Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jerry Afriyie: koning moet niet meer in de Gouden Koets rijden

Jerry Afriyie: koning moet niet meer in de Gouden Koets rijden

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander moet de Gouden Koets voortaan laten staan. Het rijtuig is een symbool van ongelijkheid en past niet meer in deze tijd. Dat zegt activist Jerry Afriyie, de voorman van Kick Out Zwarte Piet en eerder ook betrokken bij de Black Lives Matter-beweging.

De koning opent donderdag de tentoonstelling rond de gerestaureerde Gouden Koets in het Amsterdam Museum. Daar is het rijtuig, waarvan vooral een geschilderd zijpaneel omstreden is, de komende acht maanden te zien.

Afriyie hoopt dat de koning tijdens de opening iets gaat zeggen over het toekomstig gebruik van de koets. "Prinses Amalia nam afstand van haar toeslag. We hopen dat de koning ook de wijsheid toont om af te zien van dit symbool van ongelijkheid", zegt hij. "De tijd van onderdanigheid is voorbij. Ik hoop dat Nederland acht maanden lang kan zien dat het gebruik van de Gouden Koets niet meer van deze tijd is. Het is tijd dat we ons ernaar gedragen dat slavernij niet meer door de beugel kan." De controversiële schildering op de koets, getiteld 'Hulde der Koloniën' maar ook wel het 'slavenpaneel' genoemd, toont donkere mensen uit de koloniën die producten en geschenken overhandigen aan een witte jonge vrouw die Nederland verbeeldt.

Binnenplaats

De koets staat tot eind februari in een geklimatiseerde glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. In de zalen eromheen wordt aan de hand van schilderijen, filmpjes en ander materiaal veel uitgelegd over de geschiedenis en het gebruik van de koets. Deskundigen van verschillende culturele achtergronden hebben meegewerkt aan de inrichting van de expositie. Afriyie zou graag zien dat de Gouden Koets permanent in deze context wordt tentoongesteld.

De restauratie van het rijtuig, dat is gemaakt van teakhout bedekt met een laagje bladgoud, heeft 1,2 miljoen euro gekost. Tijdens de opknapbeurt gebruikte het koningspaar op Prinsjesdag de Glazen Koets voor de rijtoer van en naar de Ridderzaal.

Meer uit Binnenland

Derde verdachte opgepakt in onderzoek schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 29-jarige man uit Den Haag aangehouden in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen van eind september in Rotterdam, meldt de politie woensdag. Daarbij kwamen toen een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts om het leven. De man is opgepakt voor verboden wapenbezit.

1 uur geleden
Tweede aangehouden man in onderzoek schietpartijen Rotterdam vrij

ROTTERDAM (ANP) - De 21-jarige verdachte in het onderzoek naar de dodelijke schietpartijen in Rotterdam is vrijgelaten, bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving van NU.nl. Zijn DNA was gevonden op het wapen dat door Fouad L. zou zijn gebruikt bij de schietpartijen. L. zou eind september een 39-jarige vrouw, haar 14-jarige dochter en een 43-jarige huisarts hebben gedood. Het OM denkt niet dat 21-jarige man rechtstreeks betrokken was bij de schietpartijen.

2 uur geleden
Maastricht wil zijn mosasaurus terug

MAASTRICHT (ANP) - Maastricht wil zijn mosasaurus terug. Een schedel van het préhistorische dier werd voor het eerst eind 18e eeuw gevonden in de kalksteengroeves in de Sint-Pietersberg en is destijds door Franse troepen na de belegering van Maastricht als oorlogsbuit meegenomen. Sinds 1795 ligt dat fossiel in het natuurhistorisch museum in Parijs. In het kader van het Darwinjaar 2009 was de schedel even in bruikleen aan het Maastrichtse museum gegeven, maar daarnaar weer terug naar Parijs gebracht. De gemeenteraad heeft nu besloten dat geprobeerd moet worden het fossiel blijvend naar Maastricht te halen.

3 uur geleden
Pro-Palestijnse actievoerders houden sit-ins op stations

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations in Nederland wordt donderdagavond weer actiegevoerd voor de situatie in de Gazastrook. Verschillende pro-Palestijnse bewegingen en Israël-kritische organisaties houden dan sit-ins.

4 uur geleden
Signalen van uitbuiting van jongeren bij explosies Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Achter een deel van de explosies die Amsterdam de afgelopen maanden teisterden, zitten vermoedelijk uitgebuite jongeren. De politie heeft signalen die duiden op criminele uitbuiting, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

4 uur geleden
Honderden daklozen in winteropvang, extra opvang sluit vrijdag

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen dagen hebben honderden dakloze en thuisloze mensen overnacht in de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. De extra voorziening voor daklozen in de vier grote steden ging op maandag 27 november open omdat de temperatuur in de periode daarna in de buurt van het vriespunt zou komen. De winterkoudeopvang is nog tot en met vrijdagochtend open, laten woordvoerders van de gemeenten weten.

5 uur geleden
Valkenburg krijgt 2,3 miljoen euro voor watersnoodschade

VALKENBURG (ANP) - Het Rijk geeft de gemeente Valkenburg aan de Geul 2,3 miljoen euro voor de schade als gevolg van de overstromingen in 2021. Het bedrag is toegekend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maakte het gemeentebestuur woensdag bekend. Het geld is bedoeld voor de kosten die de gemeente maakte bij het herstel van onder meer gebouwen, wegen, stoepen, parkeerterreinen, bruggen, riolering en groenvoorzieningen.

5 uur geleden