Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse premier wil meer kernenergie door stijgende energiekosten

Japanse premier wil meer kernenergie door stijgende energiekosten

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Premier Fumio Kishida vindt dat Japan moet overwegen om meer kernenergie te gaan gebruiken. Het land, dat voor zijn olie- en gasbehoefte volledig afhankelijk is van de invoer uit het buitenland, worstelt met de stijgende brandstofprijzen.

Daarnaast zorgt een forse waardedaling van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar ervoor dat de brandstof uit het buitenland, die veelal in dollars wordt afgerekend, nog duurder is voor de Japanners. "We moeten nadenken over kernenergie gezien de stijgende elektriciteits- en gasprijzen", zei Kishida in een interview op de Japanse televisie. De premier benadrukte daarbij "geen concessies" te doen op het gebied van veiligheid.

Kernenergie is een gevoelig onderwerp in Japan sinds de kernramp in Fukushima in 2011, die werd veroorzaakt door een tsunami. Sinds de ramp zijn er zeer strenge regels ingevoerd voor de herstart van kerncentrales. De regelgeving moet volgens Kishida echter efficiënter worden gemaakt om het proces van het herstarten van de Japanse reactoren die inactief zijn, te versnellen.

Versnelde herstart

Japanse beleidsmakers hebben eerder ook al opgeroepen tot een versnelde herstart van de nucleaire installaties. De publieke steun voor het gebruik van kernenergie is, mede door de sterk gestegen elektriciteitsprijzen, ook toegenomen.

Desondanks hebben de langdurige inspectieprocessen voor herstart van de kerncentrales, in combinatie met frequente rechtszaken die zijn aangespannen door tegenstanders van kernenergie, de inspanningen belemmerd om de inactieve reactoren weer online te krijgen. Van de 33 operationele reactoren die onder toezicht staan van de Japanse Nucleaire Regelgevende Autoriteit, zijn er slechts 10 opnieuw opgestart volgens de regels die sinds Fukushima zijn opgelegd.

Meer uit Financieel

Staking interieurbouwers en meubelmakers definitief van de baan

UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.

1 uur geleden
Tesla zakt op Wall Street na oplaaien ruzie tussen Musk en Trump

NEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.

1 uur geleden
Verfconcern AkzoNobel houdt 'altijd wat' productie in Nederland

MUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.

2 uur geleden
EY: Nederland verder uit beeld bij buitenlandse investeerders

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."

2 uur geleden
FNV breidt stakingen bij distributiecentra Albert Heijn uit

ZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.

2 uur geleden
Supermarkten roepen politiek op wat te doen aan dure boodschappen

LEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.

2 uur geleden
AFM wil extra bescherming consument om opkomst achteraf betalen

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.

3 uur geleden