Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jaarlijkse dialectdag in Kapelle: 'We gaan enthousiast door!'

Jaarlijkse dialectdag in Kapelle: 'We gaan enthousiast door!'

KAPELLE - In dorpshuis De Vroone in Kapelle kwamen zaterdag een kleine vijftig leden van de Zeeuws Dialect Vereniging samen voor de jaarlijkse ‘Dialectdag’. De vereniging zet zich, net als bijvoorbeeld de verschillende klederdrachtgroepen in onze provincie, in om in dit geval de Zeeuwse dialecten in leven te houden. 

De overkoepelende naam is ‘het Zeeuws dialect’ maar daaronder vallen dialecten in alle soorten en maten. Zaterdag was van alles te horen, het Zeeuws-Vlaams dialect, Zuid-Bevelands, Schouws en ga zo maar door. Van, door Kapelse ogen, de ‘overkant’ kwamen Peter de Bakker en zijn vrouw Rosita Roeyen dit jaar voor de zesde keer naar de dialectdag. ‘’Zelf spreek ik geen dialect’’, vertelt De Bakker. ‘’Maar mijn vrouw komt van origine uit Nieuw-Namen en spreekt dus Oost-Zeeuws-Vlaams. Zij was al lang lid van de dialectvereniging en werd gevraagd om in het bestuur te gaan, maar dat zag ze niet zitten, dus nam ik het bestuursschap op me.’’ 

Ondanks dat hij zelf dus geen dialect spreekt, vindt de Hulstenaar het wel belangrijk om bij te dragen aan het behoud ervan. ‘’Ik ben zelf niet groot geworden met ouders die een dialect spraken dus ik heb het nooit geleerd. Desondanks vind ik het heel belangrijk om zoiets als de dialectvereniging te ondersteunen omdat het een mooi stuk cultuur is dat niet zomaar verloren mag gaan.’’ 

Woordenboek

Naast een dag uitsluitend Zeeuws praten waren er tijdens de dialectdag verschillende cultuurvoordrachten door zangkoor Klank en Kleur en Rini Fenijn, en waren er meerdere lezingen over dialect. 

Na het programma was er voor iedereen de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het boekenkraampje van de vereniging, dat eerder de titel ‘mobiele boekwinkel’ verdient. Aan de talloze boeken en woordenboeken is goed te zien op welke manieren de vereniging zich in zet. ‘’We publiceren ieder kwartaal een eigen blad en daarnaast geven we, al sinds 1964, een Zeeuws woordenboek uit’’, vertelt bestuurslid Rinus Willemsen. ‘’Net als velen die het voldialect Zeeuws van net na de oorlog nog hebben meegemaakt, merken we heel goed dat er telkens minder Zeeuws zoals toen gesproken wordt. Met name kennis over de dialect-vaktaal van bijvoorbeeld vissers en bakkers is heel erg verminderd. Het verdwijnen van ons dialect is bijna onvermijdelijk gezien de jeugd er telkens minder mee in aanraking komt. We moeten alleen wel zorgen dat alles van het dialect bewaard blijft en dat iedereen die dat wil er nog over kan leren.’’ 

Kwartet

Acht jaar geleden ging Willemsen samen met een ander verenigingslid langs alle basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen om ze doormiddel van kwartet iets te leren over het Zeeuws. ‘’We zouden dat graag vaker doen, maar daar hebben we helaas te weinig handen en middelen voor.’’ 

Ondanks dat de vereniging het langzaam uit de volksmond verdwijnen van het Zeeuws dialect nauwelijks tegen kan gaan, gaan ze onverminderd door met het bewaren en doorgeven van kennis over het dialect. ‘’De dialectdag van volgend jaar staat al gepland, we gaan enthousiast door!’’, zegt Willemsen.

Meer uit Reimerswaal

Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

24 minuten geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

1 uur geleden
Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

1 dag geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

1 dag geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

2 dagen geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

2 dagen geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

3 dagen geleden