Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse regeringspartij wil streep door Chinees staatsbezoek

Japanse regeringspartij wil streep door Chinees staatsbezoek

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse regeringspartij wil een staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Japan afzeggen als gevolg van de omstreden nationale veiligheidswet voor Hongkong, die China deze week aannam. De Liberaal-Democratische Partij van premier Shinzo Abe heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend.

Als het voorstel komende week een meerderheid krijgt, kan het op zijn snelst dinsdag aan premier Abe worden voorgelegd, zei de LDP-parlementariër die de buitenlandcommissie van de fractie voorzit.

"De LDP volgt de situatie in Hongkong met grote bezorgdheid", zei de parlementariër. "Het feit dat er op de eerste dag dat de wet van kracht was vierhonderd mensen zijn gearresteerd is iets dat wij als mede-Aziaten, -democraten en -voorvechters van vrijheid niet kunnen negeren." De politie in Hongkong arresteerde woensdag minstens 370 demonstranten, van wie er tien werden opgepakt voor het overtreden van de nieuwe veiligheidswet.

Milde termen

De Japanse regering heeft zich tot nu toe in relatief milde termen uitgelaten over China, de belangrijkste handelspartner van Japan. Toen China de veiligheidswet dinsdag goedkeurde, deed de Japanse minister van Buitenlandse Zaken in een verklaring een beroep op China om de rechten van Japanners en Japanse bedrijven in Hongkong te respecteren.

China was daar niet over te spreken. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat China bezwaar heeft gemaakt tegen de Japanse kritiek. Die noemde hij "betekenisloos". "We hebben daar geen tijd voor en zijn er niet in geïnteresseerd", aldus de woordvoerder.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

19 minuten geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

2 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

3 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

4 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

7 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

10 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

15 uur geleden