Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jan Willem Vermeulen: ‘Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed’

Jan Willem Vermeulen: ‘Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze nieuwe rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit eerste deel: brandonderzoeker Jan Willem Vermeulen.

Waarom doe ik dit werk?

“Het begon toen ik achttien jaar was. Ik kom uit Vrouwenpolder en op de voetbal vroeg een teamgenoot of ik vrijwilligerswerk wilde doen bij de KNRM op Neeltje Jans. Hij was daar schipper. Ik had altijd al een voorliefde om mensen te helpen, dus dit leek me geweldig. Op het water voelde ik me sowieso thuis, want ik zeilde en windsurfte destijds. Toen ik verhuisde naar Goes stopte dit vrijwilligerswerk. Dat miste ik wel. Een collega werkte bij de brandweer en vroeg of ik brandweervrijwilliger wilde worden. Daarover hoefde ik niet na te denken! Nu zit ik al bijna 25 jaar in het brandweervak. Jaren maakte ik risicoanalyses over branden. Toen ik de vacature van brandonderzoeker zag, was dit de uitgelezen kans om deze analyses te toetsen in de praktijk.”

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Sinds 2008 werk ik op de afdeling risicobeheersing bij de Veiligheidsregio Zeeland. Daarnaast ben ik dus brandonderzoeker en sinds een halfjaar coördinator brandonderzoek. Ook ben ik ploegleider bij de brandweer van de post Troelstralaan in Goes. Het menselijke concept van brandonderzoek vind ik vooral heel tof. Bij de brandweer gaat de pieper, je gaat naar locatie, blust de brand en gaat weer weg. Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed. Mensen staan in paniek op straat en vragen naar hun waardevolle spullen, dat doet wat met je. De nazorg vind ik daarom erg belangrijk. De oproep tot brandonderzoek gaat via opdrachten. Natuur- en stalbranden onderzoeken we bijvoorbeeld altijd. Soms kan het zijn dat een bevelvoerder bij de brandweer iets vreemds aantreft of de politie ons vraagt om onderzoek te doen. Dan doen we samen onderzoek. We kijken hoe de brand is ontstaan en zich heeft verspreid. Zo kunnen we de Zeeuwen informeren over hoe zij brand kunnen voorkomen!”

Waarom is een rookmelder zo belangrijk?

“Vorig jaar waren er ongeveer 135 woningbranden. Als wij naar een brand gaan stellen we vragen, zoals of er een rookmelder was. Dat blijkt vaak niet zo te zijn. Was die er wel geweest, dan waren mensen eerder gealarmeerd en had men kunnen blussen of vluchten.” De belangrijkste locatie voor een rookmelder is de overloop en hal. “Dus dichtbij waar je slaapt. Je ruikt namelijk niks in je slaap. Als die rookmelder jou kan wekken bij een brand, dan kan het je leven redden. Hang er dus een op, dat is zo gepiept.”

Mijn tip voor een veiliger Zeeland:

“Bij brand komt veel zwarte, giftige rook vrij. Daardoor overlijden mensen snel. Mijn tip is dan ook om alle deuren dicht te doen. Als er brand ontstaat, voorkom je dat je in de rook komt te zitten! Uit de praktijk blijkt dat dit echt helpt. Blijf (brand)veilig!”

Kijk voor meer informatie op www.zeelandveilig.nl.

Meer uit Beveland

Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

2 uur geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

2 uur geleden
Family Event Zeeland: feestje voor jong en oud in Goes

GOES - Het ultieme familie-avontuur beleef je tijdens Family Event Zeeland op 2, 3 en 4 mei in de Zeelandhallen Goes. Een Zeeuws feestje voor jong en oud.

2 uur geleden
Jaan Verhage-Aarnoutse uit Goes viert 100e verjaardag en telt haar zegeningen

GOES - Mevrouw Adriana (Jaan) Verhage-Aarnoutse uit Goes is vrijdag honderd jaar geworden. Maandagmiddag ging burgemeester Cees van den Bos van de gemeente Goes bij haar op felicitatiebezoek in Residence 't Gasthuis.

2 uur geleden
Op de werkvloer bij Leadhunter: 'Mooie afspraken maken geeft iedere keer weer een kick'

GOES - Als call agent ben je de spil tussen bedrijven. "Het geeft iedere keer weer een kick als ik een mooie afspraak kan maken voor één van mijn opdrachtgevers", vertelt call agent Ruben van Dam van Leadhunter. Het bedrijf heeft een kantoor in Goes en opereert internationaal. "Dit werk is echt mijn passie."

1 dag geleden
Alternatieve hardloopwedstrijd op Koningsdag in Goes-Zuid

GOES - Op zaterdag 27 april organiseert Jan Roose een hardloopwedstrijd in Goes-Zuid. Niet zomaar een gewone hardloopwedstrijd, maar een hardloopomnium. Dat is een samengestelde wedstrijd met 3 onderdelen over relatief korte afstanden. Bij elk onderdeel verdienen de deelnemers punten en zo wordt er een uitslag gemaakt. Voor vrouwen en mannen en bij voldoende animo jeugd t/m 13 jaar is er een apart klassement.

1 dag geleden
Rubriek Goes Gezien: Een bruggenhoofd in de Oostvest

We hebben in de vesten drie eilandjes, een rijk bezit. Bij de Westerkerk, in het noordelijk deel van de Westvest en deze op de foto: in de Oostvest. Dit is van de drie het grootst, het minst onderhouden en - vanwege dat laatste - het allermooist. Maar daar hebben we het nog wel over...

2 dagen geleden