Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte

Jetten: nieuwe kerncentrales liefst in Borssele, anders Maasvlakte

DEN HAAG (ANP) - De twee nieuwe kerncentrales die het kabinet wil bouwen komen bij voorkeur in Borssele te staan, maar energieminister Rob Jetten houdt de optie van de Maasvlakte nog open. Dat schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakt op zijn vroegst eind 2024 een definitieve keuze voor de locatie, nadat de gevolgen voor de omgeving in kaart zijn gebracht. Het is de planning dat de nieuwe kerncentrales rond 2035 in gebruik worden genomen.

Vrijdag heeft de ministerraad definitief groen licht gegeven voor de plannen voor de nieuwe kerncentrales waarvan de hoofdlijnen vorige week al zijn gelekt naar de media. Jetten wil haast maken en is daarom al begonnen met oriënterend onderzoek. Zo heeft hij gesprekken gevoerd met de provincies Zeeland, Zuid-Holland, de betrokken gemeenten en verschillende bedrijven.

De bewindsman zal een milieueffectrapportage uit laten voeren voor hij definitief een locatie kiest. In dit rapport worden de gevolgen voor de omgeving van Borssele en de Maasvlakte op een rij gezet. Burgers, lokale overheden en andere belanghebbenden - waaronder in buurland België - krijgen hierbij ook de kans om hun mening te geven.

Voldoende ruimte

Borssele heeft de voorkeur van het kabinet omdat hier voldoende ruimte is om twee centrales te bouwen op één locatie, wat efficiënter is. Ook staat hier al een kerncentrale, waardoor er bijvoorbeeld al een opslag is voor kernafval. Het kabinet is bovendien van plan om de bestaande centrale langer open te houden. Verder is hier al de nodige expertise aanwezig en zijn de nieuwe centrales goed te combineren met de windparken op zee, waarvan de energie hier aan land komt, aldus Jetten.

De twee reactoren zullen bij oplevering in 2035 samen goed zijn voor 9 tot 13 procent van de elektriciteitsproductie. Door nog niet precies vast te leggen hoeveel elektriciteit moet worden geproduceerd, houdt de minister zoveel mogelijk opties open voor kerncentralebedrijven waaruit hij kan kiezen.

5 miljard euro

Het kabinet heeft een "indicatief budget" van 5 miljard euro gereserveerd voor de kerncentrales. In het verleden zijn budgetten voor kerncentrales regelmatig overschreden en duurde de bouw vaak langer dan vooraf ingeschat. Dat is ook de reden waarom bedrijven eisen dat overheden een groot deel van de risico's op zich nemen. Jetten is dit ook van plan, maar denkt nog uit hoe de financiering precies zal worden geregeld. Hij hoopt de kans op uitstel of budgetoverschrijding zo klein mogelijk te maken middels een gedegen voorbereiding.

Een van de veelvoorkomende risico's is dat de politiek van mening verandert over kernenergie en bijvoorbeeld de eisen aanscherpt. Jetten wil daarom op zoek naar brede steun in de Kamer voor de nieuwe centrales "zodat het langer dan één kabinetsperiode kan overleven", zei hij na de ministerraad.

Modern type kerncentrale

Projecten worden ook vaak fors duurder als een nieuwe techniek voor het eerst wordt toegepast. Het kabinet kiest een modern type kerncentrale waarmee al ervaringen zijn in het buitenland en verwacht daarom geen grote verrassingen.

Het kabinet is nog steeds positief over het idee van kleine kerncentrales, maar maakt hier geen haast mee. Deze zijn vermoedelijk goedkoper en sneller te bouwen. Maar het kabinet wil niet een van de eersten zijn om deze nieuwe technologie uit te testen. De optie blijft wel open voor de verre toekomst en zal daarom worden onderzocht.

Meer uit Binnenland

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief, die namens 329 burgemeesters is. "Laten we ons blijven verzetten tegen elke vorm van discriminatie en racisme", staat in het schrijven.

33 minuten geleden
Dieuwertje Blok legt werk neer en moet neusamputatie ondergaan

HILVERSUM (ANP) - Dieuwertje Blok legt haar werkzaamheden neer en verdwijnt voorlopig uit de openbaarheid, omdat haar neus geamputeerd moet worden. Ze heeft neuskanker. Dat zegt de 66-jarige Blok, vooral geliefd en bekend door het presenteren van Het Sinterklaasjournaal, in de Volkskrant. Een eerdere poging om kankercellen in haar neus te bestrijden was niet succesvol.

1 uur geleden
Actievoerders vragen natuur rond terrein VDL Nedcar te sparen

MAASTRICHT (ANP) - De actiegroep Red het Sterrebos roept het Limburgse provinciebestuur op de kap van bomen rond het terrein van autofabrikant VDL Nedcar tegen te houden. Actievoerders boden vrijdagochtend voor de deur van het gouvernement in Maastricht een petitie aan, die gedeputeerde Stephan Satijn namens het Limburgse college in ontvangst nam.

1 uur geleden
LTO vertrouwt op werking blauwtongvaccin voor hoogseizoen

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouworganisatie LTO haalt opgelucht adem nu het Spaanse vaccin tegen het blauwtongvirus is goedgekeurd door de landbouwminister. "De tijd begon te dringen", zegt Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij de LTO in een verklaring. Met deze ontwikkeling heeft ze "goede hoop" dat schapen en runderen voor het hoogtepunt van het knuttenseizoen beschermd zijn.

2 uur geleden
Plofkraak op pinautomaat in Franeker

FRANEKER (ANP) - In het Friese Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag rond 03.40 uur een plofkraak gepleegd. Doelwit was een pinautomaat aan de Voorstraat, meldt een woordvoerder van de politie. Er is niemand gewond geraakt. Of er iets is buitgemaakt, is onbekend.

6 uur geleden
Drukte op wegen verwacht door begin meivakantie

DEN HAAG (ANP) - In heel het land gaat vrijdagmiddag de meivakantie van start voor scholen. De ANWB verwacht door het vakantieverkeer een extra drukke avondspits. Ook Schiphol en andere luchthavens maken zich met tienduizenden verwachte reizigers per dag op voor topdrukte.

7 uur geleden
Rutte overlegt met Erdogan over benoeming tot NAVO-baas

ISTANBUL (ANP) - Mark Rutte hoopt vrijdag van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te horen dat die geen bezwaren meer heeft tegen zijn benoeming tot secretaris-generaal van de NAVO. Turkije is nu nog een van de vier landen die nog dwars ligt bij Ruttes benoeming tot baas van het militaire bondgenootschap.

8 uur geleden