Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jantine en Arne terug uit vluchtelingenkampen op Sicilië

Jantine en Arne terug uit vluchtelingenkampen op Sicilië

KRABBENDIJKE – Jantine de Looff (16) en Arne Dieleman (14) hebben in de voorjaarsvakantie mensen geholpen in de vluchtelingenkampen op Sicilië. De reis heeft veel indruk op hen gemaakt, vertellen ze nu ze weer thuis zijn.

Twaalf leerlingen van het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat, hebben vluchtelingen op Sicilië geholpen samen met Daniel Lusenie van stichting Voice of Hope. Deze organisatie biedt vluchtelingen onder meer materiële steun. Haar project op Sicilië is dit schooljaar het collectedoel van het Calvijn College, locatie Krabbendijke Appelstraat.

Spelletjes

De reis heeft op Jantine en Arne veel indruk gemaakt, vertellen ze nu ze weer veilig thuis zijn. “We zijn elke dag naar een kamp geweest. We hebben tussendoor ontspannende dingen gedaan, want het was heel indrukwekkend allemaal. Er was veel contact met vluchtelingen. De meesten komen uit Afrika, maar er zijn ook wel mensen uit Bangladesh. We hebben spelletjes gespeeld, zoals memory en voetbal, want de mensen zitten daar hele dagen zonder iets te kunnen doen. Met wie dat wilde, hebben we gepraat over hoe ze zich voelen en wat ze hebben meegemaakt.”

Slavenarbeid

Het verhaal van de 22-jarige vluchteling James heeft in het bijzonder impact gehad op de leerlingen. “Hij is inmiddels al zo'n drie jaar in het kamp op Sicilië. We ontmoetten hem, omdat hij meeliep met Daniel. Hij spreekt acht talen en helpt als tolk. Toen hij vertelde wat hij heeft meegemaakt, moesten we allemaal huilen."

James woonde in Sierra Leone en is gevlucht voor het ebolavirus, vertellen Arne en Jantine. "Hij is toen naar het buitenland gegaan, maar werd overal steeds weggestuurd. Na rondgezworven te hebben is hij in de gevangenis beland waar hij pas uitkwam nadat hij zichzelf, na een maand slavenarbeid, kon vrijkopen. Toen is hij naar Libië gegaan en heeft twee dagen in een bootje rondgedobberd op zee. Hij zag hoe een vrouw, die in het water was gevallen, haar baby probeerde te redden. Ze probeerde de baby boven haar hoofd te houden. Maar uiteindelijk zijn ze allebei verdronken.”

Sportief

Docent Adri Weststrate, die de vluchtelingenkampen al een paar keer eerder bezocht, vertelt dat James binnenkort naar Zeeland komt. “Hij zal bij ons logeren en we zijn aan het kijken of hij hier ook wat werk kan doen. Hij mag vijf jaar in Europa verblijven. We moeten niet alleen kijken naar hoe we hem kunnen helpen, maar ook wat hij voor ons kan betekenen. Het was een straatjongen die altijd aan het voetballen was, dus hij is heel sportief. Daarnaast kan hij zijn levenservaring delen.”

Perspectief

Jantine merkt dat mensen soms negatief denken over vluchtelingen. “We hebben meegekregen van Voice of Hope dat je ook de vluchtelingen in je eigen land moet helpen. Dat willen we zeker gaan doen.” Arne vult aan: “Ik wil op school uitdragen dat mensen er voor elkaar moeten zijn.”
Adri Weststrate hoopt dat de reis van de leerlingen een extra impuls geeft aan het kijken naar vluchtelingen in een breder perspectief. “De leerlingen worden als ambassadeurs ingezet en we hopen een olievlek te creëren. We willen iets ontsteken; heb je naasten lief en kijk verder dan je eigen dorp, stad of land.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Beveland

Conclusie onderzoek Afvalspiegel: 'Weinig zwerfafval op Noord-Beveland'

WISSENKERKE - ‘De gemeente Noord-Beveland is erg schoon.’ Dat concludeert onderzoeksbureau Afvalspiegel na een schouw van zwerfafval in de gemeente in augustus.

44 minuten geleden
Open training goalball zaterdag in Goes

GOES - Goalball Zeeland, onderdeel van sportclub Gehandicapten Bevelanden, organiseert samen met Goalballvereniging Zwolle een open training goalball in Goes.

1 dag geleden
Subsidie van € 25.000,- voor 'De Nieuwe Boerenfamilie'

MIDDELBURG - Provincie Zeeland verleent een subsidie van € 25.000,- aan Food Hub bv voor de uitvoering van het plan ‘De Nieuwe Boerenfamilie’ van 2023 tot en met 2025. Bij dit initiatief werken boeren samen met deelnemende organisaties aan slimme oplossingen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.

1 dag geleden
Energiekosten stijgen aanzienlijk in 2024

De energierekening zal voor veel Nederlanders in 2024 een flinke sprong omhoog maken. Op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet namelijk meerdere belangrijke veranderingen aangekondigd die van invloed zijn op je energierekening. Deze veranderingen leiden tot een gemiddelde stijging van zo’n 177 euro op jaarbasis voor een gezin van 3 personen.

1 dag geleden
Persoon overleden bij aanrijding op spoor bij Kloetinge

KLOETINGE - Bij een aanrijding met een trein op het spoor ter hoogte van Kloetinge is woensdagavond een persoon om het leven gekomen.

1 dag geleden
Krapte op Zeeuwse arbeidsmarkt houdt aan door vergrijzing

GOES - De omvang en samenstelling van de Zeeuwse bevolking verandert de komende jaren door vergrijzing. Er zijn steeds minder werkenden voor elke AOW-gerechtigde. Deze grijze druk is in Zeeland al jaren hoger dan het landelijk gemiddelde en zal de komende jaren nog verder stijgen. Hierdoor stagneert het aantal beschikbare arbeidskrachten, terwijl de arbeidsmarkt nu al zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren dan ook waarschijnlijk aanhouden. Dit vraagt om creatieve oplossingen, zoals het aanboren van nieuw talent, het anders organiseren van het werk en het langer behouden van mensen op de arbeidsmarkt.

1 dag geleden
Lewedorp al druk in de weer voor Cultuur uit de Zak

LEWEDORP - Negen dorpen, één festival. Dat is Cultuur uit de Zak. Zaterdag 30 september vindt de tweede editie plaats. In Lewedorp is dorpshuis De Zandlôôper het kloppend hart van Cultuur in de Zak. “Door zo’n dag te organiseren, merk je hoe verbazend veel inwoners met kunst en cultuur bezig zijn”, vertelt Max Joosse van de plaatselijke organisatie.

1 dag geleden