
Jetten: fossiele voordelen niet ineens stoppen, wel snel afbouwen
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil wel snel af van de fossiele subsidies waartegen klimaatactivisten zich dit weekeinde willen uitspreken met een grote demonstratie op de A12 in Den Haag. Maar, zegt klimaatminister Rob Jetten, "van de ene op de andere dag ermee stoppen", zoals klimaatactivisten en partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren willen, "is niet altijd verstandig".
Naar de demonstratie op de A12 gaat veel aandacht uit, omdat een zestal klimaatactivisten preventief is opgepakt wegens verdenking van opruiing. Ze riepen mensen op de snelweg te blokkeren uit protest tegen de fossiele voordelen. Klimaatactivisten vinden dat het kabinet veel meer moet doen om de uitstoot van CO2 te verminderen en zo de opwarming van de aarde te beperken.
Volgens economen en activisten geeft Nederland jaarlijks zeker 17,3 miljard euro uit aan 'fossiele subsidies', zoals belastingvoordelen die productie met behulp van fossiele brandstoffen (zoals aardgas en aardolie) stimuleren. Het kabinet zelf heeft het altijd over ongeveer 4,5 miljard euro. Nader onderzoek moet uitwijzen wat precies onder deze subsidies valt, en hoeveel de schatkist hierdoor jaarlijks misloopt. Groene partijen vinden dat het kabinet de regelingen sneller moet afschaffen. GroenLinks probeert dit volgende week via een wetswijziging te regelen.
Duurzame en circulaire samenleving
"Natuurlijk" wil het kabinet af van de fossiele subsidies, zegt Jetten. "Uiteindelijk moeten we toe naar een duurzame en circulaire samenleving. Daarin is geen plek voor fossiele brandstoffen." Maar het per direct afschaffen is geen goed idee, vindt hij. "Het is hier zoeken naar de goede balans", aldus de bewindsman. "Verduurzaming enorm versnellen en aanjagen, en aan de andere kant ook leveringszekerheid en werkgelegenheid in het oog houden." Hij zegt ook dat het kabinet dit jaar al een "hele grote beweging" heeft gemaakt.
Vanaf 1 januari krijgt de industrie bijvoorbeeld minder vrijstelling voor de uitstoot van CO2, waar bedrijven voor moeten betalen. Ook is de vliegtaks flink verhoogd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.
6 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na het dramatische verlies van de verkiezingen voor de Provinciale Staten komt regeringspartij CDA dinsdagavond voor crisisoverleg bijeen op een onbekende locatie. Partijleider Wopke Hoekstra wil door en krijgt daarbij steun van de partijvoorzitter.
21 uur geledenDEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra kan aanblijven als leider van het CDA, vindt de landelijke partijvoorzitter Hans Huibers. De christendemocraten verloren vorige week bij de provinciale verkiezingen flink. Daarna werd de vraag gesteld of Hoekstra de juiste man is om het CDA uit het slop te trekken. Hoekstra zelf denkt dat de beroerde verkiezingsuitslag voor zijn partij niet om zijn vertrek vraagt.
1 dag geleden