Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse regeringspartij wil streep door Chinees staatsbezoek

Japanse regeringspartij wil streep door Chinees staatsbezoek

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse regeringspartij wil een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Japan afzeggen als gevolg van de omstreden nationale veiligheidswet voor Hongkong, die China deze week aannam. De Liberaal-Democratische Partij van premier Shinzo Abe heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

Als het voorstel komende week een meerderheid krijgt, kan het op zijn snelst dinsdag aan premier Abe worden voorgelegd, zei de LDP-parlementariër die de buitenlandcommissie van de fractie voorzit.

"De LDP volgt de situatie in Hongkong met grote bezorgdheid", zei de parlementariër. "Het feit dat er op de eerste dag dat de wet van kracht was vierhonderd mensen zijn gearresteerd is iets dat wij als mede-Aziaten, -democraten en -voorvechters van vrijheid niet kunnen negeren." De politie in Hongkong arresteerde woensdag minstens 370 demonstranten, van wie er tien werden opgepakt voor het overtreden van de nieuwe veiligheidswet.

Milde termen

De Japanse regering heeft zich tot nu toe in relatief milde termen uitgelaten over China, de belangrijkste handelspartner van Japan. Toen China de veiligheidswet dinsdag goedkeurde, deed de Japanse minister van Buitenlandse Zaken in een verklaring een beroep op China om de rechten van Japanners en Japanse bedrijven in Hongkong te respecteren.

China was daar niet over te spreken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat China bezwaar heeft gemaakt tegen de Japanse kritiek. Die noemde hij "betekenisloos". "We hebben daar geen tijd voor en zijn er niet in geïnteresseerd", aldus de woordvoerder.

Meer uit Buitenland

Nog eens 14 lichamen geborgen na vergaan migrantenboot bij Italië

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen nadat een boot met migranten woensdag was vergaan voor de kust van het zuidelijke Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34.

3 uur geleden
Trump: green card voor buitenlander die VS-universiteit afrondt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt dat studenten die afstuderen aan een Amerikaanse universiteit een green card moeten krijgen, wat volgens het huidige immigratiebeleid niet het geval is. De Republikeinse presidentskandidaat zei dit in de jongste aflevering van de podcast All-In.

3 uur geleden
Barcelona gaat verhuur appartementen aan toeristen verbieden

BARCELONA (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Barcelona gaat de verhuur van appartementen aan vakantiegangers vanaf eind 2028 verbieden om zo het nijpende woningtekort in de Spaanse stad tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Jaume Collboni vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er nu ongeveer 10.000 appartementen geregistreerd als verhuurbaar aan toeristen.

5 uur geleden
VN-chef Guterres: Libanon mag niet het volgende Gaza worden

NEW YORK (ANP/RTR) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres maakt zich grote zorgen over de oplopende spanningen tussen Israël en de Libanese Hezbollah. Hij zegt dat VN-vredeshandhavers er alles aan doen om te voorkomen dat daar net zo'n oorlog uitbreekt als in de Gazastrook.

7 uur geleden
Biden boekt overwinning bij uitspraak Hooggerechtshof wapenbezit

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering van Joe Biden heeft bij het Hooggerechtshof een overwinning geboekt. Het hoogste hof laat een wet in stand die mensen met een veroordeling voor huiselijk geweld verbiedt om wapens te bezitten.

8 uur geleden
Veel doden na aanvallen Israël op ziekenhuis en vluchtelingenkamp

GAZA-STAD (ANP) - Israëlische troepen beschieten mensen in het Al Mawasi-gebied ten noordwesten van Rafah in de Gazastrook. Daarbij zijn tot nu toe zeker achttien Palestijnen omgekomen, meldt de Palestijnse Rode Halve Maan. Ook zouden 35 mensen gewond zijn.

8 uur geleden
WHO: intense hitte in Gaza kan gezondheidscrisis verergeren

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De "intense hitte" in de Gazastrook kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen voor nog grotere gezondheidsproblemen voor de Palestijnse bevolking. Richard Peeperkorn van de WHO waarschuwt dat de hoge temperaturen van de laatste dagen bijvoorbeeld kunnen leiden tot ziekte-uitbraken.

9 uur geleden