Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Je moet geld hebben om het te kunnen uitgeven'

'Je moet geld hebben om het te kunnen uitgeven'

DOMBURG - Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 maart vindt de Week van het Geld plaats. De Veerse wethouder Bert van Halderen vindt dit een belangrijk initiatief. “Kinderen al vroeg meenemen in de wereld van geld helpt problemen later voorkomen.”

Als wethouder ziet Bert van Halderen met eigen ogen dat geldproblemen veel impact hebben. Als iemand de rekeningen niet meer kan betalen, komen er helaas vaak nog meer problemen bij. Wie moeite heeft om zijn huishoudboekje op orde te krijgen, drukt Van Halderen op het hart hulp te vragen. Zo bieden vrijwilligers van Humanitas Thuisadministratie hier gratis ondersteuning bij. Daarnaast heeft Orionis Walcheren budgetcoaches die onder meer inwoners van de gemeente Veere helpen. Zij kijken bijvoorbeeld mee hoe iemand zijn uitgaven kan verminderen. “Soms durven mensen uit schaamte niet aan de bel te trekken”, aldus de wethouder. “Maar iedereen heeft dingen waar hij minder goed in is. Het is helemaal niet erg om daarvoor hulp te vragen.”

Informatiepunt

De wethouder maakt ook in de praktijk mee dat mensen er niet altijd iets aan kunnen doen dat ze in de problemen zijn geraakt. “Bijvoorbeeld door ziekte kunnen je inkomsten verminderen. Maar ik zie dan ook mensen die buitengewoon knap omgaan met hun geld.” Zij proberen dan bijvoorbeeld zoveel mogelijk te besparen op uitgaven.

De drie Walcherse gemeenten - Veere, Vlissingen en Middelburg - werken in de strijd tegen de schuldenproblematiek aan een informatiepunt waar inwoners met (dreigende) geldproblemen kunnen aankloppen. Hier willen de gemeenten samenwerken met partijen, zoals woningcorporaties en banken. Door hun kennis te delen, kunnen ze problemen helpen voorkomen.

Zakgeld

Voor verstandig met geld omgaan, geldt ‘jong geleerd, is oud gedaan’, vindt Van Halderen. “Daarom is het belangrijk dat hiervoor aandacht is op school, maar ook thuis. Kinderen krijgen al vanaf ongeveer zes jaar een beeld bij het begrip geld. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, redactie) adviseert dan ook al vanaf die leeftijd zakgeld te geven. Dat hoeft niet veel te zijn. Het gaat erom dat ze dan iets te besteden hebben. Spaar je dat of geef je het meteen uit?” Die balans vinden is belangrijk voor het hele leven. En daarover leer je door er met elkaar over te praten. Ook dat weet Van Halderen uit eigen ervaring. “Mijn twee kindertjes zijn inmiddels dertig en zij weten het nu wel haha, maar ik heb hen al vroeg geleerd dat je eerst geld moet hebben om het te kunnen uitgeven. Als een kind een telefoon wil, prima, maar dat kost wel geld. Daarvan moet je je bewust zijn. En als je ergens geen geld voor hebt en je leent het van je ouders, dan moet je je realiseren dat je de komende weken geen zakgeld krijgt.”

Meer informatie

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft tips voor ouders om hun kinderen te leren omgaan met geld. Kijk hiervoor op www.nibud.nl. Kijk voor meer informatie over hulp bij de administratie op www.humanitas.nl en www.orionis.nl.

Meer uit Middelburg

Stichting Ruilwinkel op Walcheren start tekenwedstrijd in zoektocht naar een locatie

MIDDELBURG - Stichting Ruilwinkel op Walcheren is op zoek naar een geschikte locatie in Middelburg om de activiteiten van de organisatie verder uit te bouwen. De stichting is in dat kader een actie gestart in samenwerking met de zelfstandig adviseur van de RegioBank in Middelburg, Corstanje Assurantiën.

1 uur geleden
Bomont wint titel beste leerbedrijf 2023 in de sector handel

MIDDELBURG - Bomont Middelburg is dé winnaar uit een selectie van 169 genomineerde leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector handel, dit maakt SBB 31-3-2023 bekend. Tijdens het Ambassadeursgala van SBB op 15 mei wordt bekend gemaakt welke sectorwinnaar zich de allerbeste van Nederland kan noemen.

5 uur geleden
Omstanders redden fietser uit gracht in Middelburg

MIDDELBURG - Alerte omstanders hebben zaterdagnacht een persoon gered uit het water bij de Langevielebuitenbrug in Middelburg. Het slachtoffer is door het ambulancepersoneel onderzocht.

6 uur geleden
Zicht op meer geld voor het Bibliotheekwerk in de gemeenten Noord-Beveland en Veere

DOMBURG - De Rijksoverheid heeft besloten dat elke gemeente met ingang van 2025 moet zorgen voor een bereikbare en toegankelijke Bibliotheekvoorziening. Noord-Beveland en Veere zijn de enige gemeenten in Nederland waar geen Bibliotheekgebouw is, maar inwoners gebruik kunnen maken van de Bibliobus. Bibliotheken hebben hun maatschappelijke functies succesvol verbreed en hun impact is vergroot. Het gevolg daarvan is dat de dienstverlening die door de Bibliobussen wordt geboden verder aangevuld dient te worden. Naast het lezen en de educatieve functie voor de scholen, gaat ook de maatschappelijke functie van de Bibliotheek meer aandacht krijgen in deze gemeenten.

1 dag geleden
Boekpresentatie 'Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren' in Museum Veere

VEERE - Op donderdag 30 maart 2023 verzamelden genodigden zich in de Schotse Huizen teVeere voor de boekpresentatie van ‘Luchtoorlog boven Zeeland, deel 6a, Walcheren’. De schrijvers presenteerden met trots het eerste deel in de reeks over Walcheren. De burgemeester van gemeente Veere, Frederiek Schouwenaar, opende de bijeenkomst. 

1 dag geleden
Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

2 dagen geleden
Museum Arnemuiden weer open voor publiek

ARNEMUIDEN - Vanaf zaterdag 1 april is het Museum Arnemuiden weer open voor bezoekers. Het museum is op woensdagmiddag en zaterdagmiddag open van 13.00 tot 17.00 uur. Ga op ontdekkingstocht in het verleden van Arnemuiden en leer meer over de visserij, bewonder de streekdracht compleet met -sieraden en breng een bezoekje aan ’t Uusje van Eine.

2 dagen geleden