Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Je gaat meer waarderen wat je allemaal hebt thuis’

‘Je gaat meer waarderen wat je allemaal hebt thuis’

KRABBENDIJKE – Twaalf leerlingen van het Calvijn College aan de Appelstraat in Krabbendijke gaan in de voorjaarsvakantie hulp verlenen in vluchtelingenkampen op Sicilië. Zij doen dit samen met Daniel Lusenie die zich als evangelist inzet voor de stichting Voice of Hope. 

Voice of Hope biedt gestrande vluchtelingen materiële steun, verspreidt onder meer bijbels en verzorgt bijbelseminars. Het project van deze stichting op Sicilië is dit schooljaar het collectedoel van het Calvijn College in de Appelstraat. In totaal heeft de school bijna 17.000 euro weten op te halen voor de stichting. Marcus Riemens, één van de vier docenten die meegaan, stelt dat dit hoge bedrag aangeeft hoe erg het project leeft onder de leerlingen. “Ze hebben in nog geen drie maanden tijd meer geld weten op te halen dan de hele school in één jaar met het collecteren. Dat zegt wel wat over het enthousiasme, denk ik.”

Acties

Carolien Bakker en Naomi Kemeling zijn twee van de twaalf leerlingen die meegaan. Ze hebben de afgelopen maanden allerlei acties opgezet. “We hebben een knutselmorgen voor basisschoolkinderen georganiseerd, snoep en broodjes verkocht en er was een frikandellenactie op school. Ook hebben we sponsors geworven door bedrijven aan te schrijven en door familie en kennissen te vragen om een bijdrage.”

Medemens

Niet iedereen kwam in aanmerking om de reis te maken. “We hebben alle mentoren een brief geschreven met daarin een oproep aan enthousiaste leerlingen die niet alleen op reis willen, maar ook bereid zijn te leren, te helpen en mee te leven met anderen”, vertelt Adri Weststrate. Hij bezoekt voor de derde keer de vluchtelingenkampen op het eiland. Carolien en Naomi willen graag hun voorjaarsvakantie 'opofferen' om op Sicilië de handen uit de mouwen te steken. “Het is belangrijk om mensen te helpen, want ik vind dat je iets moet betekenen voor je medemens”, zegt Naomi. “En we willen daar graag iets over ons geloof vertellen.” 

Volgens Weststrate is het doel van het project verre naasten dichtbij te brengen, respect te bevorderen voor andere culturen en leerlingen doen beseffen dat welvaart en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. “Als je weer thuis bent, ga je denk ik pas echt waarderen wat je allemaal hebt”, stelt Naomi.

Olievlek

Als het aan Weststrate ligt, worden dergelijke reizen in de toekomst voortgezet. “Het fysiek in aanraking brengen met de moeilijke kant van deze wereld is voor leerlingen heel waardevol. Ze moeten leren dat de wereld groter is dan Zeeland. Door kampen op Sicilië te bezoeken willen we dat de kinderen ook door een andere bril naar de vluchtelingen hier gaan kijken. We willen de leerlingen als ambassadeurs inzetten en hopen een soort olievlek te creëren. Door een doel dat ver weg is dichtbij te brengen, proberen we een steeds grotere groep een steeds breder besef te laten krijgen. We willen iets ontsteken; heb je naasten lief. Een belangrijke boodschap is ook dat blank en zwart één zijn. Het is goed dat de vluchtelingen op Sicilië zien dat ze ook hulp krijgen van blanke mensen. We willen vanuit onze ideeën delen met anderen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

1 uur geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

21 uur geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

23 uur geleden
Reimerswaal geeft 200 inwoners een regenton

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal geeft 200 gratis regentonnen weg aan inwoners met een eigen tuin.

1 dag geleden
Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

5 dagen geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

5 dagen geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

5 dagen geleden