Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

EVERSDIJK - In de Willem-Annapolder, achter de Westerscheldedijk bij Eversdijk, is de proef met het maken van zetstenen uit bagger gedemonstreerd. De komende maanden experimenteert waterschap Scheldestromen of deze stenen de dijk bij Hansweert kunnen versterken, omdat dit allerlei voordelen kan opleveren. Aan de wieg van deze proef staat waterschapper Jelle-Jan Pieterse, die samen met Hugo Ekkelenkamp op dit idee kwam.

In zijn werk is Pieterse, technisch manager dijkversterkingsprojecten, veel bezig met klimaatverandering en duurzaamheid. “Hugo, met wie ik civiele techniek heb gestudeerd, en ik waren aan het wielrennen op Schouwen-Duiveland toen ik bij het Watersnoodmuseum een lekke band kreeg. We stonden precies bij een dijk met oude steenbekleding”, vertelt Pieterse over de ingeving drie jaar geleden. “Met zijn bedrijf Netics had Hugo al andere toepassingen met bagger ontwikkeld.” Netics bedacht de pers die de stenen uit bagger maakt. Pieterse is onder meer betrokken bij het bepalen van het juiste mengsel van onder meer bagger, cement en grind. “We hebben in het lab proefjes gedaan met stroming en bevriezing om te kijken hoe de stenen hierop reageren.” 

Vanaf eind juli versterken vierhonderd ‘baggerstenen’ honderd vierkante meter dijk bij Hansweert. De komende maanden onderzoeken Pieterse en zijn collega’s onder meer of de stenen bestand zijn tegen zout water, maar ook hoe flora en fauna erop reageren. Bagger uit bijvoorbeeld sloten is op veel plaatsen beschikbaar en kan zo lokaal hergebruikt worden. Dat scheelt transport en dat is goed voor milieu en financiën. Pieterse - op de foto toont hij een proefsteen in het klein - is trots op zijn idee, dat tweede werd bij een landelijke innovatiewedstrijd, maar vooral blij dat het, na drie jaar, eindelijk in de praktijk getest wordt. Om de stenen zo sterk mogelijk te maken, gaat de bagger in een mal de pers in. “Die drukt de baggerspecie aan beide kanten met het gewicht van tien zwaarbeladen vrachtwagens tegen elkaar.” De pers maakt in vijf minuten een blok. “De stenen moeten zo sterk zijn als beton en vijftig jaar meegaan. Dat testen we allemaal.”

Meer uit Reimerswaal

Deelcafé De Buurvrouw in Kapelle gaat weer open

KAPELLE - Alweer 5 jaar geleden zag Deelcafé De Buurvrouw het levenslicht in Kapelle. Sinds 12 september 2018 werd er volop ‘gedronken, gedeeld en gedaan’, en hebben de vrijwilligers van De Buurvrouw al gigantisch veel werk verricht om de missie om ‘een goede buur voor de ander’ te zijn te laten uitkomen.

4 uur geleden
Openhuisweken bij Anne-Lique Mode in Yerseke

YERSEKE - Kom tijdens de openhuisweken van woensdag 27 september tot en met zaterdag 14 oktober de najaars- en wintercollectie ontdekken en passen bij Anne-Lique Mode in Yerseke.

7 uur geleden
Tweederde deelnemers valt af, maar Daan Visser uit Schore finisht wel in Dragon's Back Race

SCHORE - In zes dagen 380 kilometer over de bergen van Wales klauteren. Daan Visser (38) uit Schore speelde dit klaar en heeft zo als eerste Nederlander de finish van de Dragon’s Back Race gehaald. De organisatie noemt het de zwaarste bergrace ter wereld. Tweederde van de atleten valt voor de eindstreep af. “Ik hou van een uitdaging”, lacht de militair.

16 uur geleden
Wemeldings paar De Bourgraaf-Van den Bos viert diamanten huwelijksfeest

WEMELDINGE - Burgemeester Constantijn Jansen op de Haar van de gemeente Kapelle is maandag op bezoek geweest bij echtpaar De Bourgraaf-van den Bos ter ere van hun 60-jarig huwelijksjubileum.

2 dagen geleden
21e Answester Dweilbandfestival is mooi feestje

HANSWEERT - Zondag was het in Hansweert weer tijd voor het Answester Dweilband Festival, dit jaar de 21e editie alweer. Talloze bezoekers uit het dorp en de regio trokken naar Hansweert voor een middag vol muziek, lekker eten en zelfs een loterij.

3 dagen geleden
Geniet zondag van 'dweilen' en food in Hansweert

HANSWEERT - Ieder jaar op de laatste zondag van september vindt in Hansweert het Answester Dweilbandfestival plaats. Voor zondag 24 september staat de 21e editie in de startblokken. 

6 dagen geleden
Verkeer voorlopig verboden op instabiele dam Julianahaven Yerseke

YERSEKE - Omdat de damwand van de Julianahaven in Yerseke niet sterk en stabiel genoeg is, stelt de gemeente Reimerswaal een verkeersverbod in voor de kadewand. ‘Binnenkort wordt er een meetsysteem geplaatst om de stabiliteit van de damwand de komende tijd te meten’, laat de gemeente vrijdag weten. Op basis van de meetresultaten zijn misschien nog meer maatregelen nodig. ‘Dat is op voorhand niet uit te sluiten.’ 

6 dagen geleden