Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan overweegt aanschaf aanvalsraketten

Japan overweegt aanschaf aanvalsraketten

TOKIO (ANP/RTR) - Japan overweegt het raketafweersysteem Aegis Ashore te verruilen voor een systeem dat aanvalsmogelijkheden heeft, zeggen de Japanse premier Shinzo Abe en de minister van Defensie Taro Kono. De minister kondigde deze maand tot verrassing van velen aan dat Japan de inzet van Aegis Ashore radarstations opschort. De verdediging tegen raketten is een prioriteit voor Japan gezien de permanente dreiging van Noord-Korea.

Door de beslissing van Kono om het Aegis-systeem in te ruilen laait in Japan opnieuw een discussie op over de manier waarop het land zich moet weren tegen de dreiging van Noord-Koreaanse raketten. De Nationale Veiligheidsraad kiest mogelijk in oktober een vervanging.

Het Aegis-systeem geeft geen opties om Noord-Koreaanse raketbasissen preventief aan te vallen. Ook is de Japanse regering bezorgd over de kosten van het Aegis-systeem.

Militair beleid

Voordat Japan het in 2018 aanschafte, hadden parlementariërs van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP) al besloten dat de aanschaf van aanvalsraketten niet indruist tegen de grondwettelijke doctrine van zelfverdediging. Die is leidend in het Japanse defensiebeleid sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Als Japan aanvalsraketten aanschaft, zou dat desondanks een grote verschuiving zijn in het militaire beleid van de eilandstaat. De Verenigde Staten, Japans belangrijkste bondgenoot, zouden daar net als Japans buurlanden de nodige reserveringen bij hebben.

Meer uit Buitenland

Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

2 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

7 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

9 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

11 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

12 uur geleden
Paus Franciscus weer beter en aan het werk

VATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Franciscus is zaterdag na een dag met koorts weer aan het werk gegaan. Zondag gaat hij weer voor in de mis voor Pinksteren, de feestdag waarop de kerk herdenkt dat de Heilige Geest neerdaalde over de apostelen, de vertrouwelingen en volgelingen van Jezus. Maandag heeft de paus een afspraak met de Italiaanse president Sergio Mattarella.

13 uur geleden
Honderden Duitsers moeten snel Rusland uit

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Honderden Duitsers die in Rusland werken in bijvoorbeeld culturele instellingen, diplomatieke vestigingen of het onderwijs moeten vanaf begin juni het land uit. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Rusland heeft volgens het rapport in april een maximum gesteld op het aantal Duitsers dat in het land mag werken.

13 uur geleden