kabinet is bovendien van plan om de bestaande centrale langer open te houden. Verder is hier al de nodige expertise aanwezig en zijn de nieuwe centrales goed te combineren met de windparken op zee, waarvan de energie hier aan land komt, aldus Jetten.

De twee reactoren zullen bij oplevering in 2035 samen goed zijn voor 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie. Door nog niet precies vast te leggen hoeveel elektriciteit moet worden geproduceerd, houdt de minister zoveel mogelijk opties open voor kerncentralebedrijven waaruit hij kan kiezen.

5 miljard euro

Het kabinet heeft een "indicatief budget" van 5 miljard euro gereserveerd voor de kerncentrales. In het verleden zijn budgetten voor kerncentrales regelmatig overschreden en duurde de bouw vaak langer dan vooraf ingeschat. Dat is ook de reden waarom bedrijven eisen dat overheden een groot deel van de risico's op zich nemen. Jetten is dit ook van plan, maar denkt nog uit hoe de financiering precies zal worden geregeld. Hij hoopt de kans op uitstel of budgetoverschrijding zo klein mogelijk te maken middels een gedegen voorbereiding.

Een van de veelvoorkomende risico's is dat de politiek van mening verandert over kernenergie en bijvoorbeeld de eisen aanscherpt. Jetten wil daarom op zoek naar brede steun in de Kamer voor de nieuwe centrales "zodat het langer dan één kabinetsperiode kan overleven", zei hij na de ministerraad.

Modern type kerncentrale

Projecten worden ook vaak fors duurder als een nieuwe techniek voor het eerst wordt toegepast. Het kabinet kiest een modern type kerncentrale waarmee al ervaringen zijn in het buitenland en verwacht daarom geen grote verrassingen.

Het kabinet is nog steeds positief over het idee van kleine kerncentrales, maar maakt hier geen haast mee. Deze zijn vermoedelijk goedkoper en sneller te bouwen. Maar het kabinet wil niet een van de eersten zijn om deze nieuwe technologie uit te testen. De optie blijft wel open voor de verre toekomst en zal daarom worden onderzocht.

Meer uit Binnenland

Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

2 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

2 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

2 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

3 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

4 uur geleden
Veiligheidsberaad neemt afscheid van voorzitter Hubert Bruls

ARNHEM (ANP) - De burgemeesters van het Veiligheidsberaad nemen maandagavond tijdens een vergadering in Utrecht afscheid van hun voorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen. Bruls (CDA) heeft de maximale termijn als voorzitter van het beraad volgemaakt en moet daarom aftreden. Hij wordt opgevolgd door Wouter Kolff (VVD), burgemeester van Dordrecht.

6 uur geleden
Zo'n 150 tips binnen na uitloven beloning cold case vermiste Jaïr

AMSTERDAM (ANP) - De Peter R. de Vries Foundation heeft in totaal zo'n 150 tips ontvangen over de in 1995 verdwenen 7-jarige Jaïr Soares na het uitloven van een beloning voor de gouden tip in augustus vorig jaar. Tot en met afgelopen zaterdag konden tipgevers aanspraak maken op de 250.000 euro.

6 uur geleden