
Jan Willem Vermeulen: ‘Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed’
Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze nieuwe rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit eerste deel: brandonderzoeker Jan Willem Vermeulen.
Waarom doe ik dit werk?
“Het begon toen ik achttien jaar was. Ik kom uit Vrouwenpolder en op de voetbal vroeg een teamgenoot of ik vrijwilligerswerk wilde doen bij de KNRM op Neeltje Jans. Hij was daar schipper. Ik had altijd al een voorliefde om mensen te helpen, dus dit leek me geweldig. Op het water voelde ik me sowieso thuis, want ik zeilde en windsurfte destijds. Toen ik verhuisde naar Goes stopte dit vrijwilligerswerk. Dat miste ik wel. Een collega werkte bij de brandweer en vroeg of ik brandweervrijwilliger wilde worden. Daarover hoefde ik niet na te denken! Nu zit ik al bijna 25 jaar in het brandweervak. Jaren maakte ik risicoanalyses over branden. Toen ik de vacature van brandonderzoeker zag, was dit de uitgelezen kans om deze analyses te toetsen in de praktijk.”
Hoe maak ik Zeeland veilig?
“Sinds 2008 werk ik op de afdeling risicobeheersing bij de Veiligheidsregio Zeeland. Daarnaast ben ik dus brandonderzoeker en sinds een halfjaar coördinator brandonderzoek. Ook ben ik ploegleider bij de brandweer van de post Troelstralaan in Goes. Het menselijke concept van brandonderzoek vind ik vooral heel tof. Bij de brandweer gaat de pieper, je gaat naar locatie, blust de brand en gaat weer weg. Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed. Mensen staan in paniek op straat en vragen naar hun waardevolle spullen, dat doet wat met je. De nazorg vind ik daarom erg belangrijk. De oproep tot brandonderzoek gaat via opdrachten. Natuur- en stalbranden onderzoeken we bijvoorbeeld altijd. Soms kan het zijn dat een bevelvoerder bij de brandweer iets vreemds aantreft of de politie ons vraagt om onderzoek te doen. Dan doen we samen onderzoek. We kijken hoe de brand is ontstaan en zich heeft verspreid. Zo kunnen we de Zeeuwen informeren over hoe zij brand kunnen voorkomen!”
Waarom is een rookmelder zo belangrijk?
“Vorig jaar waren er ongeveer 135 woningbranden. Als wij naar een brand gaan stellen we vragen, zoals of er een rookmelder was. Dat blijkt vaak niet zo te zijn. Was die er wel geweest, dan waren mensen eerder gealarmeerd en had men kunnen blussen of vluchten.” De belangrijkste locatie voor een rookmelder is de overloop en hal. “Dus dichtbij waar je slaapt. Je ruikt namelijk niks in je slaap. Als die rookmelder jou kan wekken bij een brand, dan kan het je leven redden. Hang er dus een op, dat is zo gepiept.”
Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
“Bij brand komt veel zwarte, giftige rook vrij. Daardoor overlijden mensen snel. Mijn tip is dan ook om alle deuren dicht te doen. Als er brand ontstaat, voorkom je dat je in de rook komt te zitten! Uit de praktijk blijkt dat dit echt helpt. Blijf (brand)veilig!”
Kijk voor meer informatie op www.zeelandveilig.nl.
Meer uit Beveland
GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
4 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
7 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
8 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
1 dag geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden