Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Je moet geld hebben om het te kunnen uitgeven'

'Je moet geld hebben om het te kunnen uitgeven'

DOMBURG - Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 maart vindt de Week van het Geld plaats. De Veerse wethouder Bert van Halderen vindt dit een belangrijk initiatief. “Kinderen al vroeg meenemen in de wereld van geld helpt problemen later voorkomen.”

Als wethouder ziet Bert van Halderen met eigen ogen dat geldproblemen veel impact hebben. Als iemand de rekeningen niet meer kan betalen, komen er helaas vaak nog meer problemen bij. Wie moeite heeft om zijn huishoudboekje op orde te krijgen, drukt Van Halderen op het hart hulp te vragen. Zo bieden vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie hier gratis ondersteuning bij. Daarnaast heeft Orionis Walcheren budgetcoaches die onder meer inwoners van de gemeente Veere helpen. Zij kijken bijvoorbeeld mee hoe iemand zijn uitgaven kan verminderen. “Soms durven mensen uit schaamte niet aan de bel te trekken”, aldus de wethouder. “Maar iedereen heeft dingen waar hij minder goed in is. Het is helemaal niet erg om daarvoor hulp te vragen.”

Informatiepunt

De wethouder maakt ook in de praktijk mee dat mensen er niet altijd iets aan kunnen doen dat ze in de problemen zijn geraakt. “Bijvoorbeeld door ziekte kunnen je inkomsten verminderen. Maar ik zie dan ook mensen die buitengewoon knap omgaan met hun geld.” Zij proberen dan bijvoorbeeld zoveel mogelijk te besparen op uitgaven.

De drie Walcherse gemeenten - Veere, Vlissingen en Middelburg - werken in de strijd tegen de schuldenproblematiek aan een informatiepunt waar inwoners met (dreigende) geldproblemen kunnen aankloppen. Hier willen de gemeenten samenwerken met partijen, zoals woningcorporaties en banken. Door hun kennis te delen, kunnen ze problemen helpen voorkomen.

Zakgeld

Voor verstandig met geld omgaan, geldt ‘jong geleerd, is oud gedaan’, vindt Van Halderen. “Daarom is het belangrijk dat hiervoor aandacht is op school, maar ook thuis. Kinderen krijgen al vanaf ongeveer zes jaar een beeld bij het begrip geld. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, redactie) adviseert dan ook al vanaf die leeftijd zakgeld te geven. Dat hoeft niet veel te zijn. Het gaat erom dat ze dan iets te besteden hebben. Spaar je dat of geef je het meteen uit?” Die balans vinden is belangrijk voor het hele leven. En daarover leer je door er met elkaar over te praten. Ook dat weet Van Halderen uit eigen ervaring. “Mijn twee kindertjes zijn inmiddels dertig en zij weten het nu wel haha, maar ik heb hen al vroeg geleerd dat je eerst geld moet hebben om het te kunnen uitgeven. Als een kind een telefoon wil, prima, maar dat kost wel geld. Daarvan moet je je bewust zijn. En als je ergens geen geld voor hebt en je leent het van je ouders, dan moet je je realiseren dat je de komende weken geen zakgeld krijgt.”

Meer informatie

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft tips voor ouders om hun kinderen te leren omgaan met geld. Kijk hiervoor op www.nibud.nl. Kijk voor meer informatie over hulp bij de administratie op www.humanitas.nl en www.orionis.nl.

Meer uit Middelburg

Update: Dode en twee gewonden bij ongeluk N57 Serooskerke

SEROOSKERKE - Het ernstige ongeluk op de N57 bij Serooskerke vanmiddag heeft één leven geëist. Het gaat om een 57-jarige vrouw uit Serooskerke Veere. Twee personen zijn gewond geraakt. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt.

10 uur geleden
Ernstig ongeluk met bus N57 Serooskerke

SEROOSKERKE  - Op de N57 bij Serooskerke  is maandag aan het begin van de middag een ernstig verkeersongeval gebeurd. De hulpdiensten zijn ter plaatse.

11 uur geleden
Honderdduizend bomen en een bos van draad in Veere

VEERE - De Grote Kerk Veere toont van 23 juni t/m 15 september een bijzonder kunstwerk: Honderdduizend bomen en een bos van draad, een geborduurd bos gemaakt door kunstenaar Sara Vrugt en meer dan duizend vrijwilligers. Rondom het kunstwerk plaatsen we op zaterdagmiddag 22 juni om 16.00 uur samen met bewoners en bezoekers een heleboel levende planten, midden in de kerk. Na afloop van de tentoonstelling worden deze wilde bloemen en planten in september in de Stadstuin van de Grote Kerk Veere geplaatst en kunnen zowel mensen als insecten er nog vele jaren van genieten.

12 uur geleden
Zorg om grensoverschrijdend gedrag en seksueel grensoverschrijdend gedrag jonge kinderen Vrouwenpolder

DOMBURG - Afgelopen week is aan het licht gekomen dat er verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag door en bij jonge kinderen heeft plaats gevonden. Het gedrag heeft onder meer plaats gevonden rondom de buitenschoolse opvang in Vrouwenpolder. Momenteel wordt alles in werking gezet om aan de betrokken kinderen en ouders, de zorg en hulpverlening te bieden waar behoefte aan is. Ook wordt er gekeken naar helderheid in wat de exacte toedracht is geweest.

15 uur geleden
Er moet meer te kiezen zijn dan een zakje chips of roze koek

MIDDELBURG - Het is moeilijk nee zeggen tegen een zakje chips na het sporten. En als de vitrines van de schoolkantine vol liggen met saucijzenbroodjes en frikandellen, waarom zou je dan je broodtrommel of appel uit je tas halen? Onze omgeving heeft ontzettend veel invloed op de keuzes die we maken. Ruud Mesu, Coördinator Gezondheid & Preventie bij de gemeente Middelburg, gaat in gesprek met scholen, sportclubs, jongerencentra en speeltuinen om samen een gezondere omgeving te creëren.  

1 dag geleden
Groot sportevenement voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking in Middelburg

MIDDELBURG - Zaterdag 22 juni wordt bij Zeelandia Middelburg een groot evenement georganiseerd voor zo'n 80 kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een beperking. Niels Luteijn, trainer van het Zeelandia Middelburg G-team en speler van het eerste elftal, vertelt waarom dit evenement wordt georganiseerd. 'We willen dat al die 80 kinderen en jongeren een onbezorgde en hele leuke dag hebben.' 

1 dag geleden
Vierde editie Nationale DorpenTop 20 juni in Grote Kerk Veere

VEERE - Op 20 juni organiseert RegioBank de vierde editie van de jaarlijkse Nationale DorpenTop. Deze keer vindt de top plaats in de Grote Kerk in Veere. Lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici gaan met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt.

2 dagen geleden