Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japanse beurs sluit met verlies, techbedrijven omlaag

Japanse beurs sluit met verlies, techbedrijven omlaag

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Japan is woensdag met verlies gesloten. Beleggers namen wat winst na de recente rally die de beurs tot het hoogste niveau in ruim dertig jaar stuwde. Vooral de bedrijven in de technologie- en chipsector werden van de hand gedaan in navolging van de koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten. Verder werd uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag naar buiten worden gebracht.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,6 procent in de min op 30.292,19 punten. Eerder deze week keerde de Japanse hoofdindex voor het eerst sinds augustus 1990 terug boven de 30.000 punten. De chip- en techbedrijven TDK, Yaskawa Electric en Tokyo Electron behoorden tot de sterkste dalers met minnen tot ruim 3 procent. Bridgestone zakte 3,8 procent. De Japanse bandenfabrikant leed voor het eerst in 69 jaar een jaarverlies door de coronacrisis. De luchtvaartsector en de spoorwegbedrijven stonden daarentegen in de plus dankzij de start van het vaccinatieprogramma in Japan.

Beter dan verwachte macro-economische cijfers boden eveneens wat steun aan de aandelenhandel. De Japanse export steeg in januari met 6,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de uitvoer naar China, de grootste handelspartner van Japan, nam flink toe. Daarnaast lieten de Japanse machine-orders in december een onverwachte stijging zien van 5,2 procent. Economen hadden gerekend op een daling van ruim 6 procent.

In Hongkong zette de Hang Seng-index de opmars voort na de lange vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar en noteerde tussentijds 0,9 procent in de plus. De Hongkongse beurs koerst daarmee af op de zevende winstbeurt op rij. De financiƫle markten in Shanghai gaan donderdag weer open na de vakantieweek in China. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,5 procent lager. De Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto steeg 3,6 procent dankzij sterke resultaten.

Meer uit Financieel

Jongeren kopen massaal caravans en campers

UTRECHT (ANP) - Het caravan- en camperbezit onder jongeren is de afgelopen jaren fors gestegen. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 steeg het bezit onder Nederlanders tot en met 25 jaar met liefst 53 procent, in de categorie 26 tot en met 35 jaar gaat het om een toename van 35,5 procent. Het totale aantal van dit soort kampeermiddelen in Nederland groeide in deze periode met 7 procent, meldt de Kampeer en Caravan Industrie (KCI).

2 uur geleden
Producenten krijgen ook korting op niet volledig duurzaam plastic

LEIDSCHENDAM (ANP) - Producenten en importeurs, die verpakte producten op de markt brengen, krijgen vanaf volgend jaar ook korting op het bedrag dat ze betalen voor het inzamelen en recyclen van plastic als de verpakkingen niet helemaal duurzaam zijn. Nu krijgen bedrijven alleen korting als verpakkingen volledig milieuvriendelijk zijn. Veel producenten en importeurs vinden het echter te moeilijk om aan alle eisen te voldoen. Daarom krijgen zij vanaf januari al een beetje korting als plastic verpakkingen iets duurzamer zijn.

4 uur geleden
Beleggers kijken naar banenrapport, oliebesluit en gasmarkt

AMSTERDAM (ANP/RTR) - In de eerste handelsweek van de nieuwe beursmaand oktober zal de aandacht van beleggers vooral uitgaan naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Ook komen de landen van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland weer bij elkaar voor een besluit over de olieprijzen. En het is interessant om de gasprijzen in de gaten te houden. Deze week is de eerste week na het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.

12 uur geleden
Vakbond FNV kondigt werkonderbrekingen aan in houthandel

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV roept medewerkers in de houthandel op om komende tijd soms voor bepaalde tijd hun werk neer te leggen. Daarmee wil de bond zijn eisen voor een nieuwe cao kracht bijzetten. De eerste werkonderbrekingen staan maandag gepland bij een reeks vestigingen van Jongeneel en PontMeyer in Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.

14 uur geleden
Chinese lotenverkoop fors omhoog te midden van haperende economie

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De verkoop van loten voor loterijen is fors omhoog gegaan in China, te midden van de toegenomen zorgen over de Chinese economie en de flink opgelopen jeugdwerkloosheid. Volgens de laatste cijfers van de overheid van het Aziatische land ligt de lotenverkoop dit jaar vooralsnog meer dan 50 procent hoger dan vorig jaar.

15 uur geleden
Koers Bitcoin kent eerste kwartaalverlies van dit jaar

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin kende van juli tot en met september zijn eerste kwartaalverlies van dit jaar. 's Werelds meest bekende cryptomunt, die momenteel wordt verhandeld rond de 27.000 dollar, zakte ongeveer 11 procent in waarde. Volgens kenners heeft dat onder meer te maken met de toegenomen onzekerheid over de economie en het vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk nog langere tijd op een hoog niveau zal blijven. Ook is er de laatste tijd veel onrust rond de grote cryptobeurs Binance.

16 uur geleden
Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

18 uur geleden