Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaarlijkse dialectdag in Kapelle: 'We gaan enthousiast door!'

Jaarlijkse dialectdag in Kapelle: 'We gaan enthousiast door!'

KAPELLE - In dorpshuis De Vroone in Kapelle kwamen zaterdag een kleine vijftig leden van de Zeeuws Dialect Vereniging samen voor de jaarlijkse ‘Dialectdag’. De vereniging zet zich, net als bijvoorbeeld de verschillende klederdrachtgroepen in onze provincie, in om in dit geval de Zeeuwse dialecten in leven te houden. 

De overkoepelende naam is ‘het Zeeuws dialect’ maar daaronder vallen dialecten in alle soorten en maten. Zaterdag was van alles te horen, het Zeeuws-Vlaams dialect, Zuid-Bevelands, Schouws en ga zo maar door. Van, door Kapelse ogen, de ‘overkant’ kwamen Peter de Bakker en zijn vrouw Rosita Roeyen dit jaar voor de zesde keer naar de dialectdag. ‘’Zelf spreek ik geen dialect’’, vertelt De Bakker. ‘’Maar mijn vrouw komt van origine uit Nieuw-Namen en spreekt dus Oost-Zeeuws-Vlaams. Zij was al lang lid van de dialectvereniging en werd gevraagd om in het bestuur te gaan, maar dat zag ze niet zitten, dus nam ik het bestuursschap op me.’’ 

Ondanks dat hij zelf dus geen dialect spreekt, vindt de Hulstenaar het wel belangrijk om bij te dragen aan het behoud ervan. ‘’Ik ben zelf niet groot geworden met ouders die een dialect spraken dus ik heb het nooit geleerd. Desondanks vind ik het heel belangrijk om zoiets als de dialectvereniging te ondersteunen omdat het een mooi stuk cultuur is dat niet zomaar verloren mag gaan.’’ 

Woordenboek

Naast een dag uitsluitend Zeeuws praten waren er tijdens de dialectdag verschillende cultuurvoordrachten door zangkoor Klank en Kleur en Rini Fenijn, en waren er meerdere lezingen over dialect. 

Na het programma was er voor iedereen de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het boekenkraampje van de vereniging, dat eerder de titel ‘mobiele boekwinkel’ verdient. Aan de talloze boeken en woordenboeken is goed te zien op welke manieren de vereniging zich in zet. ‘’We publiceren ieder kwartaal een eigen blad en daarnaast geven we, al sinds 1964, een Zeeuws woordenboek uit’’, vertelt bestuurslid Rinus Willemsen. ‘’Net als velen die het voldialect Zeeuws van net na de oorlog nog hebben meegemaakt, merken we heel goed dat er telkens minder Zeeuws zoals toen gesproken wordt. Met name kennis over de dialect-vaktaal van bijvoorbeeld vissers en bakkers is heel erg verminderd. Het verdwijnen van ons dialect is bijna onvermijdelijk gezien de jeugd er telkens minder mee in aanraking komt. We moeten alleen wel zorgen dat alles van het dialect bewaard blijft en dat iedereen die dat wil er nog over kan leren.’’ 

Kwartet

Acht jaar geleden ging Willemsen samen met een ander verenigingslid langs alle basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen om ze doormiddel van kwartet iets te leren over het Zeeuws. ‘’We zouden dat graag vaker doen, maar daar hebben we helaas te weinig handen en middelen voor.’’ 

Ondanks dat de vereniging het langzaam uit de volksmond verdwijnen van het Zeeuws dialect nauwelijks tegen kan gaan, gaan ze onverminderd door met het bewaren en doorgeven van kennis over het dialect. ‘’De dialectdag van volgend jaar staat al gepland, we gaan enthousiast door!’’, zegt Willemsen.

Meer uit Reimerswaal

Krabbendijke krijgt repaircafé

KRABBENDIJKE - Krabbendijke krijgt een repaircafe in dorpshuis de Meiboom.

1 dag geleden
Jaarlijkse boompjesuitdeelactie groeit in Zeeland

Dit jaar zullen meer dan 36.000 boompjes hun weg vinden naar particuliere tuinen in Zeeland tijdens de jaarlijkse Gratis Boompjes Uitdeelactie! Vorig jaar werden al 18.000 jonge bomen uitgedeeld, maar dankzij een bijdrage van DELTA Energie kunnen we dat aantal nu verdubbelen.

2 dagen geleden
Grote brand bij uienverwerker in Kapelle; bijstand van brandweer uit Brabant

KAPELLE - Bij een uienverwerkend bedrijf aan de Kloosterpoort in Kapelle is maandag rond 17.30 uur brand uitgebroken. Rond 20.00 uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Er zijn geen gewonden gevallen.

2 dagen geleden
Ilse Eversdijk wint ringrijden bij oogstfeest in Wolphaartsdijk

WEMELDINGE - Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge voor het eerst een demonstratie ringrijden mogen rijden tijdens het Oogstfeest in Wolphaartsdijk.

2 dagen geleden
Grote controle in jachthaven Wemeldinge

WEMELDINGE - De gemeente Kapelle hield donderdag samen met de politie, douane, Regionale Uitvoeringsdienst en brandweer een grote controle in de jachthaven van Wemeldinge. 'De actiedag had als voornaamste doel om de veiligheid, leefbaarheid en aanpak van ondermijnende criminaliteit in en rondom jachthavens te verbeteren', laat de gemeente Kapelle weten in een persbericht. 

3 dagen geleden
'Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle in jachthaven Yerseke'

YERSEKE - De jachthaven van Yerseke is donderdag onderworpen aan een uitgebreide controle. Daarbij zijn geen strafbare feiten geconstateerd, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

6 dagen geleden
Doe- en Dagcentrum Reimerswaal iedere woensdag open in Kruiningen

KRUININGEN - Met de groeiende vergrijzing in onze samenleving en een dalend aantal zorgmedewerkers, wordt het steeds uitdagender om hoogwaardige zorg te bieden aan ouderen. Om deze uitdagingen aan te pakken en ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, is in Kruiningen het Doe- en Dagcentrum Reimerwaal geopend. Het is iedere woensdag te bezoeken in het dorpshuis in Kruiningen.

1 week geleden