Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan zoekt diplomatiek contact met Libanon om Ghosn

Japan zoekt diplomatiek contact met Libanon om Ghosn

TOKIO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Japanse autoriteiten zullen op korte termijn via diplomatieke kanalen contact zoeken met Libanon over Carlos Ghosn. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De gevallen automagnaat wist het Aziatische land, waar hij werd vervolgd voor fraude, te ontvluchten. Ghosn ontkent de beschuldigingen en zegt ontsnapt te zijn omdat hij zich in Japan niet fatsoenlijk kan verdedigen.

Met Libanon heeft Japan geen uitleveringsverdrag. Ghosn werd in Brazilië geboren uit Libanese ouders, maar heeft de dubbele Frans-Libanese nationaliteit. Daardoor had hij een aantal paspoorten. Zijn advocaten in Japan benadrukken dat hij die heeft ingeleverd als onderdeel van zijn huisarrest, maar naar verluidt is Ghosn met een tweede Frans paspoort dat hij had achtergehouden de grens overgekomen. Dat extra paspoort mocht hij volgens nieuwszender NHK overigens in bezit houden, maar wel in een gesloten koffer, waarvan de sleutel moest worden bewaard door de advocaten.

Volgens een anonieme overheidsfunctionaris zoekt de Japanse overheid nog naar antwoorden op verschillende vragen, zoals hoe Ghosn precies is ontsnapt en waar hij zich momenteel precies bevindt. Libanon heeft al laten weten dat Ghosn op legale wijze het land binnen is gekomen. Een topfunctionaris die niet bij naam genoemd wilde worden, gaf aan dat Ghosn "heeft gespot" met het Japanse rechtssysteem. Inmiddels wordt het huis van Ghosn in Tokio doorzocht.

Meer uit Financieel

QatarEnergy en ExxonMobil delen Egyptische gasvondst

DOHA (ANP/RTR) - QatarEnergy, een van 's werelds grootste exporteurs van vloeibaar gemaakt aardgas (lng), is mede-eigenaar geworden van twee grote gasvelden voor de kust van Egypte. Het Qatarese staatsbedrijf krijgt een belang van 40 procent in de velden, die samen een oppervlakte van 11.400 vierkante kilometer beslaan. Het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil, dat de gasvelden gaat exploiteren, behoudt een belang van 60 procent, werd zondag bekend.

33 minuten geleden
Onderzoek: tekort geschoolde arbeiders kost Duitsland 49 miljard

BERLIJN (ANP/AFP) - Het Duitse bedrijfsleven loopt dit jaar ongeveer 49 miljard euro mis door een gebrek aan goed geschoolde arbeidskrachten. Volgens onderzoekers van het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) zou de toevoeging van 573.000 gekwalificeerde werknemers de productiepotentie met ongeveer 1,1 procentpunt verhogen.

1 uur geleden
Christie's stelt horlogeveiling uit om 'beveiligingsprobleem'

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Veilinghuis Christie's heeft een veiling van zeldzame horloges in Genève, die voor maandag gepland stond, uitgesteld vanwege een "technisch beveiligingsprobleem". Hierdoor haalde het veilinghuis vrijdag de website offline. De horlogeveiling is naar dinsdag verplaatst, maakte Christie's bekend.

2 uur geleden
Ook toezichthouder FAA onder vuur om veiligheidsproblemen Boeing

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) staat opnieuw in het middelpunt van kritiek vanwege veiligheidsproblemen bij luchtvaartfabrikant Boeing. Recentelijk kwamen tal van veiligheidsproblemen aan het licht bij Boeing. Volgens critici laat de FAA steken vallen in zijn toezicht op het concern.

3 uur geleden
Zuid-Korea trekt miljarden uit voor versterking chipindustrie

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Zuid-Korea trekt omgerekend 6,8 miljard euro uit om de cruciale chipindustrie van het land te versterken, zegt minister van Financiën Choi Sang-mok. Het land moet wereldleider op het gebied van computerchips voor kunstmatige intelligentie (AI) worden, gaf de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol eerder aan.

6 uur geleden
Opnieuw onrustig tijdens demonstratie bij Duitse Teslafabriek

GRÜNHEIDE (AFP/ANP) - Bij de Teslafabriek in Grünheide, iets ten oosten van Berlijn, is het opnieuw tot aanvaringen gekomen tussen demonstranten en de politie. Ook de voorbije dagen was het er onrustig.

20 uur geleden
FT: importheffingen VS voor elektrische auto's China flink omhoog

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering is van plan de importheffingen voor elektrische auto's afkomstig uit China flink te verhogen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. Nu ligt die heffing nog op 25 procent, maar volgens de bronnen gaat dat tarief omhoog naar 100 procent.

1 dag geleden