Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jetten: fossiele voordelen niet ineens stoppen, wel snel afbouwen

Jetten: fossiele voordelen niet ineens stoppen, wel snel afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil wel snel af van de fossiele subsidies waartegen klimaatactivisten zich dit weekeinde willen uitspreken met een grote demonstratie op de A12 in Den Haag. Maar, zegt klimaatminister Rob Jetten, "van de ene op de andere dag ermee stoppen", zoals klimaatactivisten en partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren willen, "is niet altijd verstandig".

Naar de demonstratie op de A12 gaat veel aandacht uit, omdat een zestal klimaatactivisten preventief is opgepakt wegens verdenking van opruiing. Ze riepen mensen op de snelweg te blokkeren uit protest tegen de fossiele voordelen. Klimaatactivisten vinden dat het kabinet veel meer moet doen om de uitstoot van CO2 te verminderen en zo de opwarming van de aarde te beperken.

Volgens economen en activisten geeft Nederland jaarlijks zeker 17,3 miljard euro uit aan 'fossiele subsidies', zoals belastingvoordelen die productie met behulp van fossiele brandstoffen (zoals aardgas en aardolie) stimuleren. Het kabinet zelf heeft het altijd over ongeveer 4,5 miljard euro. Nader onderzoek moet uitwijzen wat precies onder deze subsidies valt, en hoeveel de schatkist hierdoor jaarlijks misloopt. Groene partijen vinden dat het kabinet de regelingen sneller moet afschaffen. GroenLinks probeert dit volgende week via een wetswijziging te regelen.

Duurzame en circulaire samenleving

"Natuurlijk" wil het kabinet af van de fossiele subsidies, zegt Jetten. "Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzame en circulaire samenleving. Daarin is geen plek voor fossiele brandstoffen." Maar het per direct afschaffen is geen goed idee, vindt hij. "Het is hier zoeken naar de goede balans", aldus de bewindsman. "Verduurzaming enorm versnellen en aanjagen, en aan de andere kant ook leveringszekerheid en werkgelegenheid in het oog houden." Hij zegt ook dat het kabinet dit jaar al een "hele grote beweging" heeft gemaakt.

Vanaf 1 januari krijgt de industrie bijvoorbeeld minder vrijstelling voor de uitstoot van CO2, waar bedrijven voor moeten betalen. Ook is de vliegtaks flink verhoogd.

Meer uit Politiek

Omtzigt wil media minder te woord staan in vervolg informatie

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt (NSC) wil journalisten minder te woord staan in de volgende fase van de informatie, zegt hij tijdens een onlinevragensessie voor leden. Hij oppert dat de onderhandelende partijen met elkaar afspreken om de media minder te woord te staan voor en na de formatiegesprekken. "Maar wanneer er wat gecommuniceerd wordt, er ook echt iets gecommuniceerd wordt."

8 uur geleden
PvdD had 115.000 euro aan juridische kosten in kwestie Ouwehand

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren heeft afgerond 115.000 euro aan juridische kosten gemaakt door de interne ruzie over het leiderschap van Esther Ouwehand. Partijvoorzitter Michiel Knol bevestigt dat na berichtgeving van het AD en zegt te betreuren dat het nodig was.

9 uur geleden
Van der Plas hoopt dat er voor de zomer een kabinet is

NIEUWEGEIN (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas hoopt dat er voor de zomer een nieuw kabinet is. Ze waarschuwde de leden tijdens de algemene ledenvergadering in Nieuwegein ook alvast voor de compromissen die de BoerBurgerBeweging zal moeten sluiten in de formatie.

2 dagen geleden
Advocaat Knoops bereidt zaak tegen Staat voor over PFAS

AMSTERDAM (ANP) - Advocaten Geert-Jan en Carry Knoops bereiden een zaak tegen de Nederlandse overheid voor om de hoge PFAS-waardes in de grond. Komende week vindt eerst nog een gesprek plaats met de overheid. Daarna worden de eisen opgesteld in samenspraak met deskundigen, zei Geert-Jan Knoops na berichtgeving in De Telegraaf.

2 dagen geleden
Greenpeace spant kort geding tegen staat aan om stikstofuitstoot

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace spant een kort geding aan tegen de Nederlandse overheid om snel de stikstofuitstoot te verminderen. Er loopt al maanden een rechtszaak van Greenpeace om het Nederlandse stikstofbeleid, maar als de staat pas na het vonnis in die zaak in actie komt, is dat volgens de milieuorganisatie "te laat".

2 dagen geleden
Haagse wethouder doet aangifte van klap ondernemer rondom debat

DEN HAAG (ANP) - De Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) gaat toch aangifte doen tegen de boze ondernemer die hem donderdagavond geslagen heeft. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door Omroep West.

3 dagen geleden
Nog geen aangifte Haagse wethouder tegen boze ondernemer

DEN HAAG (ANP) - De Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) die donderdagavond werd geslagen door een boze ondernemer heeft nog geen aangifte gegaan bij de politie, laat zijn woordvoerder vrijdag weten. Of hij dat nog gaat doen, is nog onzeker. Mogelijk hangt dit af van een onderzoek dat momenteel gedaan wordt naar het incident door de gemeente, zegt hij.

3 dagen geleden