Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse regering houdt meerderheid in parlement

Japanse regering houdt meerderheid in parlement

TOKIO (ANP/RTR) - De regeringscoalitie van premier Fumio Kishida heeft zondag bij de parlementsverkiezingen in Japan haar meerderheid in het lagerhuis weten te behouden. Volgens de eerste resultaten kan de coalitie rekenen op zeker 259 van de 465 zetels, meldt staatsomroep NHK.

De liberale LDP van premier Fumio domineert al decennialang de Japanse politiek. De partij heeft op dit moment nog in haar eentje een meerderheid in het parlement, met 276 zetels. Of ze die weet te behouden is nog onduidelijk. In een exitpoll van NHK komt de LDP uit op 212 tot 253 zetels.

De 64-jarige Kishida is sinds begin oktober leider van de LDP en premier. Zijn voorganger Yoshihide Suga trad af wegens onder meer kritiek op zijn coronabeleid. Een van de eerste dingen die Kishida deed, was verkiezingen uitschrijven.

De grootste oppositiepartij, de democratische CDP, heeft waarschijnlijk haar positie kunnen handhaven en kan rekenen op 99 tot 141 zetels. Een andere oppositiepartij, Nippon Ishin, verdriedubbelt mogelijk haar huidige zetelaantal van 11, aldus de poll van NHK.

Naar schatting heeft zo'n 56 procent van de kiesgerechtigden zondag een stem uitgebracht.

Meer uit Buitenland

Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

53 minuten geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

1 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

1 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

2 uur geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

3 uur geleden
Europese leiders geschokt door aanval op Trump

DEN HAAG (ANP) - Europese leiders reageren vol afschuw op de aanval waarbij de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump gewond raakte aan zijn oor. "Ik ben van streek door de schokkende gebeurtenissen tijdens de bijeenkomst van president Trump en we sturen hem en zijn familie onze beste wensen", zegt de premier van het Verenigd Koninkrijk Keir Starmer op X.

3 uur geleden
Donald Trump Jr.: vader is vol goede moed

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump Jr. laat weten dat hij met zijn vader heeft gesproken nadat de oud-president was geraakt door een kogel tijdens een campagnebijeenkomst. Volgens Trump Jr. is zijn vader "vol goede moed".

5 uur geleden