Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan begint deze week met lozen afvalwater Fukushima

Japan begint deze week met lozen afvalwater Fukushima

TOKIO (ANP/AFP) - Japan begint donderdag met het lozen van afvalwater van de kerncentrale in Fukushima in de Stille Oceaan. Dat kondigde premier Fumio Kishida aan, ondanks verzet van vissers en protest van China.

Japan houdt vol dat de lozing van 1,3 miljoen ton water, zo'n vijfhonderd olympische zwembaden, verantwoord is. Het atoomagentschap IAEA is het daarmee eens. Volgens de VN-organisatie is het water inmiddels bijna helemaal vrij van radioactieve straling en voldoet het aan de veiligheidsnormen van het IAEA.

Toch is er veel protest. In juli werd IAEA-topman Rafael Grossi op het vliegveld van Seoul opgewacht door tientallen woedende betogers. Ook in buurlanden is kritiek op het plan. Vooral China, de grootste importeur van Japanse zeevruchten, maakt duidelijk tegen te zijn. Een regeringswoordvoerder beschuldigt Japan er dinsdag van "zomaar nucleair verontreinigd water in de oceaan te dumpen".

Importverbod

Beijing komt daarom met een importverbod voor voedsel uit Japan, wat de zorgen van Japanse vissers over de lozingen alleen maar heeft vergroot. Hongkong gaat over op extra importcontroles vanwege zorgen over de veiligheid van het afvalwater.

Het water is gebruikt voor het koelen van de kerncentrale in Fukushima. Die werd in 2011 getroffen door een aardbeving en tsunami, wat leidde tot een van 's werelds ernstigste nucleaire incidenten ooit. Maximaal 500.000 liter per dag zal in zee worden gestort. Volgens Japan is het lozen noodzakelijk omdat de opslagtanks vol zijn.

Zuid-Korea

In buurland Zuid-Korea lijken de zorgen vooral bij de burgers te liggen en zijn protesten aangekondigd. De regering wil de banden met Japan goed houden. Seoul heeft geen problemen met de "wetenschappelijke of technische aspecten" van het Japanse plan, maar laat ook weten de lozing niet per se te steunen.

Volgens milieuorganisatie Greenpeace zit er nog veel radioactief materiaal in het water, dat op deze manier gedurende tientallen jaren over zee wordt verspreid. Nucleair expert Tony Hooker van de Universiteit van Adelaide in Australië doet dat af als bangmakerij. Het water is gefilterd en de hoeveelheden tritium zouden ver beneden het toegestane niveau zijn. De gevolgen voor de omgeving zijn volgens het IAEA "verwaarloosbaar".

Meer uit Buitenland

FT: Spanje onderzoekt cyberveiligheid van kleine energiecentrales

MADRID (ANP) - De Spaanse overheid eist informatie op van kleine elektriciteitsproducenten over hun cyberbeveiliging voor het nog lopende onderzoek naar de grote stroomstoring van vorige maand, meldt de Financial Times dinsdag. Onderzoekers die de stroomuitval onderzoeken, willen vaststellen of zij een zwakke schakel vormden die door kwaadwillenden is uitgebuit om het elektriciteitsnet van het land plat te leggen.

1 uur geleden
Hulporganisatie: bijna kwart van baby's in Gaza acuut ondervoed

GAZA-STAD (ANP) - Bijna een kwart van de baby's in de Gazastrook is acuut ondervoed, maakt hulporganisatie Dokters van de Wereld op uit eigen onderzoek. Dat geldt volgens de organisatie ook voor ongeveer evenveel vrouwen die borstvoeding geven. Daarmee zou de toestand in Gaza, dat het Israëlische leger heeft afgegrendeld voor veel van de benodigde voedseltransporten, vergelijkbaar zijn met hongergebieden als Jemen en Noordoost-Nigeria.

2 uur geleden
Honderdduizenden pelgrims bidden voor paus Leo in Portugal

LISSABON (ANP) - Honderdduizenden gelovigen kwamen maandagavond bijeen in het heiligdom van Fátima in Portugal om te bidden voor de nieuwbenoemde paus Leo XIV en om te bidden voor wereldvrede. Er zouden ongeveer 270.000 pelgrims naar het heiligdom zijn gekomen, onder andere uit Portugal, Spanje, Polen, de VS, Paraguay, Mauritius en Taiwan, aldus kerkelijke functionarissen.

4 uur geleden
83 miljoen mensen wereldwijd ontheemd: opnieuw recordaantal

GENÈVE (ANP) - Conflicten en natuurrampen hebben in 2024 geleid tot een recordaantal ontheemden. Wereldwijd steeg het aantal ontheemden dat in eigen land op de vlucht moest slaan naar 83,4 miljoen mensen. Een stijging van 10 procent ten opzichte van 2023 en meer dan een verdubbeling ten opzichte van zes jaar geleden. Dit staat in het jaarlijkse rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC).

4 uur geleden
Antiterreurpolitie VK onderzoekt brand bij huis Starmer

LONDEN (ANP) - De ingang van het huis van de Britse premier Keir Starmer is maandagochtend beschadigd door een brand. De antiterreurpolitie leidt uit voorzorg het onderzoek naar de brand en onderzoekt of er een verband is met twee andere recente branden, meldt de Londense Metropolitan Police. Niemand raakte gewond.

5 uur geleden
Zelensky wil Trump bij vredesgesprekken in Istanbul

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky ziet Donald Trump graag bij eventuele vredesgesprekken met Rusland in Istanbul. De Amerikaanse president zei eerder dat hij "erover nadacht" om naar Turkije te gaan.

12 uur geleden
Modi waarschuwt Pakistan: we zullen krachtig reageren op terreur

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - De Indiase premier Narendra Modi heeft maandag in een tv-toespraak gezworen om "krachtig" te reageren op elke toekomstige "terroristische aanval" in het conflict met Pakistan. Ook waarschuwde hij dat India geen "nucleaire chantage" tolereert van het buurland.

13 uur geleden