Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jakko van der Heijden wil vooral mooie dingen maken in Zeeuwse Concertzaal

Jakko van der Heijden wil vooral mooie dingen maken in Zeeuwse Concertzaal

MIDDELBURG - Jakko van der Heijden wordt met zijn opnamestudio Zefir steeds bekender in de muziekwereld. Meer en meer muzikanten uit binnen- en buitenland weten hem en zijn studio voor akoestische muziek in de Zeeuwse Concertzaal te vinden. “Ik hoef hier niet rijk van te worden. Ik wil vooral mooie dingen maken in deze bijzondere zaal.”

Want dat is de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Volgens kenners is de kwaliteit te vergelijken met het Concertgebouw in Amsterdam. “Zalen van deze middelgrote omvang met deze akoestiek zijn er niet veel in Nederland”, zegt Jakko van der Heijden.

Microfoons

Hij gebruikt de zaal sinds de heropening in 2007 ook als opnameruimte. Er hangen enkele microfoons, onder een deksel in het podium zit apparatuur om kabels mee aan te sluiten en in de oude orgelkast bewaart Van der Heijden materialen waarmee hij opneemt. De regie van de studio zit in een ruimte naast de concertzaal. Het is voor Van der Heijden een droom die is uitgekomen.

Viool

De geboren Zeeuw studeerde muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. “Dat gaat niet zozeer om de techniek, maar meer om vanuit de muzikant stukken zo goed mogelijk op te nemen. Ik heb zelf altijd viool gespeeld, dus weet hoe het is om alleen in een studio te staan. Dat neem ik nog steeds mee.”

Na overal in Europa met muzikanten te hebben gewerkt, keerde hij eind jaren ‘90 terug naar Zeeland. Met componist Douwe Eisenga kwam hij op het idee van de studio. Ze opperden dit in 2004, toen er een discussie was over de Zeeuwse Concertzaal. Het plan viel in goede aarde. Van der Heijden opende de deuren in 2007. Omdat hij zelf ook voor de Zeeuwse Concertzaal werkt, weet hij de opnamen af te stemmen met de concerten en evenementen in de ruimte aan de Verwerijstraat.

Philip Glass

Sinds 2007 heeft Van der Heijden met Zefir en het label Zefir Records gestaag aan zijn bekendheid gewerkt. Hij neemt in de studio en concertzaal, zoals hij zelf zegt, akoestische muziek op. “Klassieke muziek klinkt zo beladen”, lacht hij. De cd’s en tegenwoordig streams worden beluisterd over de hele wereld. Zefir blijft niet onopgemerkt. Zo werd een cd met stukken van de beroemde Amerikaanse componist Philip Glass, gespeeld door Feico Deutekom, uitgebracht op het label Orange Mountain Music van niemand minder dan Glass hemzelf. “In zeker zin kun je dat zien als een doorbraak.”

Aangenaam Klassiek

Een andere opname met pianist Geoffrey Madge komt in december in de Hall of Fame van het toonaangevende Amerikaanse muziekmagazine ‘Fanfare’ en onlangs werden drie cd’s opgenomen in de reeks ‘Aangenaam Klassiek’. Ook heeft hij een deal met Naxos, één van de belangrijkste labels en distributeurs wereldwijd voor klassieke muziek. Daardoor iweet hij dat de door hem opgenomen muziek op alle streamingplatforms komt. “Dan wordt het wereldwijd beluisterd. Ik heb een nummer met pianist Marcel Worms gemaakt dat al meer dan 1,4 miljoen keer is gedraaid.” Volgens de bescheiden Van der Heijden is het succes van Zefir een combinatie van zijn kwaliteiten, het talent van de muzikanten en de akoestiek van de concertzaal. “Akoestiek is iets ongrijpbaars, maar in deze zaal komt er net iets bij. Je hoeft minder hard te werken om het heel royaal te laten klinken. Dat maakt het zo mooi.”

Meer uit Middelburg

Laatste concert zomerserie Consort of Voices in de Kleine Kerk Veere

VEERE - Op woensdag 24 augustus wordt het laatste concert in de zomerserie Consort of Voices in de Kleine Kerk Veere gegeven. Dit concert staat in het teken van ‘Love songs’ van Henry Purcell (1659-1695) gezongen door countertenor Gerben van der Werf. Henry Purcell wordt door velen als Engelands grootste componist gezien. Ondanks zijn korte leven - hij werd slechts 36 jaar - schreef hij een indrukwekkend oeuvre, zowel kwantitatief als kwalitatief gezien. Zijn liederen zijn nog altijd geliefd.Op het programma staat onder andere:Strike the viol (Z.232) | If music be the food of love (Z.379) | Here the deities approve (Z.339) | One charming night (Z.629) | I lov’d fair Celia (Z.381) | Sefauchi’s Farewell (Z.656) | Sweeter than roses (Z.585) | Here, let my life (Z.544) en instrumentale muziek van tijdgenoten van Purcell, zoals Blow, Carr, Croft en Matteis.De samenstelling van Consort of Voices voor dit concert is als volgt:- Gerben van der Werf, countertenor- Marco Ketels, blokfluit- Liesje van Massenhove, blokfluit- Annelies Poortvliet, viola da gamba- Nelleke Boosman, theorbe- André Poortvliet, klavecimbelDit concert vindt plaats in de Kleine Kerk van Veere. Meer informatie op de website van de Grote Kerk Veere.

17 uur geleden
Bestelbus in greppel na botsing bij Middelburg

MIDDELBURG - Bij een frontale botsing op de Schietbaan in Middelburg is woensdagmiddag een bestelbus in een greppel beland. Er raakte niemand gewond.

18 uur geleden
Benefietconcert Luc Ponet voor Stichting De Rijckere-orgel 1776

MIDDELBURG - Zaterdagavond 20 augustus 2022 is er weer een benefietconcert ten bate van de Stichting De Rijckere-orgel 1776. Dit concert wordt verzorgd door de internationaal bekende organist Luc Ponet uit Tongeren (B). Hij bespeelt het Duyschot/Mu¨ller-orgel in de Sint Augustinuskerk te Middelburg. Inbreng van een selectie van de actieve deelnemers aan de masterclass die Luc Ponet die dag in Middelburg verzorgt zal zijn programma completeren. Het thema van deze masterclass is “17e en 18e-eeuwse orgelmuziek uit de Zuidelijke Nederlanden en het Prinsbisdom Luik”. Op het programma staat muziek van o.a. Peeter Cornet, Abraham van den Kerckhoven, Peter Philips, John Bull, Lambert Chaumont en Jacobus La Fosse.

1 dag geleden
Iedereen welkom in open atelier en expositie Kunst aan de kust in Biggekerke

BIGGEKERKE - Iedereen is van harte welkom in het atelier van Beeld in Balans in Biggekerke. Deze expositie is onderdeel van de Kunstroute Zoutelande (KUNST AAN DE KUST) waar dit jaar Biggekerke en Meliskerke een prominentere rol spelen met 8 locaties.

1 dag geleden
Politie houdt dronken man aan in Domburg

DOMBURG -Politie Walcheren kreeg vannacht in Domburg, na het sluiten van de uitgaansgelegenheden, te maken met twee lastige en dronken personen die niet wilden vertrekken nadat ze eerder in de horeca al voor overlast hadden gezorgd. 

1 dag geleden
Terra Maris past zomerprogramma aan

OOSTKAPELLE - Omdat andere activiteiten zijn afgelast heeft Terra Maris in Oostkapelle de zomerprogrammering aangepast, en enkele nieuwe activiteiten ingepland.

1 dag geleden
Museum Arnemuiden verwerft dagboek van ondergedoken Franse soldaat

ARNEMUIDEN - Al jaren heeft de familie La Soe uit Arnemuiden een dagboekje in het bezit, in het Frans geschreven. Het is een opmerkelijk verhaal. Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 werd Zeeland verdedigd door Franse soldaten. De overmacht was voor hen te groot. Ze vluchten vanuit Vlissingen naar het zuiden. De Franse soldaat Roger Houssin dook echter onder in Arnemuiden. Na de bevrijding stuurde hij zijn dagboek op. Zo belandde het bij de familie la Soe. Elisabeth la Soe-Davidse (87) besloot dit jaar het dagboek over te dragen aan Museum Arnemuiden. Gisteren overhandigde ze het geschrift aan de voorzitter van het museum, Leen Schouls.

1 dag geleden