Jarige Ruilwinkel is vanaf het begin een succes

Gepubliceerd op 10 september 2019 - 07:32 Samen met De Bode
GOES - De Ruilwinkel in Goes bestaat 12,5 jaar. Na het grote feest bij het 10-jarig bestaan vieren de medewerkers en vrijwilligers het koperen jubileum wat kleiner. “Maar we laten het niet ongemerkt voorbij gaan”, zegt Nel Bouterse van SMWO.
Jarige Ruilwinkel is vanaf het begin een succes

Nel Bouterse is als coördinator het gezicht van de Ruilwinkel in de Couwervestraat, maar is er niet sinds het begin in de Kuyperlaan bij. Vrijwilliger Abi Berrevoets wel. “De winkel was een maand open toen ik begon. Er was nog bijna niks. Alle spullen die we hadden lagen verspreid op de grond. Wij zijn dat toen in kasten en rekken gaan zetten.” Hij is nooit meer weggegaan. Berrevoets is er vier dagen per week. “Ik vind het leuk, omdat je ontzettend veel verschillende mensen ziet.”

Schimmel

Hij is een manusje van alles. Hij doet de administratie, schrijft klanten in, zet spullen in de rekken en kijkt wat er wel en niet geschikt is. “Je maakt soms rare dingen mee. We hebben hier eens een man gehad die een koffiezetapparaat wilde inleveren voor punten. Het filter zat er nog in, met schimmel er op. Hij vond het vreemd dat we het niet wilden hebben, maar als het niet schoon en heel is, heeft niemand er wat aan.”

Voldoende

Goede materialen komen er voldoende binnen. “Soms moeten we zelfs een stop zetten op bepaalde zaken, omdat we ze niet kwijt kunnen”, zegt Bouterse, die er inmiddels ruim elf jaar werkt. “Meteen vanaf het begin was het een succes. Ik ben ingevlogen om de zaken te coördineren. Al vrij snel schreven we onze duizendste klant in. Nu hebben we er meer dan 11.000.”

In de jaren daarna maakte ze van alles mee. Zo werd de ruimte in de Kuyperlaan ingeruild voor de Couwervestraat, waar het pand in 2011 door een brand werd verwoest, kreeg de winkel in 2009 een Appeltje van Oranje, een prijs van het Oranjefonds, en koning Willem-Alexander kwam in 2010 op bezoek. “Het is veranderd in de loop der jaren. Het is meer een bedrijf geworden. We moeten bijna in ploegendienst werken, omdat het altijd druk is.”

Ontmoeting

Hoewel er in de loop der jaren taken zijn bijgekomen is aan de formule nooit geknutseld. Nog steeds kun je in de Ruilwinkel spullen inleveren of diensten verrichten voor punten. Met die punten kun je weer spullen ‘kopen’. “Als je niks hebt, kun je altijd wat doen.” De Ruilwinkel is ook een ontmoetingsplaats. Iedereen is elke dag welkom voor een bakje koffie of thee. “De warmte die je hier voelt is geweldig. Het is mooi om mensen die het kunnen gebruiken te zien genieten.”

Scherm

Burgemeester Margo Mulder komt maandag langs in de Ruilwinkel. Ze onthult een scherm dat de winkel heeft gehad van Stichting Boone. Iedereen is welkom op het feestje dat om 13.00 uur begint. “Ik vind het leuk als zoveel mogelijk mensen komen. Dat is waar wij voor staan. Iedereen is welkom."

Reacties (0)

Om te reageren moet je eerst even inloggen.