Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

EVERSDIJK - In de Willem-Annapolder, achter de Westerscheldedijk bij Eversdijk, is de proef met het maken van zetstenen uit bagger gedemonstreerd. De komende maanden experimenteert waterschap Scheldestromen of deze stenen de dijk bij Hansweert kunnen versterken, omdat dit allerlei voordelen kan opleveren. Aan de wieg van deze proef staat waterschapper Jelle-Jan Pieterse, die samen met Hugo Ekkelenkamp op dit idee kwam.

In zijn werk is Pieterse, technisch manager dijkversterkingsprojecten, veel bezig met klimaatverandering en duurzaamheid. “Hugo, met wie ik civiele techniek heb gestudeerd, en ik waren aan het wielrennen op Schouwen-Duiveland toen ik bij het Watersnoodmuseum een lekke band kreeg. We stonden precies bij een dijk met oude steenbekleding”, vertelt Pieterse over de ingeving drie jaar geleden. “Met zijn bedrijf Netics had Hugo al andere toepassingen met bagger ontwikkeld.” Netics bedacht de pers die de stenen uit bagger maakt. Pieterse is onder meer betrokken bij het bepalen van het juiste mengsel van onder meer bagger, cement en grind. “We hebben in het lab proefjes gedaan met stroming en bevriezing om te kijken hoe de stenen hierop reageren.” 

Vanaf eind juli versterken vierhonderd ‘baggerstenen’ honderd vierkante meter dijk bij Hansweert. De komende maanden onderzoeken Pieterse en zijn collega’s onder meer of de stenen bestand zijn tegen zout water, maar ook hoe flora en fauna erop reageren. Bagger uit bijvoorbeeld sloten is op veel plaatsen beschikbaar en kan zo lokaal hergebruikt worden. Dat scheelt transport en dat is goed voor milieu en financiën. Pieterse - op de foto toont hij een proefsteen in het klein - is trots op zijn idee, dat tweede werd bij een landelijke innovatiewedstrijd, maar vooral blij dat het, na drie jaar, eindelijk in de praktijk getest wordt. Om de stenen zo sterk mogelijk te maken, gaat de bagger in een mal de pers in. “Die drukt de baggerspecie aan beide kanten met het gewicht van tien zwaarbeladen vrachtwagens tegen elkaar.” De pers maakt in vijf minuten een blok. “De stenen moeten zo sterk zijn als beton en vijftig jaar meegaan. Dat testen we allemaal.”

Meer uit Reimerswaal

Showkorps Jonge Kracht houdt vrijdag marsrepetitie in Kapelle

KAPELLE - Na de succesvolle optredens in Orry la Ville in Frankrijk begin mei is showkorps Jonge Kracht weer begonnen met de wekelijkse repetities in haar clubgebouw aan de Stationsstraat in Kapelle.

1 uur geleden
AMV’ers krijgen muziekdiploma

WEMELDINGE - Op woensdag 29 juni was het feest in Wemeldinge. Zeven leerlingen van Wim Steenbakker, die dit schooljaar Algemene Muzikale Vorming (AMV) hebben gevolgd, kregen hun muziekdiploma’s uitgereikt.

6 uur geleden
Geen treinverkeer door incident op spoor Kapelle, één persoon overleden

KAPELLE - Het treinverkeer lag gistervond voor enige tijd stil in verband met een incident op het spoor ter hoogte van Kapelle.

1 dag geleden
Jaarmarkt in Wemeldinge met oude ambachten en ringrijden

WEMELDINGE - Zaterdag 2 juli wordt in Wemeldinge de jaarmarkt georganiseerd. De hele dag kunnen bezoekers genieten van ringsteken, oude ambachten, muziek en kinderentertainment. 

4 dagen geleden
Annelize en Corlinde van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen weten al het een en ander over zonnepanelen

KRUININGEN - De nieuwe zonnepanelen op het dak van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen zijn een mooie aanleiding om het in de klas over duurzaamheid te hebben. Via het project Zowiezon, waarbij onder meer energiebedrijf Eneco betrokken is, zijn er lespakketten voor de scholen beschikbaar. Ook krijgt de Comrieschool gastlessen aangeboden. 

4 dagen geleden
Jaarrekening Kapelle valt positief uit

KAPELLE - De gemeente Kapelle sluit de jaarrekening 2021 met een positief resultaat van 505.000 euro. ‘Ondanks een aantal financiële tegenvallers, met name binnen het sociaal domein, zijn we blij met dit positieve resultaat’, laat de gemeente in een persbericht weten.

5 dagen geleden
Zonnedak voor Dr. A. Comrieschool in Kruiningen

KRUININGEN - Nog niet veel scholen in Zeeland hebben zonnepanelen op het dak, maar de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen wel. 

6 dagen geleden