Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaarlijkse dialectdag in Kapelle: 'We gaan enthousiast door!'

Jaarlijkse dialectdag in Kapelle: 'We gaan enthousiast door!'

KAPELLE - In dorpshuis De Vroone in Kapelle kwamen zaterdag een kleine vijftig leden van de Zeeuws Dialect Vereniging samen voor de jaarlijkse ‘Dialectdag’. De vereniging zet zich, net als bijvoorbeeld de verschillende klederdrachtgroepen in onze provincie, in om in dit geval de Zeeuwse dialecten in leven te houden. 

De overkoepelende naam is ‘het Zeeuws dialect’ maar daaronder vallen dialecten in alle soorten en maten. Zaterdag was van alles te horen, het Zeeuws-Vlaams dialect, Zuid-Bevelands, Schouws en ga zo maar door. Van, door Kapelse ogen, de ‘overkant’ kwamen Peter de Bakker en zijn vrouw Rosita Roeyen dit jaar voor de zesde keer naar de dialectdag. ‘’Zelf spreek ik geen dialect’’, vertelt De Bakker. ‘’Maar mijn vrouw komt van origine uit Nieuw-Namen en spreekt dus Oost-Zeeuws-Vlaams. Zij was al lang lid van de dialectvereniging en werd gevraagd om in het bestuur te gaan, maar dat zag ze niet zitten, dus nam ik het bestuursschap op me.’’ 

Ondanks dat hij zelf dus geen dialect spreekt, vindt de Hulstenaar het wel belangrijk om bij te dragen aan het behoud ervan. ‘’Ik ben zelf niet groot geworden met ouders die een dialect spraken dus ik heb het nooit geleerd. Desondanks vind ik het heel belangrijk om zoiets als de dialectvereniging te ondersteunen omdat het een mooi stuk cultuur is dat niet zomaar verloren mag gaan.’’ 

Woordenboek

Naast een dag uitsluitend Zeeuws praten waren er tijdens de dialectdag verschillende cultuurvoordrachten door zangkoor Klank en Kleur en Rini Fenijn, en waren er meerdere lezingen over dialect. 

Na het programma was er voor iedereen de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het boekenkraampje van de vereniging, dat eerder de titel ‘mobiele boekwinkel’ verdient. Aan de talloze boeken en woordenboeken is goed te zien op welke manieren de vereniging zich in zet. ‘’We publiceren ieder kwartaal een eigen blad en daarnaast geven we, al sinds 1964, een Zeeuws woordenboek uit’’, vertelt bestuurslid Rinus Willemsen. ‘’Net als velen die het voldialect Zeeuws van net na de oorlog nog hebben meegemaakt, merken we heel goed dat er telkens minder Zeeuws zoals toen gesproken wordt. Met name kennis over de dialect-vaktaal van bijvoorbeeld vissers en bakkers is heel erg verminderd. Het verdwijnen van ons dialect is bijna onvermijdelijk gezien de jeugd er telkens minder mee in aanraking komt. We moeten alleen wel zorgen dat alles van het dialect bewaard blijft en dat iedereen die dat wil er nog over kan leren.’’ 

Kwartet

Acht jaar geleden ging Willemsen samen met een ander verenigingslid langs alle basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen om ze doormiddel van kwartet iets te leren over het Zeeuws. ‘’We zouden dat graag vaker doen, maar daar hebben we helaas te weinig handen en middelen voor.’’ 

Ondanks dat de vereniging het langzaam uit de volksmond verdwijnen van het Zeeuws dialect nauwelijks tegen kan gaan, gaan ze onverminderd door met het bewaren en doorgeven van kennis over het dialect. ‘’De dialectdag van volgend jaar staat al gepland, we gaan enthousiast door!’’, zegt Willemsen.

Meer uit Reimerswaal

Wasschappelse heiploeg slaat eerste paal Oester Staete

YERSEKE - Met een zeewering heistelling heeft de Wasschappelse heiploeg op woensdag 16 oktober de symbolische eerste paal geslagen van het nieuwbouwproject Oester Staete in Yerseke.

19 uur geleden
Auto over de kop in Kruiningen, bestuurster met spoed naar het ziekenhuis

KRUININGEN - Bij de Stationsweg in Kruiningen is maandagavond een vrouw met haar personenauto over de kop gevlogen. De bestuurster is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

1 dag geleden
Grote vogeltentoonstelling in dorpshuis De Vroone

KAPELLE - De vogeltentoonstelling 'Zang en Kleur' komt eraan. Vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober is de jaarlijkse vogelexpo in dorpshuis De Vroone in Kapelle. 

2 dagen geleden
Presentatie over Watersnoodramp in dorpshuis Kaj Munk Hansweert

HANSWEERT - Vrouwengilde Hansweert organiseert woensdagavond (23 oktober) een presentatie over de Watersnoodramp van 1953 in dorpshuis Kaj Munk. Iedereen is welkom.

2 dagen geleden
Mike Weststrate maakt schitterende 'Lezersfoto van de week' van cruiseschip op Westerschelde

KRUININGEN - De 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode is deze keer de feestelijke foto van Mike Weststrate geworden. 'Cruiseschip de Amadea, terwijl het kleurrijk verlicht over de Westerschelde bij Kruiningen vaart', zegt Mike over zijn inzending.

3 dagen geleden
Kapelse grenslinde grijpt naast titel 'Boom van het Jaar'

KAPELLE - De grenslinde bij Kapelle is niet verkozen tot Boom van het Jaar 2024. Die eer is voor de ginkgo biloba in de universiteitstuin in Leiden. De Kapelse boom, die Zeeland vertegenwoordigde, is tiende geworden.

4 dagen geleden
Kapelle heeft sluitende begroting, maar ook zorgen over toekomst

KAPELLE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle legt een sluitende begroting voor 2025 voor aan de gemeenteraad. 'Wel staat de gemeente voor een aantal financiële uitdagingen', laat Kapelle vrijdag weten. 

5 dagen geleden