Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jan Doense blikt vooruit op filmfestival

Jan Doense blikt vooruit op filmfestival

VLISSINGEN - Van vrijdag 8 september tot en met zondag 17 september vindt voor de 25e keer filmfestival Film by the Sea plaats. Het belooft een feestelijke editie te worden, zo treedt op zondagmiddag Kid Creole and the Coconuts op. “Er staan hele mooie dingen geprogrammeerd,” is festivaldirecteur Jan Doense van mening. “Het wordt een festival zoals altijd maar met wat extra feestjes want ook CineCity bestaat 25 jaar.”

Jan Doense is klaar voor de jubileumeditie van Film by the Sea. “Het is veel werk maar het einde nadert en dat geeft toch altijd een soort opluchting.” Het festival opent met de film ‘Perfect Days’ van regisseur Wim Wenders. “Misschien een gewaagde keus maar het is een hele mooie verstilde, haast minimalistische film. Het speelt zich af in Tokyo en gaat over een man die zijn brood verdient met het schoonmaken van toiletten en daar zeer gelukkig mee is. Geen groots meeslepend verhaal, maar eerder een meditatieve ervaring. Zie het als een artistieke statement om juist met deze film te openen.” Wim Wenders maakte dit jaar grote indruk op het filmfestival in Cannes met twee films. “De andere film ‘Anselm’ vertonen we ook, het lijkt wel of Wenders aan een soort tweede jeugd is begonnen.”

Hoofdgast
Trots is Doense ook op de hoofdgast van Film by the Sea: Nastassja Kinski. “Ze is eigenlijk aan een soort comeback bezig en speelt een hoofdrol in ‘Dark Satellites’, een verfilming van de verhalen van Clemence Meyer. De film gaat bij ons in internationale première.” Naast acht boekverfilmingen die meedoen in de competitie heeft Doense aan aantal thema’s geprogrammeerd. Zo wordt er aandacht besteed aan de graphic novel en vooral de verfilming van graphic novels. “En we draaien een aantal horrorfilms,” vertelt Doense. “Uit publieksonderzoek is gebleken dat daar op kleine schaal vraag naar is. Dus hebben we vijf late-night voorstellingen rondom dit genre.”

Three Musketeers
Film by the Sea eindigt dit jaar met ‘The Three Musketeers: d’Atagnan’, een nieuwe verfilming van de roman van Alexandre Dumas uit 1844. “Een klassiek verhaal in een verfilming die heel erg van deze tijd is, spectaculair met veel historische verhaallijnen. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat het een Frans antwoord is op de superheldenfilms van Marvel”. De film over de drie musketiers, plus één, wordt in de oorspronkelijke Franse versie vertoond op zaterdag 16 september.

Halve Vlissinger
Niet alleen het filmfestival jubileert dit jaar, festivaldirecteur Jan Doense heeft zelf ook een jubileum te vieren. “Het is de vijfde keer dat ik het festival organiseer,” vertelt hij. De Amsterdammer is inmiddels aardig ingeburgerd in Vlissingen. “Ik heb hier een appartement en breng hier veel tijd door. Ik ben zo langzamerhand al een halve Vlissinger geworden. Dat heeft ook te maken met mijn familiegeschiedenis waar ik me steeds meer in verdiep. De Doense’s gaan terug tot 1490 in Vlissingen en Middelburg. Daar wil ik mee over weten. Aangezien er veel zeevarenden in de familie voorkwamen ben ik benieuwd of ze ook een rol in de slavenhandel hebben gespeeld.”

Meer uit Vlissingen

Tinkebell exposeert aan de Koudekerkseweg

VLISSINGEN - Kunstenares Tinkebell exposeert momenteel in het raam aan de Koudekerkseweg 8, het woonhuis van Sylvia Hubrouck. Hubrouck stelt sinds eind 2022 het raam van haar woning beschikbaar aan kunstenaars om er te exposeren onder de titel 'Ik geef je mijn raam'. Hubrouck maakt daarmee een statement tegen het verschraalde kunstklimaat in de gemeente Vlissingen.

18 uur geleden
Gewonde bij steekpartij Vlissingen, één aanhouding

VLISSINGEN - Een man is vannacht gewond geraakt bij een steekpartij aan de Winkelmanstraat in Vlissingen. De politie heeft één verdachte aangehouden.

20 uur geleden
Vlissingen wil kampioen tegelwippen worden

VLISSINGEN - Vlissingen doet mee aan het Zeeuws Kampioenschap en het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen 2024. De bewoners die hun steentje bijdragen door tegels te verwijderen, kunnen deze aanmelden op de nationale website www.nk-tegelwippen.nl om de gemeente te helpen naar de overwinning te leiden. 

1 dag geleden
Ruilkastje in de aula van de Branding

VLISSINGEN - In de aula van Archipelschool de Branding is, in samenwerking met Ruilwinkel Walcheren, een Buurt Ruilkastje geopend. In dit mooie strandhuisje, kan klein speelgoed, kleding en andere spullen voor kinderen worden gedeeld en geruild. 

1 dag geleden
Extra toezicht in gemeente Vlissingen na schietincidenten

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen gaat het gesprek aan met inwoners over de drie schietincidenten die de voorbije vierentwintig uur in de stad hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft het stadsbestuur aan de politie en boa's gevraagd extra toezicht te houden in de stad. Verder worden er nog geen extra maatregelen genomen. Gisteravond is er geschoten op het Pablo Picassoplein, vannacht in de Hercules Segherslaan en naar vanmorgen bleek is er ook in de Scheldestraat geschoten. Alle Zeeuwse rechercheurs zijn inmiddels op de zaak gezet.

2 dagen geleden
Scheldestraat weer vrijgegeven na schietincident

VLISSINGEN - De Scheldestraat in Vlissingen is weer vrijgegeven nadat hier vanochtend en vanmiddag onderzoek werd gedaan naar aanleiding van de derde schietpartij in de stad in 24 uur tijd.Volgens de politie werd rond 10.00 uur een kogelinslag gemeld bij een pand aan de Scheldestraat. Er zou niemand gewond zijn geraakt. In een ruit was een gat te zien. De omgeving werd door agenten en handhavers afgezet in afwachting van het onderzoek door de Forensische Opsporing.Rechercheurs hebben ter plekke sporen veilig gesteld en de situatie vastgelegd. Nadat deze klus erop zat, kon de straat rond 12.40 uur weer worden vrijgegeven.

2 dagen geleden
Ook op 3e locatie in Vlissingen geschoten, 'Alle rechercheurs ingezet'

VLISSINGEN - De politie doet momenteel onderzoek in de Scheldestraat in Vlissingen. In de straat zijn schoten gelost ter hoogte van een restaurant. In de afgelopen 24 uur werden in de stad ook al twee andere schietpartijen gemeld.Volgens de politie is rond 10.00 uur een kogelinslag gemeld bij een pand aan de Scheldestraat. Er zou niemand gewond zijn geraakt. De omgeving is door agenten en handhavers afgezet. De Forensische Opsporing van de politie gaat ter plaatse sporenonderzoek doen.Gisteravond vond rond 19.15 uur een schietincident plaats bij de kruising van de Minister Lelystraaten het Pablo Picassoplein. Afgelopen nacht werd omstreeks 04.20 uur ook nog geschoten op een woning aan de Hercules Segherslaan. "Natuurlijk onderzoeken we of er een verband is met de eerdere schietpartijen. Alle beschikbare rechercheurs in Zeeland worden nu ingezet", zo laat de politie weten.

2 dagen geleden