Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Itawa blijft Poolse zusterstad van Tholen

Itawa blijft Poolse zusterstad van Tholen

THOLEN - Itawa blijft de Poolse zusterstad van Tholen. De stedenband liep eind 2018 af, maar zowel Itawa als Tholen wil de jumelage voortzetten. Vanwege de verkiezingen in Polen waren er aardig wat veranderingen in het gemeentebestuur van Itawa waardoor de verlenging even op zich liet wachten. Itawa zet de samenwerking echter graag voort en ook voor de Thoolse gemeenteraad vormde het in de laatste gemeenteraadsvergadering niet meer dan een hamerstuk.

De stedenband tussen Tholen en Itawa begon in 1994 toen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten een oproep deed om een band aan te gaan met landen in Oost-Europa. Na het vallen van de muur, waren de mogelijkheden hiervoor ineens een stuk groter. "De samenwerking is vooral bedoeld om kennis en ervaringen uit te wisselen'', legde wethouder Hoek eerder al uit. "Wij kunnen iets leren van Itawa op het gebied van subsidies, terwijl wij vooruitstrevend zijn in het scheiden van afval. Buiten het feit dat er op het gebied van echt belangrijke zaken van elkaar geleerd kan worden, wordt er langzamerhand ook een stukje cultuur van elkaar overgenomen." Sinds vijftien jaar vieren de inwoners van het Poolse Itawa bijvoorbeeld Koninginnedag of Koningsdag, inclusief oranje optocht. Zij zien naar eigen zeggen Tholen als grote ambassadeur van Nederland en nemen Tholen als voorbeeld voor hun eigen gemeente.

Leren

In 2014 is de samenwerking namelijk met vijf jaar verlengd waardoor de gemeentes ook na de eerste tien jaar van elkaar konden blijven leren. Er werden over een weer bezoeken gebracht. Voorlopig zal er aan de stedenband tussen Tholen en Itawa nog geen einde komen, want beide gemeentebesturen hebben recent besloten zustersteden van elkaar te blijven.

Verkiezingen
Hoewel beide gemeenten spreken van een warme vriendschap, werd de stedenband niet direct bij afloop van de tweede periode verlengd. Volgens de gemeente Tholen en Itawa waren de verkiezingen in Polen daar debet aan. Eind oktober en begin november vorig jaar werden er in de Thoolse zusterstad stemrondes gehouden. De uitkomst van deze verkiezingen hebben de nodige veranderingen teweeg gebracht waaronder het vervangen van de burgemeester, de vervanger van de burgemeester en de voorzitter van de gemeenteraad van Itawa. Om die reden kon de evaluatie van de stedenband niet op tijd geëvalueerd en eventueel verlengd worden. Begin maart kwam er echter toch bericht uit Polen dat Itawa de vriendschap met Tholen graag zou verlengen.

Deuren
Ook Tholen is hier voorstander van. "De afgelopen vijf jaar is gebleken dat de stedenband nog steeds een functie heeft. De uitwisseling, kennis en ervaring draagt nog steeds bij aan de planvorming voor de ontwikkeling van de Itawa als toeristisch-recreatieve gemeente, Ook voor Tholen opent de samenwerking op bestuurlijk niveau deuren. Men wil om die reden de stedenband verlengen met vijf jaar tot 2024.

Subsidie
In de begroting van de gemeente Tholen voor de jaren 2019-2022 is 4500 euro gereserveerd voor de stedenband Tholen-Itawa. Hiervan is 1500 euro bestemd voor gemeentelijke activiteiten en 3000 subsidie voor de stichting Tholen-Itawa. 

Meer uit Tholen

Dit kun je zaterdag verwachten van het Thools Muziekfestival in Smerdiek

SINT-MAARTENSDIJK - Liefhebbers van blaas- en slagwerkmuziek: opgelet! De vijf muziekverenigingen op Tholen organiseren zaterdagmiddag het Thools Muziekfestival op de Markt in Sint-Maartensdijk. Het festival bestaat uit zes concerten en duurt van 14.00 tot 18.30 uur.

2 uur geleden
Kruispunt Nieuwe Postweg (N286) hele weekend dicht door werkzaamheden

THOLEN - Het kruispunt van de Reimerswaalseweg met de Nieuwe Postweg (N286) in Tholen is het hele weekend niet bereikbaar. Een aannemer voert in opdracht van de Provincie Zeeland werkzaamheden uit. Het verkeer wordt omgeleid met behulp van gele omleidingsborden.

11 uur geleden
Flinke onweersbuien en kans op hagel: Code geel voor vrijdag én zaterdag

ZEELAND - Het KNMI waarschuwt voor hevige onweersbuien die vrijdag en zaterdag over het land trekken. Hierbij kan veel regen vallen en mogelijk ook hagel. Vanaf vrijdagmiddag is daarom code geel van kracht door het hele land.

1 dag geleden
Brullende vrachtwagens voor mensen met beperking tijdens 19e Truckersrit

THOLEN - Op zaterdag 25 mei zal de 19e Truckersrit worden gereden over het eiland Tholen. Tijdens deze rit worden mensen met een beperking in het zonnetje gezet. De rit start bij DAC de Schutse te Oud-Vossemeer rond 12.00 uur. Vrachtwagens staan geparkeerd in de Gankelweg en op de Vogelsangsedijk zodat de wegen toegankelijk blijven voor verkeer. 

1 dag geleden
Brand in pijpleiding voor houtzaagsel bij bedrijf aan Curieweg

THOLEN - Bij een bedrijf aan de Curieweg is donderdagmorgen brand ontstaan. Het vuur brak uit in een pijpleiding die houtmot naar de kachel transporteert. De brandweer rukte met spoed uit, maar de medewerkers van de firma wisten de vlammen zelf onder controle te krijgen.

1 dag geleden
Huizenprijzen op hoogste niveau ooit, record uit 2022 verbroken

ZEELAND - De prijzen van bestaande koopwoningen gaan door het dak. Het record van twee jaar geleden is officieel verbroken. In april 2024 lagen de huizenprijzen voor het eerst hoger dan de vorige piek in juli 2022. Dat blijkt uit de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

1 dag geleden
Het Roosevelt Debat groot succes: 'Prachtig dat Oud-Vossemeer het organiseerde'

OUD-VOSSEMEER - De Stichting Roosevelt Oud-Vossemeer is zeer tevreden met het verloop van het debat van donderdag. Er was een hoge opkomst, uitstekende sprekers en een levendige discussie. Verrassend waren de studenten die de deels voormalige Tweede Kamerleden af en toe van advies voorzagen. De discussie verliep op basis van stellingen.

2 dagen geleden