Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jan Minderhoud ATB Toertocht: naar plekjes waar je niet vaak komt

Jan Minderhoud ATB Toertocht: naar plekjes waar je niet vaak komt

OOSTKAPELLE – Tradities zijn er om in stand te houden en dus keert op 6 november, de eerste zaterdag van de maand, de Jan Minderhoud ATB Toertocht na een jaar afwezigheid weer terug. En daar is François de Dreu, één van de organisatoren, maar wat blij mee. “We zijn laaiend enthousiast dat we weer lekker kunnen fietsen!”

DOOR DANIËL WISSEL

Want ondanks dat ze er maar een jaartje tussenuit zijn geweest, was dat wel een grote teleurstelling. In 2020 waren ze er al helemaal klaar voor. “Alles was geregeld. Drie weken voor de start, werden alle evenementen afgelast.” En dus schoof de zesde editie, ter ere van Jan Minderhoud, een jaartje door. “Sinds 2015 is deze tocht vernoemd naar hem. Jan was een echte Oostkapellenaar, dit is een eerbetoon voor zijn werk. Hij heeft veel voor ons betekend.”

Teamprestatie
En ze hebben zichzelf, met een mooie uitgestippelde route, opnieuw overtroffen. Zonder al te veel te verklappen, neemt De Dreu ons in gedachte mee. “We komen weer langs prachtige natuurgebieden, op plekjes waar je anders nooit komt. Voor sommige gebieden krijgen we eenmalige toestemming, van landeigenaren en Staatsbosbeheer. Het Veerse Meer, de Manteling en Schoonoord zien we sowieso, de rest blijft een verrassing!” De start van de 32 of 53 kilometer durende tocht is zoals gebruikelijk in Oostkapelle, aan alles is gedacht. “Onderweg is er een verzorgde tussenstop en na afloop spuit de brandweer alle fietsen schoon, zodat ze weer klaar zijn voor de volgende rit.” Als voorzitter van de werkgroep en bestuurslid van DOK Oostkapelle, is dit voor De Dreu het mooiste wat er is. “Ik ben zelf ook fanatiek fietser, hoe mooi is het dan dat je dit mag doen? Walcheren is prachtig, helemaal om doorheen te fietsen.” Maar hij doet het zeker niet alleen, benadrukt hij. “Het is echt een teamprestatie die we samen neerzetten. Een goed team, met fantastische vrijwilligers.”

Sportief bezig
Zelf zou hij de route als echte fietsliefhebber natuurlijk ook willen rijden, maar op de dag zelf is hij toch echt druk met andere dingen. “Op die zaterdag heb je toch een hoop verplichtingen, maar ik ga hem zeker een andere keer nog doen.” De afgelopen periode kreeg hij geregeld dezelfde vraag op zich afgevuurd, vertelt hij. “Het gaat toch wel door? De mensen hebben er echt weer zin in en wij ook!” Een stukje gezelligheid dat we de afgelopen twee jaar regelmatig hebben moeten missen. “Iedereen heeft toch behoorlijk geïsoleerd geleefd, dan is het wel lekker om onderling weer gezellig en sportief bezig te zijn. Dat blijft voor mij de grootste drijfveer.” En dat geeft De Dreu, ook na al die jaren, nog steeds een goed gevoel. “Lekker buiten bezig zijn en samen bewegen, de mensen een fantastische dag bezorgen.” Complimenten doen natuurlijk iedereen goed. “Als ze met een glimlach op hun gezicht naar huis gaan en zeggen dat alles weer goed geregeld was, zijn wij tevreden.” De organisatie gaat opnieuw uit van 300 deelnemers, voor de twijfelaars houdt hij met alle liefde nog even een pleidooi. “Fietsen door de mooie omgeving van Walcheren, een beter begin van je weekend is er toch niet?” Inschrijven kan via de website of op de dag zelf.

Meer uit Middelburg

Geluk in het voedselbos

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Aan de rand van Nieuw- en Sint Joosland ligt voedselbos de Langhe Laere. Op een stuk grond van 2,4 hectare werkt Wobby de Langelaar samen met een team vrijwilligers aan een prachtig ecosysteem vol natuur. Maar waarom een heel bos en niet gewoon een moestuintje? 

14 uur geleden
Woensdag 17 juli vliegeren, muziek en een rondje met de paardentram in Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 17 juli is het Westkapelle Woensdag. Tussen 11.00 en 17.00 uur is er in de tuin van het Polderhuis een 'Creatief van eigen bodem' markt. 

21 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden
Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

2 dagen geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

2 dagen geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

2 dagen geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

2 dagen geleden