Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Je krijgt inzicht in hoe lokale politiek in elkaar zit’

‘Je krijgt inzicht in hoe lokale politiek in elkaar zit’

HEINKENSZAND – Zo’n vijfentwintig deelnemers hebben de cursus ‘Politiek actief in de gemeente Borsele’ afgerond. Die werd, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen volgend voorjaar, gratis aangeboden aan iedereen die zich wil verdiepen in de politiek op gemeentelijk niveau. Vanwege de positieve reacties krijgt de cursus mogelijk een vervolg.

Onder de deelnemers waren Jan Baaijens en Merijn Nuijten. Het was wennen dat bijna de hele cursus online gegeven werd, vertellen ze. “Het leuke was dat de groep deelnemers divers was; van scholieren en huisvrouwen tot mensen die al in de politiek zitten”, vertelt Jan. “Tijdens de laatste bijeenkomst zagen we elkaar voor het eerst in het echt. Dat is toch veel leuker dan online, want dan heb je veel meer interactie met elkaar”. 

Jan is de cursus vooral gaan volgen, omdat hij benieuwd was hoe beslissingen tot stand komen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in politiek, maar had er nooit de tijd voor. Nu ben ik deels met pensioen. Ik heb niet de ambitie om de politiek in te gaan, maar weet nu beter hoe het bij de gemeente werkt. Het leukste vond ik de speeddates met de gemeenteraadsleden. We bespraken praktijkgevallen en hierdoor ben ik erachter gekomen welke factoren allemaal mee kunnen spelen bij het maken van een besluit. Ik blijf de lokale ontwikkelingen zeker volgen”.

Ook Merijn is niet van plan de politiek in te gaan, ondanks dat ze veel van de cursus heeft opgestoken. “Ik vind het super dat ik nu meer kennis heb van hoe de gemeentelijke politiek werkt. Ik snap nu beter hoe verschillende onderdelen met elkaar samenhangen en hoe andere partijen daarop invloed hebben. Het politieke speelveld vind ik heel interessant. Ooit was ik betrokken bij de oprichting van de Jongerenraad Borsele waarvan ik in 2002 de eerste voorzitter was. Ik heb altijd de wens gehad mijn leefomgeving beter te maken, maar ik heb geen tijd om hele avonden te vergaderen. Ik zet mij liever in op het initiëren van leuke projecten die bijdragen aan de leefbaarheid van Nieuwdorp. Zo is het gelukt om daar samen met andere ouders een sport- en speelplek te realiseren”.

De griffier van de gemeente Borsele laat weten dat, omdat de ervaringen van de deelnemers en raadsleden zeer positief zijn, er gekeken wordt of de cursus nog eens gegeven kan worden.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Beveland

Nisse viert zaterdag Kossemisse

NISSE - Het Dorpsplein van Nisse is zaterdag weer het sfeervolle decor voor het kerstfeest Kossemisse. 

1 uur geleden
'Iedereen in dorp gaat voor behoud basisschool De Regenboog'

HOEDEKENSKERKE - 'Help ons onze school open te houden.' Met die hartenkreet overhandigden leerlingen van basisschool De Regenboog in Hoedekenskerke vorige week een brief met handtekeningen van alle leerlingen aan burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Ouders boden een petitie aan met 384 handtekeningen voor het open houden van de school. De burgemeester beloofde de ouders en kinderen in gesprek te gaan over de toekomst van de enige school in het dorp.

5 uur geleden
Winterconcert Messiah door Boi Akih in Grote Kerk Goes

GOES - Boi Akih brengt een vernieuwende swingende en actuele uitvoering van de Messiah op donderdag 21 december om 20.00 uur in de Grote Kerk in Goes.

1 dag geleden
Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: 'Gaat u ook de politiek in?'

Politiek heb ik altijd interessant gevonden. Zo hebben we twee weken geleden weer Tweede Kamer verkiezingen gehad. Ik volg alle opkomstcijfers en peilingen op zo'n dag dan op de voet. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er alleen al in de gemeente Borsele zoveel mensen zijn die helpen op de stembureaus. Maar niet alleen landelijke politiek vind ik interessant, ook de lokale politiek blijft me boeien. Anders was ik natuurlijk ook geen burgemeester geworden.

1 dag geleden
Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

2 dagen geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

2 dagen geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

2 dagen geleden