Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jerry Afriyie: koning moet niet meer in de Gouden Koets rijden

Jerry Afriyie: koning moet niet meer in de Gouden Koets rijden

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander moet de Gouden Koets voortaan laten staan. Het rijtuig is een symbool van ongelijkheid en past niet meer in deze tijd. Dat zegt activist Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet en eerder ook betrokken bij de Black Lives Matter-beweging.

De koning opent donderdag de tentoonstelling rond de gerestaureerde Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Daar is het rijtuig, waarvan vooral een geschilderd zijpaneel omstreden is, de komende acht maanden te zien.

Afriyie hoopt dat de koning tijdens de opening iets gaat zeggen over het toekomstig gebruik van de koets. "Prinses Amalia nam afstand van haar toeslag. We hopen dat de koning ook de wijsheid toont om af te zien van dit symbool van ongelijkheid", zegt hij. "De tijd van onderdanigheid is voorbij. Ik hoop dat Nederland acht maanden lang kan zien dat het gebruik van de Gouden Koets niet meer van deze tijd is. Het is tijd dat we ons ernaar gedragen dat slavernij niet meer door de beugel kan." De controversiële schildering op de koets, getiteld 'Hulde der Koloniën' maar ook wel het 'slavenpaneel' genoemd, toont donkere mensen uit de koloniën die producten en geschenken overhandigen aan een witte jonge vrouw die Nederland verbeeldt.

Binnenplaats

De koets staat tot eind februari in een geklimatiseerde glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In de zalen eromheen wordt aan de hand van schilderijen, filmpjes en ander materiaal veel uitgelegd over de geschiedenis en het gebruik van de koets. Deskundigen van verschillende culturele achtergronden hebben meegewerkt aan de inrichting van de expositie. Afriyie zou graag zien dat de Gouden Koets permanent in deze context wordt tentoongesteld.

De restauratie van het rijtuig, dat is gemaakt van teakhout bedekt met een laagje bladgoud, heeft 1,2 miljoen euro gekost. Tijdens de opknapbeurt gebruikte het koningspaar op Prinsjesdag de Glazen Koets voor de rijtoer van en naar de Ridderzaal.

Meer uit Binnenland

Stille tocht voor door stalker gedode vrouw in Roermond

ROERMOND (ANP) - In Roermond wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden voor de vrouw die afgelopen woensdagavond in haar woning werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. De tocht wordt georganiseerd door de familie van de gedode vrouw.

2 uur geleden
Veiligheidsberaad: beslissingen over asielbeleid dringend nodig

NIJMEGEN (ANP) - De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dergelijke besluiten zijn nodig om te voorkomen dat de opvang van vluchtelingen nog verder vastloopt dan nu al het geval is.

3 uur geleden
Nieuwe omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen

OLDEBROEK/TWELLO (ANP) - Niet overal wordt gehoor gegeven aan de oproep aan boeren om omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen. In het Gelderse Oldebroek heeft de gemeente zulke protestvlaggen verwijderd, maar vervolgens zijn er nieuwe omgekeerde vlaggen opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Een eindje verderop, in Voorst, is een ultimatum van de gemeente genegeerd en zijn juist meer omgekeerde vlaggen opgehangen.

6 uur geleden
Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

6 uur geleden
Staghouwer noemt aanhouden vogelgriep zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Henk Staghouwer noemt het "zorgelijk" dat het vogelgriepvirus nog steeds om zich heen grijpt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer "dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat".

7 uur geleden
Verdachte afvaldumpingen A7 blijft langer in cel

MARUM (ANP) - De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

9 uur geleden
NKBV ziet meer bergongelukken vanwege onervaren wandelaars

WOERDEN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

10 uur geleden