Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

TOKIO (ANP) - De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege de afkoelende economie. Intel kondigde daarbij aan de kosten met miljarden dollars te willen verlagen. Daarbij gaan ook banen verloren.

De Japanse chiptester Advantest verloor 1,6 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron daalde een fractie. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Japan en Nederland waarschijnlijk gehoor zullen geven aan de oproep van de Verenigde Staten om de export van geavanceerde chipmachines naar China verder te beperken. Washington wil daarmee voorkomen dat China met de allernieuwste technologie steeds slimmere wapens kan maken.

Ondanks de koersverliezen in de chipsector boekte de Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, een kleine winst van 0,1 procent. Toyota won 0,3 procent. Koji Sato, de huidige president van automerk Lexus, neemt het roer over bij de Japanse autofabrikant van Akio Toyoda, de kleinzoon van de oprichter van Toyota. Toyoda, die sinds 2009 de baas was van de autobouwer, zal de rol van voorzitter op zich nemen.

Nissan

Nissan steeg ruim 1 procent. Volgens mediaberichten zullen de Japanse automaker en zijn Franse partner Renault op 6 februari de details van hun herziene samenwerking bekendmaken. Winkelconcern Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, won dik 1 procent en de grote Japanse techinvesteerder SoftBank daalde 0,2 procent. Robotmaker Fanuc, die na de slotbel met cijfers kwam, steeg 0,7 procent.

In Zuid-Korea en Australië trokken beleggers zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2022. De hoop dat de VS dit jaar een recessie weten te vermijden laaide daardoor op. De Kospi in Seoul steeg 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus na de sterke opmars een dag eerder. In Shanghai en Shenzhen waren de beurzen de hele week dicht vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Meer uit Financieel

Finse bouwer voor Lightyear schrapt bijna duizend banen

UUSIKAUPUNKI (ANP) - Het Finse bedrijf Valmet Automotive, dat de zonneauto's voor het Helmondse Lightyear zou bouwen, schrapt 940 banen. Dat is volgens de onderneming nodig omdat er te weinig bestellingen binnenkomen. In januari, toen de eerste reorganisatieplannen werden aangekondigd, ging de autobouwer nog uit van 630 banen. Sindsdien viel de geplande productie van de zonneauto Lightyear One weg door een faillissement.

42 minuten geleden
Aegon lijdt 3 miljoen verlies bij redding Credit Suisse

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar Aegon lijdt waarschijnlijk 3 miljoen euro verlies bij de redding van Credit Suisse. Dat komt omdat achtergestelde obligaties van de noodlijdende Zwitserse bank, waarin het Nederlandse concern had geïnvesteerd, bij de reddingsactie in één klap waardeloos zijn gemaakt.

59 minuten geleden
Overheid VS verlengt biedingstermijn voor omgevallen SVB

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid verlengt de periode voor biedingen op de juridische opvolger van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB), die Silicon Valley Bridge Bank wordt genoemd. Volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is er veel interesse van meerdere partijen in een overname of een aankoop van banktegoeden en bezittingen bij de Californische bank. Er is meer tijd nodig om alle opties te bekijken om zo de beste uitkomst te krijgen, aldus de FDIC.

1 uur geleden
Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al 18.000 banen verdwenen bij het bedrijf. Topman Andy Jassy maakte de reorganisatie bekend in een e-mail aan het personeel die Amazon ook op de website plaatste. De nieuwe ontslagronde treft onder meer clouddienst AWS, de advertentietak en streamingdienst Twitch.

1 uur geleden
Leveranciers gewaarschuwd om invloed op prijs in winkel

DEN HAAG (ANP) - Meerdere leveranciers hebben een waarschuwing gekregen van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat ze probeerden invloed uit te oefenen op de prijzen die winkels vroegen voor hun producten. Dat mag niet, winkeliers moeten zelf kunnen bepalen hoeveel ze aan consumenten vragen.

1 uur geleden
Zwitserse pensioenfondsen denken aan rechtsgang om Credit Suisse

GENÈVE (ANP) - Een stichting die Zwitserse pensioenfondsen vertegenwoordigt denkt na over juridische stappen vanwege de overname van Credit Suisse door UBS. De Ethos Foundation, waarvan de leden flinke belangen hebben in beide Zwitserse banken, vindt dat de aandeelhouders wat te zeggen hadden moeten hebben over de overname. Ook denken zij dat er betere strategische opties waren voor Credit Suisse.

2 uur geleden
Regionale bank First Republic zakt op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - First Republic Bank ging maandag opnieuw onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De bank uit Californië zakte ruim 18 procent nadat kredietbeoordelaar S&P Global voor de tweede keer in een week tijd de kredietrating van de bank had verlaagd. De wankele regionale bank kreeg vorige week nog 30 miljard dollar op haar rekeningen gestort door elf grote Amerikaanse banken om voldoende geld beschikbaar te hebben om aan alle geldverzoeken van klanten te voldoen. Volgens S&P zijn de problemen van de bank daarmee echter nog niet opgelost.

2 uur geleden